Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LDDK: Publiskajos iepirkumos "zemākās cenas" kritērijs atbalsta ēnu ekonomiku

Viena no būtiskākajām problēmām attiecībā uz publiskajiem iepirkumiem ir prasība par piedāvājuma zemāko cenu, kas šobrīd atbilstoši normatīvajam regulējumam nav obligāta, bet ko lielākā daļa pasūtītāju min kā galveno kritēriju, šādu apgalvojumu trešdien minēja nozares vadošie speciālisti Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) diskusijā.

Piedaloties vadošo nozaru pārstāvjiem un valsts institūciju pārstāvjiem, tika izvērtēta esošā problemātika publisko iepirkumu jomā, kā arī minēti iespējamie risinājumi situācijas uzlabošanai.

Kā risinājumu šai problēmai diskusijas dalībnieki minēja nozaru ekspertu izstrādātas vadlīnijas konkrētajā nozarē, paraugus tipveida iepirkumiem, pēc kā vadīties iepirkumu izstrādē un rezultātu izvērtēšanā, ietverot tieši kvalitatīvos kritērijus.

Vēl viena būtiska problēma, kas attiecas uz publiskajiem iepirkumiem, ir tā, ka, lai arī uzņēmumam ir jāuzrāda visi apakšuzņēmēji, tomēr tas negarantē likuma ievērošanu un nepieciešamās informācijas iekļaušanu piedāvājumā. Diskusijas dalībniekuprāt, nepieciešams izstrādāt vienotus nosacījumus apakšuzņēmējiem, no kuriem viens varētu būt papildu tāmes pieprasīšana par plānotajiem darbiem, kur atspoguļotos visas izmaksas, tostarp, nomaksātie nodokļi darbiniekiem, ko arī vēlāk pasūtītājs varētu pārbaudīt.

Lai cīnītos ar pretlikumīgiem gadījumiem iepirkumu jomā, diskusijas dalībnieki uzsvēra, ka nepieciešams ieviest administratīvo atbildību iepirkuma pasūtītājam kā fiziskai personai, kas būtu konkrēts naudas sods atbildīgai personai par likuma normu neievērošanu. Minētais risinājums būtu preventīvs, lai turpmāk samazinātu šādu gadījumu skaitu, skaidroja LDDK.

LDDK veidotajā diskusijā eksperti arī ieteica iepirkumu speciālistu sertificēšanu, jo publiskais iepirkuma likums ir ļoti sarežģīts, tāpēc nepieciešams paaugstināt iepirkumu veicēju kvalifikācijas līmeni, lai izvairītos no kļūdainas likuma interpretācijas.

Lai atbalstītu uzņēmumus, kas godīgi maksā nodokļus, eksperti kā nepieciešamu minēja ieviest papildu kritērijus publisko iepirkumu rezultātu vērtēšanā, piemēram, nomaksātie nodokļi no viena ienākošā lata un "koeficientu sistēmas" ieviešana, kas nosaka izdevīgāko piedāvājumu konkrētajā nozarē pēc nomaksātajiem nodokļiem.  

LDDK minēja, ka, lai izvairītos no pretlikumīgām darbībām publiskajos iepirkumos, lielajos iepirkumos pēc līdzekļu apjoma nepieciešama lielāka nozaru ietekme uz politikas veidotājiem, kā stingrāka atbilstošo valsts institūciju kontrole.

Diskusijā par Publiskajiem iepirkumiem piedalījās pārstāvji no LDDK, Latvijas Pilnvaroto auto tirgotāju asociācijas, Latvijas Būvnieku asociācijas, Latvijas Ceļinieku asociācijas, Latvijas Profesionālās Uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas, Latvijas Drošības Biznesa asociācija, Finanšu ministrijas, kā arī no Iepirkumu uzraudzības biroja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas