Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Premjers: ebreju īpašumu restitūcijas jautājums jārisina pakāpeniski

Visticamāk, ar ebreju kopienas īpašumu restitūciju varēsim virzīties uz priekšu soli pa solim, taču tam būs nepieciešams Saeimas vairākuma atbalsts, uzskata Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).Ebreju kopienas pārstāvjiem plānots sarunu raunds ar visām Saeimā pārstāvētajām frakcijām, un tā rezultāti ļaus spriest par tempu, kādā varam šo jautājumu risināt, - par šādu Dombrovska viedokli aģentūru LETA informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

"Taču redzams, ka pakāpeniski ar to virzāmies uz priekšu. Ir izdevies panākt zināmu vienprātību par ierobežotu restituējamo īpašumu apjomu - tie ir sabiedriskas nozīmes objekti, piemēram, sinagogu ēkas, kapi, skolas utt.," norāda valdības vadītājs.Ebreju kopienas īpašumu restitūcijas jautājums ir bijis "sarežģīta un sensitīva tēma" visās valstīs, kur tas tiek risināts, tostarp arī Latvijā, akcentē premjers.Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norāda, ka viņam "savā ziņā pat ir skumji", ka ik gadu, tuvojoties holokausta upuru piemiņas dienai, šis jautājums tiek aktualizēts un savā ziņā saistīts ar, iespējams, dažādām ekonomiskajām interesēm. Nacionālā apvienība jau iepriekš pauda savu viedokli, proti, ka denacionalizācijas process Latvijā ir noslēdzies un, ja tiek pārskatīts kopumā, tad ir attiecināms uz jebkuru sabiedrības grupu, akcentēja Bērziņš.Tikmēr Reformu partijas frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters uzsvēra, ka frakcijā šis jautājums atkārtoti netika skatīts. Paužot savu personīgo viedokli, Demiters sacīja, ka, atverot denacionalizācijas jautājumu, būtu runa par jebkuras tautības vai sabiedriskās organizācijas īpašumu atgriešanu.Arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Viktors Valainis norādīja, ka viņa viedoklis ir līdzīgs koalīcijas kolēģu paustajam un par to iespējamas diskusijas.Kā ziņots, diskusijas par ebreju nekustamā īpašuma restitūcijas jautājumu varētu aktualizēt septembrī.Latviju arī apmeklēja ASV Valsts departamenta īpašais sūtnis holokausta jautājumos Duglass Deividsons, kurš jautājumā par ebreju nekustamā īpašuma restitūciju aģentūrai LETA pauda viedokli, ka būtu labi, ja Latvija aizvērtu šo pagātnes "nodaļu", par kuras izraisīšanu tagadnē neviens īsti nav atbildīgs, bet, ja valsts to spētu atrisināt, tas būtu ļoti labi gan valstij, gan ebreju kopienai.Jau vēstīts, ka Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvji arhīvos tika apzinājuši, ka līdz 1940.gada 17.jūnijam ebreju sabiedriskajām organizācijām visā Latvijā piederēja aptuveni 270 nekustamie īpašumi.Ebreju īpašumu atgūšanas jautājuma aktualizēšana politiskā līmenī pirms aptuveni gada izraisīja bijušā tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) demisiju.

Top komentāri

Salaspils
S
Un žīdi pēc tam brīnās, kāpēc viņus neieredz visa pasaule.
Arī Ebrejs
A
Katrs kurš neatbalsta šito burtiski starptautisko sazvērestību pret latviešiem būs dēvēti ANTISEMĪTI. ebreji pielieto šo taktiku vismaz 50 gadus, un ir ļoti efektīga. Jebkurš kurs neatbalsta ebreju rīcību un politiku tiek dēveti antisemits jo tad uzzreiz cilvēks ir nomelnots un ebrejiem nav jaiesistās ar diskusijām. Antisemits un viss, diskusija caur. Līdzīgi rīcība Gaza sektorā un rietumu bankā, ebreji dēvē katru Palestiniet, t.sk. sievietes un bērnus par terroristiem un rezultātā t viniem nav tiesības savā zemē, Ebrejiem rīva izvēle dzīvot jekur šajā plaša pasaulē, kapēc Latvijā?
vecais
v
nu cik var ņemties .nekādu atgūsanu, lai brauc uz savu valsti un tur dizvo un tur tad arī prasa . kapēc viena nacija ir vērtīgāka par citām arī latviešiem daudz ko atņēma un neatdeva.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas