Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

precizēts - Arī JRT rekonstrukcijas izmaksas būs lielākas un termiņš garāks nekā plānots

Lai gan Jaunais Rīgas teātris (JRT) uz pagaidu mājvietu bijušajā Tabakas fabrikā iepriekš plānoja pārcelties jau šā gada rudenī, būvdarbi nenotiek tik ātri, kā cerēts, termiņi jau pārcelti un teātrim nav cerību Lāčplēša ielas mājvietu pilnībā atbrīvot vēl vismaz gadu, portālam Diena.lv atzina JRT direktore Gundega Palma.

Diena.lv jau rakstīja, ka JRT ēku komplekss pašreizējo slodzi nevar izturēt, tam nepieciešamas piemērotas, mūsdienīgas telpas ar uzlabotiem aktierspēles laukumiem, pilnveidotu infrastruktūru un ērtu pieejamību. Tādēļ uz būvdarbu laiku teātri nolemts pārcelt uz pagaidu mājokli bijušās Tabakas fabrikas telpas. Taču darbi neiet uz priekšu tik gludi kā bija cerēts, arī plānotās izmaksas ir ievērojami mainījušās.

Sākotnēji bija iecerēts, ka pagaidu telpās JRT varēs ievākties jau šā gada rudenī, taču nepieciešamie būvdarbi pagaidu mājoklī ieilguši. Līdz ar to pārcelti arī plānotie atgriešanās datumi: ja JRT ēkas Lāčplēša ielā rekonstrukciju sākotnēji bija plānots pabeigt 2016. gada vasarā, tad tagad šis termiņš pārcelts par gadu - līdz 2017.gada vasarai.

Par Tabakas fabrikas ēkas pielāgošanu JRT vajadzībām un teritorijas projekta beigu darbiem atbildīga ir SIA "Belss", kas izstrādātā projekta ekspertīzi un saskaņošanu plāno uzsākt šā gada februārī. Pēc visu nepieciešamo saskaņojumu un būvprojekta akcepta saņemšanas no Rīgas pilsētas Būvvaldes, tiks izsludināts iepirkums par būvniecības darbu veikšanu.

"Šobrīd vēl nav pabeigta Tabakas fabrikas telpu projektēšana, tad vēl laiku prasīs iepirkums būvdarbiem un paši būvdarbi. Visu pabeigt Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) plāno 2015. gada pavasarī," norāda JRT direktore.

Tam piekrīt arī VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina: "Plānojam, ka būvniecības darbi veicami desmit mēnešu laikā, lai ēku izremontētu un pielāgotu atbilstoši JRT pagaidu funkciju nodrošināšanai. Līdz ar to projektu plānots pabeigt līdz 2015.gada pavasarim."

Lai gan sākotnēji pārcelšanās uz pagaidu telpām teātrim bija plānota jau šogad, tagad, ņemot vērā termiņu iekavēšanos, ir skaidrs, ka tas nenotiks ātrāk kā 2015.gada vasarā.

Savukārt par esošā JRT ēku kompleksu Lāčplēša ielā 25 rekonstrukciju patlaban vēl norisinās sarunu procedūra ar trīs godalgoto metu autoriem par skiču un tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu rekonstrukcijas laikā. "Sarunu procedūras rezultātā tiks izvēlēts projektētājs, kas 12 mēnešu laikā izstrādās JRT ēku kompleksa rekonstrukcijas projektu. Pēc tam tiks organizēts iepirkums būvniecības darbiem, kuru veikšanai paredzētais laiks ir 22 mēneši," norāda VNĪ pārstāve.

JRT direktore Palma pagaidām arī ir piesardzīga prognozēs, vai plānotajiem rekonstrukcijas darbiem pietiks finansējuma: "Vai pietiks, nevaru atbildēt, jo to pēc projekta pabeigšanas zinās vien VNĪ."

VNĪ secinājuši, ka iesniegtā metu informācija par prognozētajām būvizmaksām ievērojami pārsniedz sākotnēji plānotās izmaksas, līdz ar to, VNĪ sadarbībā ar žūrijas komisiju, kuras sastāvā bija pieci profesionāli sertificēti arhitekti, kā arī trīs pieaicināti eksperti ar padomdevēja tiesībām no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas, aplēsa vidējās optimālās izmaksas objektā - tie varētu būt aptuveni 1700 EUR/m² bez PVN.

Kultūras ministrijas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša uzsver: "Mēs ceram, ka VNĪ un JRT sadarbojoties, nonāks pie veiksmīgākā risinājuma."

Taču tas nozīmē - ja iepriekš JRT telpām Lāčplēša ielā 25 rekonstrukcijas izdevumu segšanai 2013.-2016. gadam bija paredzēti 7 364 977 eiro, šobrīd tiek gatavots Ministru kabineta rīkojuma grozījumu projekts un saskaņošana ministrijās, paredzēot pagarināt būvdarbu termiņu līdz 2017. gada jūnijam un palielinot nepieciešamo finansējumu projektēšanai un rekonstrukcijai līdz 16,2 miljoniem eiro.

Precizēta 7.rindkopa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas