Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Melu apkarošanā atslābumam vietas nav

Bažas par viltus ziņām varētu šķist savā ziņā apsīkušas, tomēr pētījumi atgādina – gan privātajam, gan publiskajam sektoram situācijas uzlabošanai vēl ir daudz darāmā. Pēc Kultūras ministrijas aptaujas datiem, piektā daļa iedzīvotāju mēdz vēl aizvien dalīties ar nepārbaudītu informāciju. Problēmas risināšanai šomēnes startējusi gan Valsts kancelejas, Kultūras ministrijas un Iekšlietu ministrijas kopīgi organizētā kampaņa, gan laikraksta Diena melu ziņu arhivēšanas un anotēšanas projekts.

Mudinās domāt

Valsts pārvaldes rīkotā kampaņa Medijs ≠ Komēdijs mudinās iedzīvotājus nebūt kūtriem un brīžos, kad digitālajā vidē tie pamana radu vai draugu izplatītās nepatiesās ziņas, norādīt, ka tā ir viltus ziņa. Trešdien kampaņas atklāšanā uzmanība tika vērsta uz iedzīvotāju neapdomību digitālajā vidē. Kultūras ministre Dace Melbārde (NA), citējot komunikācijas zinātnes teorētiskās pieejas, norādīja, ka informācijas ietekme uz sabiedrību un indivīdiem vēl aizvien ir ļoti svarīgs jautājums.

Melbārde, kuras vadītās ministrijas paspārnē ir mediju politikas jautājumi, izcēla divas demogrāfiskās grupas, kurām jāvelta īpaša uzmanība – cilvēkiem pēc 55 gadiem, kas biežāk izmanto tradicionālos medijus, bet otra grupa ir jaunieši no 15 līdz 24 gadiem, kuru vidū 54% nekritiski uzticas informācijai sociālajos medijos, liecina Kultūras ministrijas pētījuma dati.  

Savukārt Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa atgādināja, ka pretlikumīgas darbības internetā ir sodāmas. Kā piemēru viņa minēja mūziķi un viltus ziņu portālu uzturētāju Niku Endziņu, kurš vasaras izskaņā tika apcietināts.

Īpašu sabiedrības un policijas uzmanību jaunieša viltus ziņu portāli izpelnījās pēc tam, kad tie izplatīja melīgas ziņas par lielveikala Alfa sabrukšanu. Jaunietis gan tolaik uzsvēra, ka viņu nevar sodīt, jo ziņā veikala nosaukums rakstīts ar diviem "f" burtiem. Siliņa atgādināja, ka, izplatot nepatiesas ziņas operatīvajiem dienestiem, var traucēt palīdzēt tiem, kam patiešām tas ir nepieciešams. "Par dezinformāciju un viltus ziņām draud kriminālā atbildība," uzsvēra IeM parlamentārā sekretāre. 

Medijs ≠ Komēdijs kampaņai arī sagatavoti skaidrojošie materiāli un videorullīši, kuru mērķis ir uzrunāt izceltās mērķauditorijas.
 

Arhivēs melus

Savukārt laikraksts Diena oktobrī ir sācis viltus ziņu arhivēšanas un anotēšanas projektu Melu tvertne. Laikraksta un portāla Diena.lv lasītāji ir aicināti iesūtīt, viņuprāt, nepatiesas ziņas, kuras Dienas žurnālisti anotēs un arhivēs, tādējādi izglītojot lasītāju par paņēmieniem, ar kuriem rīkojas viltus ziņu veidotāji. 

Projekta sākumā kā piemērus Diena.lv publicēja trīs dažādas viltus ziņas. Viena no tām ir internetā jau gadiem klejojošs brīdinājuma stāsts par "toksiskiem" ķiplokiem no Ķīnas. Izrādās, uz Latviju šī ziņa atnākusi no krievu valodā rakstošajiem medijiem, kuri savukārt to aizguvuši no ASV. Ziņa portālā papildināta ar Pārtikas un veterinārā dienesta skaidrojumu par pārtikas drošības pārbaudēm, kas izslēdz "toksisku" ķiploku klātbūtni Latvijas veikalos.

Cita bezatbildīga melu ziņa stāsta par brīnumziedi, kas var palīdzēt pat tikt galā ar ādas vēzi. Šo ziņu komentē dermatologi.

Trešais paraugs ir par to, kā, izmantojot vienkāršus informācijas pasniegšanas veidus, Latvijai nedraudzīgi mediji var pozitīvu stāstu pārvērst traģēdijā.

Meklē viltus ziņu analīzi un informē Dienas redakcijas žurnālistus, klikšķinot šeit.

Top komentāri

Ezis
E
Nebūsim utopisti. Uzvar tas, kam lielāks rupors. "Melu apkarošanas'' aizsegā būs ļoti ērti cīnīties ar konkurējošām idejām un viedokļiem. :)
TrollisJT
T
Es jau te gadiem ilgi "taurēju" pret propagandu principā.
rekur
r
Parādoties Internetam informācijas apjoms uzreiz pieauga 100x. Parādoties Sociālajiem Tīkliem informācijas apjoms pieauga vēl 1000X un turpina augt. Meli veido 90% informācijas un patiesība 10%. Kā ar to var cīnīties?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas