Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Šogad maijā valdība pieņēma Onkoloģijas plānu 2017. līdz 2020. gadam, kurā paredzēti pasākumi jomas uzlabošanai

Onkoloģijas plānu īsteno pēc iespējām

Nākamgad onkoloģijas jomai no Eiropas Komisijas pieļautās deficīta atkāpes veselības aprūpes sistēmas reformas ieviešanai plānots novirzīt kopumā 28,5 miljonus eiro, tai skaitā 9,2 miljonus eiro medikamentu nodrošinājumam. Kopumā Veselības ministrijā (VM) sola vairākus uzlabojumus, tai skaitā jau pieņemts lēmums par zaļā koridora paplašināšanu, taču nozarē valda neapmierinātība ar Onkoloģijas plāna izpildi. Viena no būtiskākajām problēmām ir jauno, inovatīvo medikamentu iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā.

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība) Dienai stāsta, ka komisijā, izvērtējot Onkoloģijas plāna 2017. līdz 2020. gadam ieviešanas gaitu, nonākts pie diviem secinājumiem. Pirmkārt, ir bažas, ka no šogad onkoloģijai papildus piešķirtajiem 12,24 miljoniem eiro trīs miljoni eiro dažādu iemeslu dēļ netiks izmantoti. Kā skaidrojusi VM galvenā speciāliste onkoloģijā Dace Baltiņa, viena no problēmām ir nepietiekama ģimenes ārstu iesaiste. Aptuveni trešā daļa ģimenes ārstu cilvēkus ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu nesūta caur zaļo koridoru. Arī Latvijas Veselības ekonomikas asociācija vērsusi uzmanību uz to, ka publiskajā vidē jau ilgstoši trūkst skaidras informācijas par veselības nozarei papildu piešķirto līdzekļu izmantojumu un arī plānojumu 2018. un turpmākajiem gadiem. Tas rada pamatotas šaubas, vai veselības reforma tiks īstenota atbilstoši plānam un valdības noteiktajām prioritātēm, Dienai atzīst asociācijas vadītāja Daiga Behmane.

Otrs aspekts, uz ko uzmanību vērš Ražuks, ir inovatīvie medikamenti. Jau maijā valdības apstiprinātais Onkoloģijas plāns paredzēja nākamajam gadam iezīmēt 14,6 miljonus eiro jaunu, inovatīvu onkoloģijas medikamentu iekļaušanai valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Šobrīd VM no šī plāna atsakoties. Onkoloģisko pacientu atbalsta deputātu grupas vadītājs skaidro, ka šo inovatīvo medikamentu Latvijā praktiski nav, tādi ir tikai divi krūts vēža lokalizācijai, taču tie nepieciešami, lai ieviestu personalizēto medicīnu, tas nozīmē individuālu pieeju katram onkoloģijas pacientam. Tas dotu labāku ārstēšanās rezultātu un palielinātu onkoloģisko pacientu dzīvildzi. Pēc Ražuka domām, šajā ziņā VM nedomā sistēmiski – cilvēkiem ar aizdomām par saslimšanu ir zaļais koridors, bet esošajiem vēža slimniekiem nav nekā jauna, ko piedāvāt, lai gan papildu finansējums nozarei ir ievērojams.

Jaunu medikamentu iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā ir jautājums, par ko šobrīd uztraucas arī pacientu organizācijas. Kā Dienai stāsta zarnu vēža pacientu organizācijas Europacolon Latvija vadītājs Uldis Vesers, Onkoloģijas plānā iekļautie pasākumi ir ļoti labi, bet tā izpilde atduras pret pieejamo finansējumu. Daudzas lietas paliek vien solījumu formā, taču pacienti strikti uzstāj, ka tā nedrīkst notikt ar medikamentiem. Latvijā šajā ziņā situācija ir bēdīga, un mēs krietni atpaliekam no citām Eiropas valstīm, arī kaimiņiem. Protams, šie medikamenti ir dārgi, bet vispirms būtu jāvērtē ieguvums. Arī krūts vēža pacienšu atbalsta biedrības VITA vadītāja Irīna Januma Dienai atzīmē, ka reti kurai onkoloģiskajai diagnozei ir atbilstošas zāles efektīvai ārstēšanai.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 13.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Nesaprotu
N
Vai pēc šī raksta būtu jāsaprot, ka esošā šobrīd ārstēšana ir fikcija un pacientu bezjēdzīga indēšana?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas