Vasaras sezona, kas daudziem saistās ar vieglāku ēdienkarti un lielāku fizisko aktivitāti, vienlaikus var izgaismot problēmas, kuras ziemā palikušas nepamanītas. Tieši tagad ir piemērotākais brīdis pievērsties veselības nostiprināšanai.
Pārtikas drošības standarts
"Karstā laikā gribas mazāk ēst, parasti negribas treknu, smagu ēdienu," saka Veselības centru apvienības poliklīnikas Aura gastroenterologs un internists, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Aleksejs Deravs. Tā vietā ēdienkartē dominē salāti, augļi, viegli piena produkti. Tomēr neizpaliek arī riski – vairāk ballīšu, eksperimentu ar ēdieniem un nereti arī vieglprātīga attieksme pret pārtikas uzglabāšanas higiēnu. Turklāt saviesīga laika pavadīšana daudziem saistās arī ar pastiprinātu alkohola lietošanu, kas ir papildu slodze organismam.
"Svaigi augļi un dārzeņi uzturā – tas ir lieliski, bet, ja tie netiek kvalitatīvi mazgāti, varam iedzīvoties gremošanas problēmās," brīdina ārsts. Ceļojumos vai tirgū nogaršojot augļus, kas nav nomazgāti, vai ēdot sierus, gaļu, kas, piemēram, griezti ar nazi, kurš visas dienas garumā netiek mazgāts, var tikt pie tā dēvētās pārtikas saindēšanās. Tiešā saules staru un augstas temperatūras ietekmē veidojas labvēlīga vide, lai savairotos dažādas baktērijas, kas izraisa zarnu infekcijas. Arī ceļojumi ar gastronomiskiem jaunatklājumiem bieži vien beidzas neplānotā vizītē pie ārsta. "Dažas dienas pirms ceļojuma uz eksotiskām valstīm ar mazāk stingru higiēnu un sanitārajām normām, atšķirīgu uzturu vēlams uzsākt probiotiku lietošanu un turpināt gan ceļojuma laikā, gan pēc tā, lai mazinātu gremošanas traucējumu riskus," iesaka A. Deravs.
Caureja un vemšana, kas ir raksturīgākās problēmas zarnu infekciju gadījumā, organismam rada
Visu rakstu lasiet avīzes Diena ceturtdienas, 31. jūlija, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt klikšķinot šeit!
Raksta cena: €1.00

