Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Cigarešu tirdzniecības ierobežojumi visvairāk biedē mazos veikalus

Ar Saeimas rokām tiek īstenota tirgus pārdale par labu lielveikaliem un lielajiem tirdzniecības centriem, tā apgalvo gan Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, gan Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis.

Runa ir par Saeimas otrajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz, ka turpmāk tabakas izstrādājumi tirdzniecības vietās nedrīkstēs būt izvietoti, izņemot specializētos veikalus. Šo priekšlikumu iesniedza daži Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, taču komisijas vairākums to noraidīja. Neraugoties uz to, Saeimas plenārsēdē deputāti otrajā lasījumā šo priekšlikumu apstiprināja. Tagad uz trešo lasījumu Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra un Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Valainis iesnieguši priekšlikumu minēto likuma pantu izslēgt no likumprojekta. Par šo priekšlikumu jālem komisijai, gatavojot likumprojektu trešajam lasījumam.

Kā uzsver gan Tieslietu, gan Ekonomikas ministrija, šādi grozījumi, kas regulē mazumtirdzniecību, ir tā dēvētie tehniskie noteikumi, kas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju un visām dalībvalstīm. Tāpēc, kā norāda Sociālo un darba lietu komisijas atbildīgais referents Einārs Cilinskis, parlamentam jāvienojas, vai šo normu neizņemt no aktuālā likumprojekta un neveidot jaunu likumprojektu. Pretējā gadījumā, to iekļaujot, noteikti ievilksies saskaņošana ar Eiropas Komisiju un dalībvalstīm, kas nozīmē, ka pašreizējo likumprojektu galīgajā lasījumā nevarēs pieņemt līdz šā gada 20. maijam, kā to paredz direktīva.

Savukārt Veselības ministrijas vecākā eksperte atkarību uzraudzības jomā Alise Krūmiņa norāda, ka ministrija minēto normu atbalsta, jo tā ir saskaņā ar sabiedrības veselības uzlabošanas mērķiem un atbilst Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām. "Pašlaik nav iespējams viennozīmīgi pateikt, vai tirdzniecības ierobežojumi ir tehniskie noteikumi, kas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju un dalībvalstīm. Par to vēl nepieciešama diskusija, un deputāti būs tie, kas pieņems gala lēmumu. Taču no sabiedrības veselības viedokļa minētā norma ir visnotaļ atbalstāma," skaidro Krūmiņa.

Viens no minētās normas iesniedzējiem Vitālijs Orlovs gan ierosināja saskaņošanu veikt pēc likumprojekta pieņemšanas galīgajā lasījumā, jo paredzēts, ka minētajai normai par tabakas izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumiem jāstājas spēkā tikai 2018. gada 1. jūlijā. Taču Tieslietu ministrijas pārstāvji savā atzinumā īpaši uzsver, ka Eiropas Komisijas prasība ir tiesību aktus saskaņot pirms to stāšanās spēkā. Tā ka nākamajā komisijas sēdē, uz kuru aicināti arī veselības un ekonomikas ministri, tiks izdiskutēts jautājums, vai minētais priekšlikums ir kvalificējams kā tehniskie noteikumi. Ja tā, tad, visticamāk, tiks veidots jauns likumprojekts, un diskusijas par priekšlikuma būtību uzvirmos ar jaunu sparu.

Karčevskis norāda, ka lielveikali un lielie tirdzniecības centri būs daudz labākā situācijā nekā jebkurš mazais veikaliņš, jo, piemēram, lielveikalos un tirdzniecības centros ir pietiekami daudz vietas, lai izveidotu atsevišķu specializētu tabakas izstrādājumu veikaliņu ar atsevišķu ieeju. Mazajiem veikaliem šādu iespēju nav, taču "pircējs vēlas vienuviet vienā veikalā nopirkt visu sev nepieciešamo - gan saldējumu un limonādi, gan cigaretes. Līdz ar to veikali, kuros nebūs pieejamas cigaretes, un pārsvarā tie būs nelielie veikali un degvielas uzpildes stacijas, zaudēs pircējus".

Visu žurnālistes Rūtas Kesneres rakstu Veselība vai tirgus pārdale lasiet ceturtdienas, 31.marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas