Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Partijām, iespējams, būs jākļūst lielākām

Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās varēs startēt tikai partijas vai partiju apvienības, kuras ir dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru, trešdien vēsta laikraksts Diena.

To paredz pēc diskusijām darba grupā izskatīšanai 2. lasījumā sagatavotie vēlēšanu likumu grozījumi, kurus otrdien atbalstīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija. Likumi vēl jāpieņem Saeimā un jāapstiprina galīgajā lasījumā, pirms kura līdz 1. februārim varēs iesniegt priekšlikumus.  

Valsts prezidents Andris Bērziņš, kura pilnvaras beidzās jūlijā, iesniedza Saeimā vairākas iniciatīvas un aicināja Saeimu arī stiprināt partiju sistēmu. Deputāti piekrita noteikt stingrākas prasības politiskajiem spēkiem, kas pretendē uz dalību vēlēšanās.

Tagad tajās var piedalīties partijas vai to apvienības, kurās ir vismaz 200 biedru. Lielākā Saeimā pārstāvētā partija ir Saskaņa, kura uzvarēja arī vēlēšanās, - tajā ir gandrīz 4000 biedru, Vienotībā - vairāk nekā 2500, līdzīgs skaitliskais sastāvs ir arī Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kuras lielākā dalīborganizācija ir Latvijas Zemnieku savienība ar 1600 biedriem. Nacionālajā apvienībā Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) reģistrētas 829 personas. Taču uz 12. Saeimu startēja vairākas jaundibinātas partijas, kurās bija tikai nedaudz vairāk nekā 200 biedru.

Lai nevienai partijai nebūtu ierobežotas iespējas pretendēt uz Saeimu, tās varēs veidot partiju apvienības, Dienai paskaidroja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēža vietnieks Juris Šulcs (Vienotība). Viņš sacīja: "Partijas ir mazskaitlīgas, un tās ir jāstiprina, tajā pašā laikā nevienu neizslēdzot." Reizi gadā politiskie spēki iesniedz Uzņēmumu reģistrā (UR) ziņas par tās biedriem, kuras apstiprina partijas pilnvarotā persona, kas ir atbildīga par sniegtās informācijas patiesumu. Šos datus neviens nepārbauda. Likumu grozījumu apspriešanas gaitā komisijā iepriekš bija diskusija, ka nav iespējams pārliecināties, vai katrā partijā patiešām ir tās norādītais biedru skaits. Uzņēmumu reģistra darbinieki nepārbauda, piemēram, vai kāda persona vienlaikus nav vairākās partijās, kas nav paredzēts likumā.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu Partijām būs jākļūst lielākām lasiet trešdienas, 16.decembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas