Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sanitāri var nesaņemt pat minimālo algu

Zemākais medicīniskais personāls Latvijas slimnīcās saņem krietni mazāk nekā valstī noteiktā minimālā alga - 239 eiro likumā noteikto 320 eiro vietā. To paziņojis Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) vadītājs Jevgeņijs Kalējs, bet Veselības ministrija (VM) joprojām uzstāj, ka tās noteiktais tarifs sedz Ministru kabineta (MK) noteikumos fiksēto atalgojumu, kas ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām ir ne zemāks par 338,64 eiro, piektdien raksta laikraksts Diena.

Šodien paredzēta LSB pārstāvju tikšanās ar VM speciālistiem, kurā paredzēts runāt par rīcības plāna izstrādi veselības nozares budžeta palielināšanai. Taču LSB vadītājs ir skeptisks pret sarunas rezultātu, jo trešdien jau notikusi visu slimnīcu vadītāju tikšanās ar VM un Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvjiem, kas īpašas cerības nav devusi. Valsts budžetā piešķirtie papildu līdzekļi minimālās algas paaugstināšanai nenodrošina algu pieaugumu visam ārstniecības personālam, bet tikai tiem darbiniekiem, kuri jau saņem pakalpojuma tarifā noteikto minimālo algu, uzsver Kalējs. Kā Diena noskaidroja slimnīcās, bez piemaksām no to iekšējām rezervēm vai citiem soļiem, piemēram, štatu samazināšanas, samaksāt valdības noteiktās algas nav iespējams.

"Veselības ministrija ārstniecības personām algu nemaksā." Tas rakstīts VM paziņojumā, to Dienai saka arī ministres Ingrīdas Circenes (Vienotība) preses sekretāre Aija Bukova-Žideļūna. Tomēr viņa uzsver ministres viedokli - ārstniecības tarifs, ko maksā slimnīcām, aprēķināts tā, lai varētu samaksāt visiem slimnīcu darbiniekiem MK noteikto atalgojumu. Uz piemaksām tas neattiecas. "Piemaksu apmēru nosaka konkrētā ārstniecības iestāde, ko izvērtē atbilstoši iestādes specifikai, tā ir pašu izvēle," uzsver Bukova-Žideļūna. Rēzeknes slimnīcas valdes locekle Irēna Rimša Dienai atzīst - valdības noteiktais algu palielinājums mediķiem ir 13,5%, bet tarifs ir palielināts par 6,4% un nenosedz vajadzīgo summu, lai algas nodrošinātu. "Tarifa pieaugumam jābūt vidēji vismaz 10%, bet tas ir krietni zemāks. Ja mums darba algas jāpalielina tā, kā raksta ministrija, nekam citam neatliks naudas, bet slimnīca taču ir jāuztur, visas tehnoloģijas, ārkārtīgi dārgā aparatūra. Mēs saviem darbiniekiem no ministrijas maksātā tarifa lielākas algas nodrošināt nevaram, bet maksāsim no iekšējām rezervēm, arī piemaksas, kuras tarifā nav ņemtas vērā, par stāžu un darbu, kas saistīts ar īpašu risku, mēs samaksāsim. Slimnīcas finanšu situācijai, protams, tas nav sevišķi labi," vērtē Rimša. Viņasprāt, VM paziņojums ir deklaratīvs un summa, kas no valsts budžeta jāmaksā atalgojuma nodrošināšanai, bija jāaprēķina precīzāk. Taču mazāk par minimālo algu nevienam neesot maksāts arī līdz šim.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris Dienai pieļauj, ka mediķi varētu sākt masveidā rakstīt atlūgumus. "Cilvēki man ir teikuši - ja par mums turpinās ņirgāties, tad lai ātrā palīdzība ved slimniekus uz Straujumas biroju vai Finanšu ministriju." Keris saskata tikai vienu risinājumu - vienoties par papildu finansējumu, lai slimnīcas nemēģinātu ietaupīt uz slimnieku rēķina, lietojot sliktākas zāles, vai pasliktināt izmantotās tehnoloģijas.

Plašāk lasiet Ata Rozentāla rakstā Par minimālo algu jācīnās piektdienas, 31.janvāra, laikraksta Diena 4.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas