Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gada sēne – smiltāju kaussēne

Latvijas Mikologu biedrība par 2020.gada sēni izvēlējusies smiltāju kaussēni (Peziza ammophila), liecina informācija Latvijas Mikologu biedrības mājaslapā.

Smiltāju kaussēne aug smilšainās kāpās jūru un okeānu piekrastēs gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā. Piemērotos biotopos šī suga ir sastopama pat visai bieži, taču par tās turpmāko likteni bažas rada dabisko smilšu kāpu degradēšanās, piemēram, izplatoties invazīvajām augu sugām.

Latvijā un arī Lietuvā smiltāju kaussēne ir reti sastopama un pieminēto bažu dēļ - aizsargājama. Latvijā tā konstatēta vismaz pusotrā desmitā vietu Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes smiltājos, informē biedrībā.

Smiltāju kaussēne pieder kaussēņu dzimtai (Pezizaceae). Tās augļķermeņi - apotēciji - sākumā ir pilnīgi iegrimuši smiltīs, tie ir lodveidīgi, 3-7 centimetri plati. Smiltīs pie apotēcija pamatnes veidojas uz leju sašaurināta, kātiņam līdzīga struktūra, kura sastāv no smilšu graudiņiem un sēnes micēlija. Vēlāk augļķermeņa augšējā daļa atsedzas, mala saplaisā vairākās neregulārās daivās, kuras atliecas uz smiltāja virsmas, veidojot zvaigznes formas figūru. Šajā stadijā sēne atgādina tulpes ziedu, tādēļ dažviet tiek saukta par "smilšu tulpi". Augļķermeņa iekšpuse ir brūngana, un to plānā slānī klāj aski - mikroskopiskas garenas tvertnes, kurās attīstās sēnes sporas.

Sēne aug okeānu un jūru piekrastu smiltājos kopā ar smiltāju kāpuniedri (Ammophila arenaria). Latvijā šī sēne mēdz būt novērojama no pavasara beigām līdz vēlam rudenim.

Lai arī smiltāju kaussēne Latvijā ir uzieta ne vienā vien vietā un dažās atradnēs - pat ļoti lielā skaitā, tomēr ziņu par to joprojām nav pietiekami, lai precīzi novērtētu sugas izplatību un varētu sekot tās sastopamības izmaiņām, atzīst biedrība. 

Mikologu biedrība aicina dabas draugus ziņot par šīs sēnes atrašanu, pievienojot fotoattēlu, rakstot uz e-pastu [email protected] vai arī dabas novērojumu portālam dabasdati.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas