Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KNAB nesaskata noziedzīgu deputāta ietekmēšanu balsojumā par Civilās savienības likumprojektu

Vērtējot Saeimas deputāta Aivara Geidāna (K) iespējamo ietekmēšanu balsojumā par Civilās savienības likumprojektu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saskatījis noziedzīgus nodarījumus, aģentūru LETA informēja KNAB.

Resoriskajā pārbaudē KNAB izvērtēja gan iestādes rīcībā esošos, gan papildus iegūtos materiālus, kā arī iesaistīto personu sniegtos paskaidrojumus.

Pārbaudes laikā KNAB amatpersonu darbībās nekonstatēja noziedzīgus nodarījumus, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikumā. Iestāde neguva pierādījumus, ka amatpersonas būtu īstenojušas kukuļošanu vai tirgošanos ar ietekmi. Tādējādi KNAB 14.jūnijā pieņēma lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Kā uzsver KNAB, pārbaudē secināts, ka balsošana par konkrēto likumprojektu ir neizbēgams politiskā procesa elements un šāda rīcība neapdraud likuma virzību, jo tas ir politisks lēmums. KNAB ieskatā, lai turpmāk izslēgtu šaubas par balsojumiem gan Saeimas komisiju, gan Saeimas sēdēs, būtu lietderīgi izvērtēt iespēju sēdes organizēt klātienē.

Kā ziņots, 18.maijā Saeimas deputāti Jūlija Stepaņenko, Aldis Gobzems (KuK) un Edgars Tavars (LZP) vērsās KNAB ar iesniegumu, paužot aizdomas, ka varētu būt ietekmēts Geidāna balsojums Juridiskajā komisijā par Civilās savienības likumprojektu. "Saskaņa" minēto deputātu iesniegumu izmantoja kā ieganstu nepiedalīties balsojumos par likumprojektu, tādējādi dodot iespēju likumprojekta oponentiem torpedēt tā pieņemšanu.

Pašlaik Civilās savienības likumprojekta virzība Saeimā ir apturēta, jo, "Saskaņai" nepiedaloties balsojumos, ieceres oponentiem izdodas "noraut" kvorumu sēdēs, tādējādi neļaujot nonākt līdz balsojumam par likumprojektu.

Kā Juridiskās komisijas sēdē novēroja aģentūra LETA, balsojot par Civilās savienības likumprojekta virzību galīgajā lasījumā, deputātu domas dalījās. Pirmajā balsojumā pieci balsoja par, bet pieci pret. Deputāts Geidāns par likumu nebalsoja.

Tā kā balsis sadalījās līdzīgi, komisijas vadītājs Jānis Butāns (K) aicināja deputātus balsot atkārtoti. Otrajā balsojumā deputāti balsoja tāpat, kā pirmajā, bet, kad Geidāns atkārtoti atzina, ka viņš par likumprojekta virzību nebalsos. Tad attālināto sēdi, pēc tās vadības teiktā, skāra tehniskas problēmas, audio skaņa sāka raustīties un pārtrūka. Butāns kolēģus informēja, ka balsojuma laikā radusies tehniska kļūda.

Komisijas sēdē Stepaņenko aicināja turpināt balsojumu, papildinot, ka viņa lieliski dzird Butānu, kā arī citus deputātus. Deputāts Jānis Iesalnieks (NA) pauda viedokli, ka "tehniskās problēmas saistītas ar balsu pirkšanu". Stepaņenko viņam piekrita, paužot aizdomas, ka pauzes brīdī rakstītas īsziņas Geidānam.

Tehniskā pauze ilga nedaudz vairāk par minūti. Butāns, pamatojoties uz tehniskām problēmām, aicināja deputātus sākt balsojumu no jauna, savukārt opozīcijas deputāti izteica iebildumus pret šādu piedāvājumu un aicināja turpināt jau iesākto balsojumu.

Faktiski Butāns piekrita un jauns balsojums netika sākts, bet gan turpināts iepriekšējais. Butāns pēc saraksta atkārtoja deputātu pozīcijas, savukārt nonākot līdz Geidāna pozīcijai, deputāts Geidāns lēma balsot par likuma virzību. Šāda pozīcijas maiņa izcēla sašutumu opozīciju deputātu vidū. Deputāti izteica viedokli, ka tehniskās pauzes laikā Geidāna balss esot tikusi nopirkta.

Reaģējot uz notikušo Stepaņenko, Gobzems un Tavars vērsās KNAB.

Savukārt Geidāns aģentūrai LETA iepriekš noliedza, ka būtu ietekmēts, uzsverot, ka nekāda nauda viņam nav tikusi maksāta un ka tehniskā pārtraukuma laikā ar viņu Butāns vai kāds cits neesot sazinājies. Geidāns norādīja, ka komisijas sēdē rīkojies atbilstoši tam, kā ir esot pārrunāts "Konservatīvo" frakcijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas