Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ģimenes pieredze: Kā taupīt elektrību

Daudz drēbju un trauku
Anetes un Jura ģimene, kurā aug četri bērni, jau vairākus gadus dzīvo privātmājā, kurā viss aprīkojums, izņemot apkuri, tiek darbināts ar elektrību, tomēr kuplās ģimenes kopējais elektrības patēriņš nepārsniedz vidēji 250 kilovatstundu mēnesī. 

"Tā kā esam daudzbērnu ģimene, mums pienākas elektroenerģijas maksas atlaide, kas nozīmē, ka līdz pirmajiem 300 kilovatiem mēs maksājam tā saukto Starta tarifu, kas arī attiecīgi samazina mūsu izmaksas par elektrību," skaidro Juris un piebilst, ka tikai vienu reizi kopš ģimenes ievākšanās privātmājā vienu mēnesi ziemā izlietots 320 kilovatstundu. Līdz brīdim, kad notika pārcelšanās uz privātmāju, ģimene dzīvoja pusotras istabas dzīvoklī un elektrības patēriņš bijis gana iespaidīgs. 

Iekārtojot jauno mājokli, Anete un Juris nolēmuši, ka ir īstais brīdis, kad pamatīgi mainīt dzīvesveidu un līdz ar visām izmaksām nepieciešams veikt vienu lielāku un vienreizēju ieguldījumu modernākās elektroiekārtās un apgaismes ķermeņos, kas ir efektīvi, bet ievērojami ekonomiskāki.  

"Mēs neskatījāmies brendus. Mūsu galvenais uzstādījums bija iekārtas energoefektivitāte, kas attiecās gan uz trauku mašīnu, gan veļas mašīnu, gan žāvētāju, gan citām iekārtām. Tā kā mums ir četri bērni, tad, loģiski, ir pietiekami daudz drēbju un trauku, ko mazgāt, un, loģiski, nepieciešams arī drēbju žāvētājs. Tāpat arī ar spuldzēm – mums ir tikai LED un dažas ekonomiskās spuldzes. Nevienas kvēlspuldzes te nav. Savukārt elektroiekārtas mums ir tikai ar A kategorijas augstākā līmeņa marķējumu, kas attiecīgi arī strādā efektīvi, bet tērē maz," uzsver Juris. 

Nav fanātiski ekonomētāji

Gan Anete, gan Juris atzīst, ka nav fanātiski ekonomētāji un nestaigā viens otram pa pēdām un bērniem līdzi, lai izslēgtu kādu spuldzi vai iekārtu, kas konkrētajā brīdī nav nepieciešama. "Mēs ikdienā neatslēdzam elektriskās iekārtas no rozetes tajā laikā, kad tās neizmantojam. Tik fanātiski mēs netaupām. Tajā pašā laikā iekļaujamies a/s Latvenergo noteiktā Starta tarifa robežās. Varbūt es dažreiz izslēdzu kādu lampu aiz kāda no saviem mājiniekiem, kurš no istabas izgājis, bet lampu atstājis ieslēgtu, tomēr mēs ar fanātisku elektroierīču izslēgšanu nepārspīlējam, jo maksājums mums ir gana pieņemams un nepārsniedz limitus," nosmej Juris. Abi dzīvesbiedri ir vienisprātis, ka svarīgākais jebkuras iekārtas izvēles kritērijs ir tās funkcionālā efektivitāte, kas ietver galveno būtību –  energoefektivitāti.  

"Piemēram, mūsu veļas mašīna pati izrēķina nepieciešamo ūdens daudzumu un mazgāšanas ilgumu atkarībā no tā, cik daudz veļas tajā katrā konkrētajā gadījumā ievietots mazgāšanai. Līdzīgi ir arī ar veļas žāvētāju – atkarībā no daudzuma mašīna aprēķina nepieciešamo darbības režīmu. Līdz ar to arī elektrības patēriņš ir saprātīgs," stāsta Anete.

Abi dzīvesbiedri arī nosmej, ka mūsdienu ražotāju piedāvājums ļauj iegādāties ne tikai ekonomisku iekārtu, bet arī tādu aprīkojumu, kas vizuāli patīk. Viņi arī atklāj, ka izvēlēta melna veļas mašīna tieši tāpēc, ka tā patikusi Jurim. Vienlaikus viņi uzsver, ka akli neseko modei un nepērk iekārtas, kas aprīkotas ar neskaitāmām fīčām, kuras ikdienā nemaz nav vajadzīgas, taču patērē papildu elektroenerģiju.

Dzīvesbiedri stāsta, ka LED spuldzes mājoklim mēdz meklēt internetā, kur ir plašāka izvēle un arī cenas ir zemākas, gan piebilstot, ka pagaidām vēl neviena spuldze nav izdegusi, bet viņi mēdz tās nomainīt pret spožākām, ja secina, ka kāds no gaismekļiem nedod pietiekami spēcīgu gaismu.  

"Žēl, ka Latvijā tirgotāji neīsteno tādu politiku, kā tas ir ierasts, piemēram, Vācijā, kur tieši LED spuldzēm tiek piemērotas atlaides tad, ja pircējs iegādājies komplektu, kas sastāv no 10–20 spuldzēm. Latvijā cena faktiski nemainās – pērc vienu vai 20 spuldzes. Vācijā šādā gadījumā uzreiz saņem ievērojamu atlaidi. Tas veicina šāda prāvāka pirkuma veikšanu," pauž Juris.

Palīdz dzīvesvietas maiņa

Dzīvesbiedri atzīst, ka daudz vieglāk ir pievērsties energoefektīvam dzīvesveidam, ja tiek mainīta dzīvesvieta un līdz ar dzīvesvietas maiņu arī tiek mainītas elektroiekārtas un apgaismes ķermeņi, tomēr viņi uzskata, ka agrāk vai vēlāk tik un tā būtu nomainījuši iekārtas, jo ietaupījums gala rezultātā ir ļoti ievērojams.  

"Šobrīd, dzīvojot divstāvu mājā, ikdienā gana daudz lietojot elektrību, mēs tik un tā maksājam teju trīs reizes mazāk par elektrību, kā to darījām 34 kvadrātmetru pusotras istabas dzīvoklī. Ietaupījums ir ļoti jūtams," stāsta Juris, nosmejot, ka viņam īpašu gandarījumu sagādā mirklis katra mēneša pēdējā dienā, kad viņš aiziet līdz elektrības skaitītājam un secina, ka atkal bijis salīdzinoši ekonomisks patēriņš.  

Anete arī atzīst, ka sākotnēji paši esot bijuši ļoti skeptiski pret padomiem un ieteikumiem par energoefektīvām elektroiekārtām, taču tad abi nonākuši pie atziņas, ka ir vērts pamēģināt, un vēl vecajā dzīvoklī izdarīti pirmie pozitīvie secinājumi, kad nomainītas pirmās spuldzes – elektrības patēriņš uzreiz krities ievērojami. "Tā ir sava veida evolūcija, kad kaut kas izbeidzas un tā vietā nāk jaunāks un modernāks. Ir vērts pamēģināt un iesākt – personīgā pieredze apliecina, ka 50 vai 100 eiro nepažēlošana, samaksājot vairāk par kādu iekārtu, ilgtermiņā atmaksājas ar uzviju," pieredzē dalās Anete un Juris, kuri, pēc savas pieredzes vadoties, iesaka arī citiem dzīvot tikpat ērti un komfortabli, tomēr par to visu maksāt ja ne mazāk, tad noteikti arī ne vairāk kā līdz šim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas