Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

LM: Būs vieglāk saņemt trūcīgā statusu

Labklājības ministrija (LM) plāno noteikt labvēlīgākus nosacījumus trūcīgā statusa iegūšanai tiem sociālās palīdzības saņēmējiem, kuri aktīvi iesaistās savu sociālo problēmu risināšanā, piemēram, pieņem zemāk apmaksātu darbu, iesaistās laukstrādnieka sezonas darbos vai uzsāk saimniecisko darbību, portālu Diena.lv informēja LM pārstāve Marika Kupče.

Iepriekšminēto nosacījumu paredzēts attiecināt uz tiem cilvēkiem, kuriem jau noteikta atbilstība trūcīgas ģimenes [personas] statusam, un pašvaldības sociālais dienests no jauna izvērtē atbilstību statusam vai nosaka to atkārtoti.

Tas nozīmē, ka šādā gadījumā, aprēķinot ģimenes [personas] vidējos ienākumus, plānots cilvēkam darbspējas vecumā [no 15 gadiem līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajam vecumam] trīs kalendāra mēnešu, vienu reizi kalendārā gada laikā, neņemt vērā visus ienākumus vai to daļu līdz 240 eiro mēnesī. Šī summa - 240 eiro, ir noapaļota neto minimālā darba alga vienam cilvēkam [bez apgādājamajiem]. 

Iepriekšminēto nosacījumu nav paredzēts attiecināt uz ienākumiem, kas gūti no autoratlīdzības, nekustamā īpašuma un ienākumiem no metāllūžņu pārdošanas, jo šo ienākumu gūšana nav tieši saistīta ar noteikumu projekta mērķi, proti, ilgstošā bezdarba mazināšanu.

Tāpat plānots papildināt ienākumu veidus, kurus turpmāk neņems vērā, izvērtējot cilvēka materiālos resursus sociālās palīdzības piešķiršanai. Papildu jau šobrīd noteiktajam par ienākumiem netiks uzskatīts ģimenes valsts pabalsts, pabalsts aizbildnim un audžuģimenei par bērna uzturēšanu, tādējādi būs nodrošināta papildu aizsardzība visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, t.i., ģimenēm ar bērniem ar zemiem ienākumiem.

Papildu tam, paredzēts atbalstīt trūcīgu personu iesaisti izglītības sistēmā, neņemot vērā ienākumos profesionālās izglītības iestādes stipendiju, un motivēt jauniešus iesaistīties savu sociālo problēmu risināšanā, vasaras brīvlaikā apgūstot darba prasmes un nopelnot papildu iztikas līdzekļus, neņemot vērā mājsaimniecības ienākumos jauniešu vecumā no 15 līdz 18 gadiem vasaras brīvlaikā nopelnīto darba algu. 

Lai motivētu trūcīgos cilvēkus vairāk nodrošināt sevi ar iztikas līdzekļiem, paredzēts par ienākumiem neuzskatīt ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas piemājas saimniecībā vai personīgajā palīgsaimniecībā, ja tie nepārsniegs 2845,74 eiro gadā. 

Vienlaikus paredzēts, ka par ienākumiem neuzskatīs arī jebkādu materiālo labumu naudā vai natūrā, kas iegūts sociālo kampaņu rezultātā vai no labdarības un citiem fondiem, tostarp, Eiropas atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām sniegtais atbalsts.

LM plāno atjaunot normu, ka trūcīgai personai var piederēt naudas līdzekļu uzkrājumi. Proti, cilvēkam uzkrājums varēs būt 128,06 eiro apmērā. Pašreiz spēkā esošie noteikumi paredz, ka trūcīgai personai nevar piederēt naudas līdzekļu uzkrājumi, ja pašvaldība savos noteikumos nav noteikusi savādāk.

Iepriekšminēto paredz Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu. Projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā. Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā no 2015.gada 1.janvāra.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas