Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Jaunā kārtība stāsies spēkā 2021. gadā, kad būs beigušies iepriekšējie līgumi

Sola pārmaiņas sabiedriskajā transportā

Ņemot vērā iedzīvotāju skaita izmaiņas un dažādas reformas, kas turpinās un vēl gaidāmas, līdzi mainīsies arī sabiedriskā transporta tīkls, ceturtdien vēsta laikraksts Diena. Autotransporta direkcija (ATD) trešdien iepazīstināja ar sabiedriskā transporta attīstības koncepciju no 2021. līdz 2030. gadam, vienlaikus iezīmējot atšķirīgo situāciju autotransporta pārvadājumu jomā pašlaik.

Pašlaik maršruti tiek iedalīti divās kategorijās, nākotnē būs trīs kategorijas – A maršruti kursēs starp lielajiem centriem, B kategorijas reisi būs starp mazākiem novadu centriem, C kategorijas reisi – uz samērā nelielām apdzīvotām vietām. A kategorijas maršrutu nodrošinājumam ir visaugstākās prasības – autobusi, kuros ir vairāk par 41 sēdvietu, nedrīkst būt vecāki par astoņiem gadiem, autobusu parkā kopumā autobusiem jābūt jaunākiem par pieciem gadiem. B un C kategorijas maršrutos šīs prasības ir mazākas. A kategorijas maršrutos nav paredzētas stāvvietas, B kategorijas reisos tādas ir tikai tad, ja brauciens ir īsāks par stundu.

Kvalitātes prasībās, kas būs vienotas visos maršrutos, iekļauti bezskaidras naudas norēķini, gandrīz visā tīklā jānodrošina bezvadu internets un audiovizuālā informācija par pieturvietām, tiek prasīta arī videonovērošana. Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš atzīmēja, ka Saldū pēc jauno autobusu ieviešanas ar videonovērošanas iekārtām strauji pieaudzis pasažieru skaits, tas var būt saistīts ne tikai ar cilvēku interesi par jauniem autobusiem un augstāku komforta līmeni, bet arī ar to, ka kontroles dēļ sarucis to gadījumu skaits, kad šoferis neiedod biļeti.

Plānots, ka atklātā konkursa procedūra, sadalot iepirkumu 20 daļās, varētu tikt izsludināta 2019. gadā un uzvarētāji pakalpojumus sāks nodrošināt 2021. gadā. Ar viņiem līgumus slēgs uz desmit gadiem, tas ļaus izmaksāt pilnīgi jaunus autobusus. Savukārt tur, kur vidēji reisā brauc trīs līdz pieci cilvēki, tiks meklēta iespēja sūtīt vieglās automašīnas līdz astoņām sēdvietām, atsevišķos C maršrutos varētu ieviest transportu pēc pieprasījuma, kas kursētu tikai tajās dienās, kad pasažieris iepriekš nopircis biļeti vai sazinājies ar pārvadātāju. Tomēr tiek atgādināts, ka tas nav valsts dotēts taksometrs un kursēs tikai noteiktā maršrutā un laikā, apstājoties konkrētās pieturās.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 25.maija, numurā!

Top komentāri

F
F
Protams lidmašīnu uz Liepāju palaist varam, bet autobusu 4 h maršrutā ar tualeti nevaram. Liepāja tūrisma galvaspilsēta:)))) Uz Pērnavu ar LUX bus!
Vidiš
V
ja šoferis nedod biļeti , tad nav arī oficiālo braucēju , bet kad tevi uzbildē , rodas pills autobuss.apsmiekls
Irma
I
Izskatas, ka sie nakotnes planotaji dzivo cita pasaule un imite sis darbibas, planosanu, lai sev nopelnitu. Ildienas ienakumus, bet uz nakotni un Latvija esoso realitati viniem uzdirst ko vini ari dara cepot sadus murgojumus. Latvijas realitate ir tada, ka neviens nezina kas bus rit un ta jau visus pedejos 27. gadus, bet sie murgo pat lidz 2030. gada planiem, ludzu, neesiet idioti un netelojiet kretinus, un neaplaupiet jau ta nabadziba, pusbada dzivojoso latviesu tautu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas