Kad sēnes dabā beigušās, bet joprojām gribas tās izmantot, jālūkojas pēc alternatīvām. Lielveikalos visu gadu pieejamie šampinjoni daudziem šķiet garlaicīgi, arī austersēnes sen vairs nav nekas pārsteidzošs. Bet kas tad? Izrādās, ir jauni piedāvājumi gan pārtikā lietojamajām sēnēm, gan vēl citādi izmantojamiem produktiem, kas tapuši no sēnēm. SestDiena ielūkojās, mūsuprāt, interesantākajos piedāvājumos.
ALTERNATĪVA GAĻAI
Sēnes kā maltītes sastāvdaļa gan Latvijā, gan pasaulē ir lielā cieņā, un, pieaugot globālajai tendencei samazināt dzīvnieku valsts produktu patēriņu, to loma ēdienkartē tikai pieaugs. Uzņēmuma Svaigas sēnes saimnieks Nauris Dzērve stāsta, ka viņa audzēto sēņu sezona sākas tieši tad, kad mežā beidzas savvaļas sēnes. «Mēs audzējam dažādas austersēnes, arī rozā un dzeltenas,» viņš paskaidro.
Sēņu audzēšana Naurim ar ģimeni pagaidām gan ir kā vaļasprieks, kuram tiek veltīti vakari un brīvās dienas. «Pirms septiņiem astoņiem gadiem pamatdarbā sastapu klientu no Nīderlandes, kurš nodarbojās ar sēņu audzēšanu, un viņš tik interesanti stāstīja par savu arodu, ka man arī gribējās pamēģināt. Sākumā nesanāca, bet eksperimentēju, līdz izpratu veiksmes formulu,» atceras Nauris.
Tā pamazām šī interese pārauga uzņēmējdarbībā, un tagad Svaigām sēnēm jau ir vairāki īpaši pielāgoti jūras konteineri, kas aprīkoti ar elektrību, automātisku mitruma, temperatūras un skābekļa līmeņa kontroli. «Sēnes pieradušas augt mežā svaigā gaisā, un bez skābekļa tām neiztikt. Izmaksas šo apstākļu uzturēšanai nav mazas,» atzīst saimnieks.
Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 14. - 20. novembra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

