Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Konkurence atkritumu nozarē iedzīvotāju rēķinus palielinās vidēji par 5 santīmiem mēnesī

Ļaujot lielveikaliem izvēlēties ar pašvaldību nesaistītus atkritumu apsaimniekotājus, atsevišķās pašvaldībās atkritumu apsaimniekošanas maksa iedzīvotājiem var pieaugt līdz pat 30%, turpretim citās nemaz. Vidēji šis pieaugums varētu būt par pieciem santīmiem uz personu mēnesī, izrēķinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Noteikumi, kas paredz šādu regulējumu, līdz valdības komitejas darba galdam varētu nonākt nākamnedēļ.

Ministrijas iecerētie noteikumi paredz, ka no dabas resursu nodokļa (DRN) atbrīvotie komersanti, tostarp lielveikali un lidosta Rīga, kuri saražo vairāk nekā 240 kubikmetru atkritumu, varētu paši bez pašvaldības līdzdalības izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju. Šāda iecere iepriekš tikusi kritizēta par negatīvu ietekmi uz iedzīvotāju maksu par atkritumu apsaimniekošanu, jo no kopējā apjoma tiktu izņemta vienkāršāk apsaimniekojamā daļa. Savukārt atzinību ideja izpelnījās saistībā ar virzību uz nozares liberalizāciju, jo atvērtu šo tirgu brīvākai konkurencei.

Spraigo diskusiju apvītā iecere šogad jau bija nonākusi līdz valdības kabinetiem, tomēr ceļu turpināja lēni. Situācijas risināšanā iesaistījās arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), palīdzot ar noteikumu virzību skatīšanai valdībā oktobra sākumā un vēlāk arī aicinot ministriju veikt papildu aprēķinus. VARAM tika dots vairāk nekā mēnesis, lai kopā ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) sagatavotu provizoriskus aprēķinus par noteikumu projektā ietverto prasību ietekmi uz atkritumu apsaimniekošanas maksu iedzīvotājiem. Lai gan ar nokavēšanos, tomēr ministrija šo uzdevumu izpildīja, un nākamnedēļ plānots jautājumu iekļaut Ministru kabineta komitejas darba kārtībā.

Abas iesaistītās puses - ministrija un LPS - uzsver, ka situācija un datu pieejamība dažādās pašvaldībās stipri atšķiras. Kamēr dažviet uzņēmumu, uz kuriem būtu attiecināmi šie noteikumi, ir krietns pulks, citās pašvaldībās tādu nav nemaz, tāpēc arī ietekme uz iedzīvotāju maksām nebūs jūtama. Lielākais pieaugums atsevišķās pašvaldībās varētu būt līdz 30%. Ziemeļvidzemes 22 pašvaldībās, par kurām pieejama visprecīzākā informācija, maksa palielināsies par 9,5%.

No DRN atbrīvoto komersantu radītie nešķirotie atkritumi ir nepilni 9% no kopējā apjoma. Tajā pašā laikā ministrijā norāda, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošana ir 0,7% no summas, ko viena persona samaksā par mājsaimniecības patēriņa izdevumiem. Tādējādi maksas pieaugums uz katru mājsaimniecības locekli mēnesī varētu būt 5 santīmi.

LPS joprojām kritizē šādu ideju. «Visi izņēmumi no izņēmumiem ir slikti, sevišķi dubultizņēmumi,» uzsver LPS padomniece Sniedze Sproģe. Viņa skaidro, ka šie uzņēmumi jau tagad ir atbrīvoti no dabas resursu nodokļa un līdz ar ministrijas ieceri baudīs vēl lielākas priekšrocības - varēs neatkarīgi izvēlēties atkritumu apsaimniekotāju. «Pašvaldībām būs mazāk iespēju kontrolēt procesu, un tas mazinās normālu darbību. Efektīvāk var apsaimniekot, ja kontrolē pilnu teritoriju,» uzskata S. Sproģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas