Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pieejami nepieejamā pilsētvide

Apmēram no 1500 biedrības Apeirons pārbaudītajām publiskajām ēkām visā Latvijā vien apmēram 10% ir apmierinošā stāvoklī attiecībā uz vides pieejamības jautājumiem. Tomēr tikai 2% gadījumu ir ievērotas visas vides pieejamības prasības. Līdz ar to lielākā daļa ēku, piemēram, kafejnīcas, veikali, muzeji un citi tūristu iecienīti galamērķi, nav pieejamas cilvēkiem ratiņkrēslā, kā arī jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiņiem un nereti arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Pārbaudes gan vēl nav veiktas Rīgā, tomēr, Dienai dodoties nelielā apskatē kopā ar vides pieejamības ekspertiem, jau pirmajās minūtēs var secināt, ka Rīgas vēsturiskais centrs nav cilvēkiem ratiņkrēslā un jaunajiem vecākiem draudzīgs. Šī problēma aktuāla gan ir jau daudzus gadus, tomēr būtiski uzlabojumi nav jūtami.

No Laimas pulksteņa kopā ar biedrības Apeirons vides speciālistiem dodamies nelielā Vecrīgas apgaitā. Priekšā jau greznojas ātrās ēdināšanas restorāns McDonald's - iecienīta vieta tiem, kas grozās Vecrīgas tuvumā, un arī cilvēki ratiņkrēslā tur labprāt iegrieztos. Pie durvīm redzama arī neliela uzbrauktuve, tomēr, mēģinot pa to uzbraukt ar ratiņkrēsliem, secinājums ir viens - vizuāli tā eksistē, bet izmantojama nav.

Tālāk dodamies uz blakus ēku, kur nesen ierīkots veikals Reserved. Pie pirmajām ieejas durvīm priekšā vairāki pakāpieni, tomēr zīmīte norāda uz ieeju blakus, kur savukārt problēmu nav - uzbrauktuve slīpa, durvis vaļā un veiksmīgi bez citu palīdzības cilvēks ratiņkrēslā var tikt iekšā. Tomēr te arī loģisks izskaidrojums - nesen veikta ēkas pārbūve, lai ierīkotu veikalu, līdz ar to prasības šajā jautājumā ir stingras.

Tālāk ceļš ved pāri ielai, kur atrodas SEB banka. Arī te pie durvīm uzlikta neliela uzbrauktuve, kas šķietami varētu atrisināt vides pieejamības problēmu, tomēr nekā - pa to var uzbraukt, tomēr saviem spēkiem cilvēks ratiņkrēslā durvis atvērt nespēj. Tīri fiziski ir nepieciešams atkāpties, bet, darot to, ratiņkrēsls var noripot atpakaļ lejā.

Atmetot ar roku, dodamies tālāk uz āra kafejnīcām, kas ierasti vasaras periodā atvērtas uz gājēju ietvēm. Nonākam Līvu laukumā, tur blakus restorānam un bāram Mad House ir izveidota āra terase, tomēr tā atrodas uz paaugstinājuma. Uz tās var nokļūt pa platu koka uzbrauktuvi. Nospriežam, ka tas varētu būt labais piemērs, tomēr tikai šķietami - lai tiktu uz uzbrauktuves jāpārvar apmēram 2 centimetru augsta uzbrauktuves mala, kas bez citu palīdzības nav iespējams.

Nelielo Vecrīgas apskati noslēdzam pie Līvu laukuma publiskajām tualetēm. Šī ir vieta, kur arī ar palīdzību ratiņkrēslā iekļūt nevar - pakāpieni ir tik augsti, ka grūtības sagādā arī cilvēkiem bez invaliditātes, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Secinājumi nav iepriecinoši. Lai arī šķietami gandrīz visur ir nodrošināta vides pieejamība, tomēr reāli iekļūt lielākajā daļā ēku nav iespējams. Apvienības Apeirons vides pieejamības eksperts Aigars Bolis uzskata, ka pie vainas ir izpratnes trūkums, kā arī sankciju neesamība.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 17.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas