Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Mediķi Latvijā Ebolas vīrusa diagnostikai un karantīnai esot gatavi

Ebolas vīrusa uzliesmojums Latvijā nav paredzams, ir pārliecināti vietējie speciālisti, vienlaikus gan norādot, ka mediķi ir gatavi šo slimību gan diagnosticēt, gan ārstēt, ja tas būs nepieciešams.

Patlaban vērojamais Ebolas vīrusa uzliesmojums ir lielākais pasaulē reģistrētais gan pēc slimnieku skaita, gan izplatības - pirmo reizi šī slimība izplatījusies ārpus Āfrikas robežām. Taču vīrusa uzliesmojums un izplatība skaidrojama ar lēno diagnostiku pirmajiem ar Ebolas vīrusu saslimušajiem un slikto veselības aprūpes sistēmu Āfrikā, pirmdien īpaši par šo jautājumu sasauktā preses konferencē uzsvēra Veselības ministrijas (VM) pulcētie eksperti. "Eiropā nevar runāt par uzliesmojumu, droši vien būs atsevišķie gadījumi, bet mēs, eksperti, neredzam iespēju, ka varētu būt Ebolas uzliesmojums ārpus Āfrikas kontinenta," sacīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne.

Pēc Rūrānes teiktā, Eiropā ir gadu desmitiem izstrādāta pētniecības un karantīnas infrastruktūra, un tātad arī Latvijā nav pamata satraukumam. Galvenais, lai likvidētu vīrusa uzliesmojumu pasaulē, nepieciešama informācija par to un tā izplatību.

Ebolas vīruss izplatās lēni, viens pacients vidēji inficē divus citus, kamēr, piemēram, masalu infekcijas gadījumā viens pacients var inficēt vidēji 18 citus, norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis Jurijs Perevoščikovs. Viņaprāt, tieši tādēļ, ka pirmajiem slimniekiem Ebolas vīruss netika laicīgi diagnosticēts tas izplatījās tik plašā reģionā.

Latvijā ar šīs slimības diagnosticēšanu neesot problēmu - lielajās slimnīcās ir speciālisti, kuri specializējušies tieši infektoloģijas jomā, un pirmās pārbaudes rezultātus iespējams iegūt pāris stundu laikā, apgalvoja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas infektoloģijas galvenā speciāliste Ludmila Vīksna. Mediķi arī ir apmācīti un izglītoti, kā pareizi rīkoties aizdomu gadījumos.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājs Armands Ploriņš apliecināja, ka NMPD ir gatavs Ebolas vīrusa slimnieku diagnosticēšanai un karantīnai. Turpmāk cilvēkiem, kuri izsauks NMPD, gripai raksturīgu simptomu gadījumā tiks arī vaicāts, vai viņi pēdējā laikā ir kontaktējušies ar cilvēkiem, kuri bijuši Ebolas vīrusa skartajās valstīs, jo šī slimība sākotnējās stadijās var līdzināties gripai.

Latvijā patlaban nedz lidostās, nedz ostās ieceļotājiem netiek veiktas Ebolas vīrusa pārbaudes, tas skaidrojams ar Briseles lēmumu neveikt tā saucamo ieejošo skrīningu, jo tādā veidā iespēja noteikt slimnieku ir salīdzinoši neliela, taču var sarežģīt lidostu darbu, skaidroja VM pārstāve Egita Pole.

Eksperti prognozē, ka šis vīrusa uzliesmojums pasaulē varētu beigties pēc apmēram sešiem līdz deviņiem mēnešiem. PVO 17. oktobrī apsveica Senegālu ar "Ebolas vīrusa izplatīšanās beigām", jo 42 dienas nav reģistrēts neviens jauns saslimušais. Līdzīga situācija patlaban ir arī Nigērijā.

Savukārt Spānijas medmāsa, kurai pirmajai ārpus Āfrikas tika diagnosticēts vīruss, ir izveseļojusies, ziņo raidorganizācija BBC. 

Pec oficiālajiem datiem ar Ebolas vīrusu patlaban inficēti 9216 un miruši 4555 cilvēki. Jau ziņots, ka uzliesmojums sākās pagājušā gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas