Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Nauda, kas pazūd slinkuma dēļ

Lai gan Valsts ieņēmumu dienestā (VID) norāda, ka arvien vairāk nodokļu maksātāju vēršas, lai atgūtu pārmaksātos nodokļus, daudzi joprojām atmet ar roku deklarācijas aizpildīšanai. Vieniem šis process liekas sarežģīts, citi negrib tērēt laiku, vēl kāds baidās atkārtot iepriekš gūto rūgto pieredzi.

Bail mēģināt
Dace ienākumu deklarāciju iesniedza tad, kad to vēl nebija iespējas izdarīt elektroniski. Viņa procesu raksturo kā sarežģītu. Pēc tam kad sieviete aizpildīja deklarāciju, atklājās, ka viņas dati nesakrīt ar VID datiem, nācās to labot. "Bija liela noņemšanās, un patlaban domāju, vai šogad vispār iesniegt. Tagad to var izdarīt elektroniski, vajadzētu būt vieglāk, bet ir bažas, ka atkal kaut kas var nesakrist un beigās vēl dabūšu piemaksāt," saka Dace, pieminot sava vīra pieredzi, kam pēc deklarācijas iesniegšanas nācās vēl piemaksāt. "Cik atceros, iemesls bija tāds, ka viņš strādāja divās darbavietās un kļūdas dēļ abās tika rēķināts neapliekamais minimums. Beigās tas viņam bija jāatmaksā."

Ilzei ir gaišākas atmiņas par šo procesu. Viņa deklarāciju aizpildīja Cēsīs un atceras savu pozitīvo pieredzi: "Pieļauju, ka viņiem ar tām deklarācijām nāk cilvēku bari. Es to darīju pirmo reizi, nezināju, kā aizpildīt. VID puisis man diktēja priekšā, ko rakstīt. Vairākiem čekiem par medicīnas pakalpojumiem jau bija padzisuši cipari, viņš tos neatmeta atpakaļ, bet cītīgi mēģināja saprast, kādas summas ir minētas." Ilze saka, ka nauda atmaksāta jau pēc diviem mēnešiem.

Greiza sistēma
Tie, kuriem process licies sarežģīts, saka - sistēma ir pavisam greiza. To uzsver arī Nodokļu maksātāju biedrības pārstāvis Ivars Jakovels. Viņš saka, ka sistēma mazina iedzīvotāju iespējas atgūt pārmaksātos nodokļus un tādā veidā papildina valsts budžeta ieņēmumus.

"Tā vietā, lai VID automātiski saņemtu informāciju no konkrētā pakalpojuma sniedzēja par nodokļu pārmaksas gadījumu, iedzīvotājiem nepieciešams vesela gada garumā krāt čekus un stingrās uzskaites kvītis, ko pēcāk nepieciešams grāmatvediski pareizi apkopot un iesniegt VID nodaļā. Gada laikā šos rēķinus ir ne tikai apgrūtinoši pasargāt no vienkāršas pazušanas, bet drukātā informācija uz daļas čeku vienkārši izbalē, līdz to ir gandrīz neiespējami nolasīt," secina I. Jakovels.

Pat par laulātajiem
VID pārstāve Evita Teice Mamaja atgādina, ka pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli var iegūt, ja konkrētajā gadā ir gūti apliekamie ienākumi un maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un ja taksācijas gada laikā cilvēkam nav piemērots viss ar likumu noteiktais gada neapliekamais minimums. Pērn tie bija 900 eiro. Tāpat ir jāsaprot, vai personai taksācijas gada laikā nav noteikti atvieglojumi par apgādībā esošām personām vai papildu atvieglojums invalīdiem, politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības darbiniekiem.

Runājot par apgādībā esošām personām, nupat publiskajā telpā pavīdējis jautājums, vai laulātajam ir tiesības uz nodokļu atvieglojumu, ja viņa dzīvesbiedrs ir bez darba. Izrādās, arī tas ir iespējams. Saņemt atvieglojumus var arī tad, ja gada laikā bijuši attaisnotie izdevumi par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem, tāpat - par veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem.

Uz pārmaksāto nodokļu atmaksu var pretendēt arī tad, ja veikti ziedojumi, dāvinājumi, iemaksas privātajos pensiju fondos vai apdrošināšanas prēmiju maksājumi.

Jāpiebilst, ka visus šos attaisnotos izdevumus var piemērot tikai tiem iedzīvotājiem, kas taksācijas gada laikā maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli. Piemēram, nauda iet secen tiem, kam vienīgā darbavieta ir bijusi mikrouzņēmumā.

Visu Aļonas Zanderes rakstu Nauda, kas pazūd slinkuma dēļ lasiet pirmdienas, 26.janvāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas