Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

papildināts ar FOTO: Amatpersonas LNB ēkas apmeklējuma laikā pārliecinās par kvalitāti

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtne kalpo kā teicams piemērs kvalitatīvai būvniecībai un daudzkārt atkārtotai uzraudzībai, kura uzticēta organizācijai ar starptautisku pieredzi, ceturtdien, apmeklējot Gaismas pili, sacīja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

"Kas attiecas uz būvniecības uzraudzību, projekta kontroli, uz pašu būvdarbu kontroli, jāatzīst, ka Nacionālās bibliotēkas projekts ir projekts, no kura varam mācīties, kā ir šo kontroli jāveic," sacīja Dombrovskis, norādot, ka kontrole LNB būvniecības laikā bijusi pieckārtīga, seškārtīga un visi konstrukcijas elementu pārbaudes notikušas "tūkstošiem un tūkstošiem reižu".

Premjers uzsvēra, ka lēmums piesaistīt starptautisku auditorkompāniju Hill International gan ticis vērtēts kā  pretrunīgs un neizdevīgs, bet kontekstā ar ēku drošumu, turklāt arī būvniecības izmaksu kontrolēšanu un samazināšanu, tas ir bijis nepārprotami pareizs lēmums. Kultūras ministre Dace Melbārde piebilda, ka LNB ēkas būvuzraudzība ir dubulta - to nodrošina gan Hill International, gan ēkas autori. Starptautisko būvuzraugu klātbūtne ļāvus ieekonomēt 2,6 miljonus latu, aprēķinājusi Kultūras ministrija.

Savukārt Latvijas Nacionālās būvkompāniju apvienības vadītājs Māris Saukāns pauda gandarījumu, ka LNB projekta ietvaros bijis iespējams nodrošināt gan augstākās raudzes ekspertu darbu, gan finansējumu projektam. Jācer, ka šī labā prakse Latvijā būvniecības jomā tiks pārmantota.

Saukāns teica, ka Gaismas pils būvniecības laikā tāmi nācies pārskatīt, bet tas nekad nav bijis uz būvmateriālu rēķina - būvmateriālu izvēle notikusi pēc starptautiskeim standartiem. Izdevumi par 7-8 miljoniem latu amazināti uz ēkas projektēšanas rēķina un mazāka kā sākotnēji plānots kļuvusi pati ēka.

"Par būves kvalitāti nav šaubu. Pārbaudīts te ir nevis katrs metrs, bet centimetrs," teica Nacionālās Būvkompāniju apvienības vadītājs.

LNB ēku paredzēts nodot ekspluatācijā 20.decembrī. Tās būvniecība izmaksājusi sākotnēji paredzētajai tāmei - 114,6 miljonus latu. Būvdarbus veica Nacionālā Būvkompāniju apvienība, kurā darbojas RE&RE, RBSSKALS un Skonto būve

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas