Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

EK apstiprina Latvijas pasākumus 181,5 miljonu eiro apmērā uzņēmumu atbalstam saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā

Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi divus Latvijas atbalsta pasākumus ar kopējo budžetu 181,5 miljonu eiro apmērā mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) un lielu uzņēmumu atbalstam dažādās nozarēs saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Pasākumi tika apstiprināti saskaņā ar valsts atbalsta krīzes pagaidu regulējumu, ko EK pieņēma 23.martā, pamatojoties uz Līgumu par Eiropas Savienības (ES) darbību, atzīstot, ka ES ekonomika saskaras ar nopietniem traucējumiem.

Saskaņā ar krīzes pagaidu regulējumu Latvija paziņoja EK par diviem pasākumiem ar kopējo budžetu 181,5 miljonu eiro apmērā MVU un lielu uzņēmumu atbalstam dažādās nozarēs saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Saskaņā ar šiem pasākumiem, kurus pārvaldīs valsts akciju sabiedrība un Latvijas valsts attīstības banka "Altum", atbalsts tiks sniegts kā garantijas jauniem aizdevumiem un nomai, un subsidēti aizdevumi.

Ņemot vērā pašreizējās ģeopolitiskās situācijas izraisīto lielo ekonomisko nenoteiktību, pasākumu mērķis ir nodrošināt, lai pietiekama likviditāte joprojām būtu pieejama uzņēmumiem, kuriem tā ir nepieciešama.

Pasākumi būs pieejami uzņēmumiem dažādās nozarēs, izņemot kredītiestādes un finanšu iestādes.

Garantijas segs līdz 90% no aizdevuma vai nomas pamatsummas. Zaudējumus proporcionāli segs kredītiestādes un valsts. Šā pasākuma aplēstais budžets ir 22,5 miljoni eiro.

Subsidētos aizdevumus piešķirs tieši "Altum". Šā pasākuma budžets ir 159 miljoni eiro.

Gan maksimālā aizdevuma vai nomas summa, ko sedz valsts garantija, gan maksimālā subsidētā aizdevuma summa vienam saņēmējam būs vai nu 15% no tā vidējā kopējā gada apgrozījuma pēdējos trijos slēgtajos pārskata periodos, vai 50% no enerģijas izmaksām, kas radušās 12 mēnešu laikā pirms atbalsta pieteikuma iesniegšanas.

Izņēmuma kārtā, ja saņēmēji ir tādi jaunuzņēmumi vai uzņēmumi ar nelielu apgrozījumu vai bez tā 2019. un 2020.gadā, kurus smagi skārusi pašreizējā krīze, aizdevuma vai nomas summu var palielināt, lai segtu likviditātes vajadzības 12 mēnešus MVU gadījumā un sešus mēnešus lieliem uzņēmumiem.

EK konstatēja, ka Latvijas pasākumi atbilst krīzes pagaidu regulējuma nosacījumiem. Proti, garantiju un aizdevumu termiņš nepārsniegs sešus gadus, garantijas prēmijas un samazinātās procentu likmes atbilst minimālajiem līmeņiem, kas noteikti krīzes pagaidu regulējumā, un atbalsts tiks piešķirts ne vēlāk kā 2022.gada 31.decembrī.

Turklāt uz atbalstu garantiju veidā attiecas aizsardzības pasākumi, lai nodrošinātu, ka pasākuma priekšrocības pēc iespējas lielākā mērā tiek nodotas galīgajiem saņēmējiem ar finanšu starpniekiem.

23.martā pieņemtais valsts atbalsta krīzes pagaidu regulējums dod iespēju dalībvalstīm izmantot valsts atbalsta noteikumos paredzēto elastību, lai atbalstītu ekonomiku sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Krīzes pagaidu regulējums tika grozīts 2022.gada 20.jūlijā, lai papildinātu pasākumu paketi attiecībā uz sagatavotību ziemai, un atbilstīgi plāna "REPowerEU" mērķiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas