Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pie mums mazuļus nelutina

Mēdz teikt, ka bērni veido mūsu valsts nākotni, taču rūpes par to, kā viņus sagaidīt šajā pasaulē, noveltas uz pašvaldību pleciem. Liepājā jaundzimušo pūra lādē liek adītas zeķes un grabulīti, bet citur neko daudz papildus pabalstiem mazuļi nesaņem, vienīgi kādu grāmatu vai kuponus sadzīves preču veikalā. Lai gan valsts visiem garantē vienādu finansiālo atbalstu, dažādu pilsētu piešķirtie pabalsti visai ievērojami atšķiras.

Lielākā daļa Dienas aptaujāto pašvaldību atzina, ka, reģistrējot bērnu, vecāki saņem grāmatu Mūsu bērns, kurā var ielīmēt mazā fotogrāfiju un aprakstīt viņa pirmās darbības ārpus mammas klēpja. Daugavpilī un Olainē papildus tai jaunie vecāki iegūst arī veikala Drogas kuponus, Jūrmalā pasniedz karotīti ar pilsētas ģerboni, bet Ventspilī dāvina arī vāciņus, kur uzglabāt dzimšanas apliecību. Alūksnes dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece stāsta, ka izdevums Mūsu bērns nav dārgs (2,13 eiro), tāpēc tam esot simboliska nozīme.

Iepriekš pieminētā grāmata domāta kā materiāls, kur vecākiem noglabāt pirmās atmiņas, taču reizēm tur vēl pirms viņiem savu roku iemēģinājusi dome vai tās priekšsēdētājs. Apsveikumus ar mēra parakstu atradīs gan Daugavpils, gan Rīgas un Liepājas iedzīvotāji. Piemēram, pirms pāris gadiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja redzeslokā nonāca Jūrmalas domes galva Gatis Truksnis, kurš papildus citām priekšvēlēšanu izdarībām savu autogrāfu atstāja arī uz jaundzimušajiem domāto karotīšu iepakojumiem. Kopš šī gada paraksts tur vairs nav atrodams.

Arī liepājnieki saņem rakstiskus domes priekšsēdētāja Ulda Seska laba vēlējumus. Tie viņus sagaida jau vairākus gadus, taču nu gan pats jaundzimušā komplekts, gan apsveikums kļuvis plašāks. Iepriekš tur ietilpa grabulītis un grāmata, kas kopā pašvaldībai izmaksāja 10,53 eiro, bet tagad grāmatu aizstāj ar roku adītas zeķītes, kas sadārdzina dāvanu par 3,52 eiro. Domes pārstāve Zita Lazdāne apgalvo, ka tas nav saistīts ar nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām: "Nav tā, ka mēs pēkšņi būtu aktivizējušies uz priekšvēlēšanu laiku. Vienkārši beidzās iepriekš sapirktie komplekti, un bija skaidrs, ka vajadzēs jaunus. Izlēmām, ka vajag kaut ko personiskāku."

Visu žurnālistes Ineses Liepiņa rakstu Pie mums mazuļus nelutina lasiet trešdienas, 30.marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas