Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

NEPLP ierosina administratīvo lietu saistībā ar PBK sižetu par 16.martu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēmusi ierosināt administratīvo lietu saistībā ar Pirmā Baltijas kanāla (PBK) 16.marta ziņu sižetu, kurā tika atspoguļoti notikumi pie Brīvības pieminekļa, informēja padomes locekle Aija Cālīte-Dulevska.

Padome saskatīja pazīmes, ka pārkāpta Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta 4.daļa. Saskaņā ar to plašsaziņas līdzekļiem "jānodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem". Pants arī nosaka, ka komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru.

Administratīvās lietas gaitā tiks uzklausīts PBK paskaidrojums, kā arī veiktas citas procesuālās darbības. Padomei gala lēmums šajā lietā jāpieņem līdz 25.maijam.

Kā liecina publiski pieejamie videomateriāli, ķīviņā pie pieminekļa kāds jauns cilvēks strīdas ar "antifašistiem", bet viņa runas beigās pievienots un izcelts nedaudz vēlāk noticis antisemītisks izsauciens no pūļa: "Žīdiem šeit šodien nav jābūt." Viss tiek tulkots krievu valodā, un tādējādi var rasties iespaids, ka to saka jaunais cilvēks.

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa iepriekš informēja, ka pēc personas iesnieguma sākts kriminālprocess par nacionālā naida izraisīšanu, kas izpaudās PBK sižetā par 16.marta pasākuma norisi. Tam pievienots arī PBK iesniegums, kurā tika norādīts uz pasākumā izskanējušajiem antisemītiskajiem apgalvojumiem.

Informācija nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) mājaslapā liecināja, ka kriminālprocess sākts pēc deputāta Jāņa Dombravas iesnieguma. Politiskā spēka pārstāvji uzskata, ka PBK demonstrētais videomateriāls par notikumiem pie Brīvības pieminekļa ir acīmredzami pārveidots, lai radītu negatīvu iespaidu par leģionāru piemiņas pasākumiem, pievienojot vecāka kunga antisemītiskus izteikumus.

Dombrava pauda viedokli, ka pārveidotais videomateriāls ir "klaji provokatīvs, melīgs un cenšas sagrozīt faktus, lai radītu negatīvu iespaidu par Latvijas valsti un notiekošajiem leģionāru dienas pasākumiem".

Savukārt PBK pārstāvji šos pārmetumus noraida. PBK preses pārstāvis Edžus Vējiņš iepriekš apgalvoja, ka šajā sižetā ne uz brīdi neesot teikts, ka izsauciena autors ir šis jaunais cilvēks. "Tur var skaidri dzirdēt, ka tā ir pavisam cita balss," pauda Vējiņš. Viņš arī norādīja, ka pasākuma vietā atrodas vairāki operatori un katrs ieraksta savas replikas. Vēlāk tās tiek izmantotas, montējot sižetus.

16.marta rītā pie Brīvības pieminekļa eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (PCTVL), Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens, Sīmona Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs un ārvalstu viesi no Eiropas Parlamenta (EP) novietoja piemiņas vainagu. Vēlāk "antifašistu" vainagam, kas bija veltīts "nacisma upuru piemiņai", virsū tika sakrautas tulpes, bet priekšā nolikts plakāts, uz kura bija attēlots Latvijas karogs un uzraksts "Latvija". Šāda emblēma rotājusi latviešu leģionāru formastērpus.

Tieši šī novietotā plakāta dēļ arī 16.martā izraisījās lielākās nesaskaņas, jo par to neapmierinātību izrādīja piemiņas vainaga nolicēji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas