Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sestdien jau otro gadu talkā sakops 50 km garu jūras piekrasti

Talka nav tikai tīrīšanas pasākums, tā vienlaikus ir gan sociāls, gan zaļš, gan patriotisks projekts, sevišķi, ja iniciatīva nāk no pašiem attiecīgajā teritorijā mītošajiem ļaudīm. Kopīga sezonas noslēguma piekrastes sakopšanas talka no Igaunijas robežas līdz Duntei visa jūras krasta garumā Salacgrīvas novadā notiks sestdien, 29. augustā, sākot no plkst. 11.00, un tajā piedalīties aicināti arī jūras un tīras pludmales mīļotāji no citiem novadiem.

Ideja par sava novada piekrastes sakopšanu pirms diviem gadiem radās kuivižniekam Dzintrim Kolātam, novērojot, ka pludmale tomēr nav tik tīra, kā gribētos, lai justos labi, - atkritumus aiz sevis nesavāc atpūtnieki, arī jūra izmet drazu. Organizējot vietējos iedzīvotājus un uzrunājot pašvaldību, rezultāts neizpalika - pērn talkā piedalījās ap 260 brīvprātīgo, vidēji nedaudz vairāk kā pieci cilvēki uz vienu piekrastes kilometru. Novada jūras malas kopējais garums ir aptuveni 50 km. "Pašvaldība palīdzēja, piešķirot maisus un aizvedot savāktos atkritumus, kā arī noorganizēja svinīgu noslēgumu ar talkas zupu. Pludmale kļuva tīrāka, cilvēki atsaucīgi, tāpēc gribas pārvērst talku par tradīciju," stāsta Kolāts.

Viņš ievērojis, ka pludmale pamazām kļūst sakoptāka arī ikdienā - līdz ar talkas ideju iesējies arī apzinīgums regulāri sekot līdzi apkārtnes sakārtošanai; kaimiņi stāsta, ka ik pa laikam mēdzot noiet gar piekrasti un savākt drazu. "Piekrastes talkas pieredze iezīmē sākumu nākamajiem projektiem un risināmām problēmām. Viena no tām - sadzīves atkritumu apjoma pieaugums Vitrupes puses stāvlaukumos pie A1 Rīgas-Tallinas šosejas un tualešu trūkums. Krūmos pie stāvlaukuma skats ir baigs! Protams, tur talcinieki neies papīrus un kakas vākt, šis jautājums jārisina citā līmenī," atklāj Kolāts. Teritorijā saduras pašvaldības, a/s Latvijas valsts meži un va/s Latvijas valsts ceļi īpašumi un to uzturēšanas pienākumi, tādēļ risinājums nāk birokrātiski smagi. "Gribētos cerēt, ka vismaz valsts simtgadi sagaidīsim ar tīriem stāvlaukumiem un lielisku sajūtu - mēs to panācām! Reizēm šķiet, ka pašvaldības darbojas pēc principa - ja neko nedarīsim, nevarēsim arī kļūdīties. Protams, bieži vien kaut ko sakārtot nozīmē meklēt kombinācijas - ko likums ļauj, kā izdevīgāk," uzskata Kolāts, piebilstot, ka iedzīvotāju pašu interese kaut ko uzlabot ir primārais virzītājs.

Arī šogad visa krasta līnija tiks sadalīta posmos. Par katru uzņemas atbildību vai nu ciemu vecākie, vai atsevišķi dabas draugi. Pašvaldība talciniekus apgādā ar maisiem, kurus, talkai beidzoties, novieto iepriekš norunātās vietās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas