Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Sāks stingrāk kontrolēt bezakcīzes degvielas izmantošanu mežu darbos

Lai ierobežotu bezakcīzes vai nezināmas izcelsmes degvielas izmantošanu mežizstrādes transportā, kā arī ceļa būves pakalpojumu sniedzēju tehnikā, AS Latvijas Valsts meži (LVM) sāk sadarbību ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), aģentūru LETA informēja LVM pārstāvji.

Bezakcīzes dīzeļdegvielu drīkst izmantot tikai lauksaimniecības zemes apstrādei un produkcijas ražošanai. Savukārt meža tehnikai, kas veic kokmateriālu sagatavošanu, nodrošina transportu līdz krautuvei, kā arī augsnes gatavošanas darbus, ir aizliegts izmantot šādu degvielu.

Tāpēc LVM darbinieki, nepieciešamības gadījumā piesaistot arī VID darbiniekus, veiks degvielas kontroli, nosūtot paraugus pārbaudēm laboratorijās.

Kā norāda LVM prezidents Roberts Strīpnieks, šādas pārbaudes veicinās to, ka izsolēs godprātīgos pakalpojumu sniedzējus nepārsolīs uzņēmumi, kuri, nemaksājot nodokļus valstij, piedāvā pakalpojumus zem reālās darbu pašizmaksas.

"Ja kāds uzņēmējs nemaksā valstī noteikto akcīzes nodokli par degvielu, zaudētāju pozīcijās paliek gan godīgie uzņēmēji, kuri nevar uzvarēt konkurences cīņā par darba iespējām, gan visi iedzīvotāji, kuru iespējas saņemt sociālos pakalpojumus ir tiešā mērā atkarīgas no valsts budžetā iemaksātajiem nodokļiem," sacīja Strīpnieks.

Arī VID norāda, ka līdz šim ir veiktas regulāras to lauksaimnieku un komersantu darbības pārbaudes, kuriem piešķirtas tiesības iegādāties vai piegādāt marķēto dīzeļdegvielu. Gadījumos, kad tiek atklāts pārkāpums, tiek sākta administratīvā lietvedība, savukārt, atklājot normatīvo aktu pārkāpumu, kas ietekmē akcīzes nodokļa apmēru, tiek veikta akcīzes nodokļa precizēšana.

Jau vēstīts, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotais dīzeļdegvielas daudzums diferencēts trijās grupās - augkopībā nodarbinātajiem 100 litru par hektāru, lopkopības saimniecībām, augļkopjiem, dārzeņu un kartupeļu audzētājiem - 130 litru, savukārt pārējiem, tostarp zemes apstrādei zem zivju dīķiem, - 60 litru.

Lauku atbalsta dienests dīzeļdegvielu piešķir par to vienotā platības maksājuma saņemšanai deklarēto platības hektāru, par kuru ir nodrošināti ieņēmumi no ražošanas vai akvakultūras vismaz 285 eiro no hektāra.

LVM apsaimnieko 1,63 miljonus hektāru valsts mežu zemes, tajā skaitā 1,60 miljonus hektāru meža zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Kā dabas aizsardzības teritorijas tiek apsaimniekoti 0,32 miljoni hektāru jeb 20% no LVM valdījumā esošās zemes kopplatības. Galvenais uzņēmuma produkts ir kokmateriāli, katru gadu piedāvājot tirgū aptuveni piecus līdz septiņus miljonus kubikmetru koksnes. 100% uzņēmuma akciju pieder valstij, un to turētāja ir Zemkopības ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas