Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Plāno bargākus sodus par eiro viltošanu

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēs bargākus sodus par eiro viltošanu un iekšējās informācijas nelikumīgu izmantošanu finanšu tirgos.

Grozījumi Krimināllikumā paredz, ka par viltotu Latvijā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudas zīmju, monētu, valsts finanšu instrumentu vai ārvalstu valūtas izgatavošanu vai par šāda viltojuma izplatīšanu ievērojamā apmērā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par viltotu Latvijā apgrozībā esošu naudas zīmju, monētu vai ārvalstu valūtas pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos vai glabāšanu nolūkā to izplatīt vai par to izgatavošanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai to izdarījusi organizēta grupa varēs sodīt ar brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

TM eksperti arī iekļāvuši Krimināllikumā jaunu pantu, kas paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu par iekārtas, programmatūras, datu, aizsardzības elementu vai jebkādu citu līdzekļu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un izplatīšanu naudas viltošanai.

Vēl viens jauns Krimināllikumā iekļauts pants paredz atbildību par iekšējās informācijas nelikumīgu izmantošanu finanšu tirgos, ieteikšanu citai personai vai citas personas pamudināšanu iesaistīties iekšējās informācijas izmantošanā finanšu tirgos, kā arī par manipulācijām finanšu tirgos, ja ar to radītas smagas sekas.

Par šādu noziegumu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Ja šādu noziegumu būs izdarījusi organizēta grupa, tad varēs sodīt ar brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Grozījumi sagatavoti, lai ieviestu divas Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas. Direktīvu mērķis ir visas Eiropas Savienības interesēs vērsties pret un sodīt par jebkādu darbību, kas viltošanas rezultātā var apdraudēt eiro autentiskumu. Līdz ar to ar grozījumiem Krimināllikumā tiek ieviesti vienoti noteikumi, lai stiprinātu cīņu pret valūtu viltošanu un uzlabotu šo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu.

Ceturtdien grozījumi izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, taču tie vēl būs jāskata valdībā un parlamentā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas