Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ne reforma, bet attieksme

Līdz mācību gada sākumam palicis nepilns mēnesis, bet joprojām nerimst kaislības ap jauno pedagogu darba samaksas modeli. Rīgas dome nolēmusi vērsties Satversmes tiesā, uzskatot, ka pedagogi galvaspilsētā tiek diskriminēti. Runa gan nav tikai par pašas reformas saturu, jūtamas arī politiskās intereses un partiju savstarpējās attiecības, otrdien lasāms avīzē Diena.

Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) Dienai uzsver, ka te nav runa par reformas kvalitāti, bet par nevienlīdzību. Ja viens bērns citur Latvijā valsts budžetā mēnesī izmaksās 72,62 eiro, tad Rīgā - 68,22 eiro. Ja šis aspekts nemainīsies, dome lems par tā apstrīdēšanu Satversmes tiesā. Ušakova teiktajā gan iezīmējas arī politisks konteksts: «Ministriju vada Vienotības pārstāvis, tādā veidā Vienotība pauž savu attieksmi pret Rīgu." Jāpiebilst, ka Dienai Izglītības un zinātnes ministrijā apliecina, ka visi Ministru kabineta noteikumi jau ir pieņemti, savukārt 72,62 eiro ir vidējās skolēna izmaksas valstī.

Pamatu sūdzībai Satversmes tiesā neredz arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Viņš pieļauj, ka RD sadusmojis viņa sacītais, ka pirms nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām "nekur mīlīši neliksies". Problēma, pēc viņa domām, ir tajā, ka Rīgā nav sakārtots izglītības iestāžu tīkls. Turklāt kopējā mērķdotācija Rīgai pieaugs par apmēram 1,5 miljoniem eiro gadā. Savukārt skolēnu un skolotāju attiecība Rīgā uz kopējā Eiropas pilsētu fona ir ļoti maza. "Ir jābūt izcili sliktai saimniekošanai, lai pie 1,5 miljonu lielākas dotācijas kļūtu sliktāk. Ja Amerika kungs ir ļoti aizņemts, palīdzot Ušakovam bruģēt Krišjāņa Barona ielu, tad mēs varam piedāvāt RD mūsu aprēķinus un redzējumu, kā var sakārtot Rīgas izglītības iestāžu tīklu, lai iegūtu optimālo rezultātu. Mēs, jau paredzot, ka Rīgas kungi būs ļoti aizņemti, darbu pie tā esam sākuši," saka ministrs.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 2. augusta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas