Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vēsture Dienā: Necilvēki pirtī

Skarbajos deviņdesmitajos Dienā netrūka stāstu par dažāda veida vardarbību pašmāju gaumē. Lielākoties runa bija par izspiešanu vai par rēķinu kārtošanu organizētās noziedzības locekļu starpā, taču netrūka arī necilvēcības parastās. Necilvēki atkailinās pirtī – ar šādu virsrakstu 1995. gada 14. novembra Dienā bija publicēts Jāņa Tropa stāsts par notikumiem Ventspils rajonā.

Tobrīd nesen bija beigusies krimināllieta par zagļu, laupītāju un izvarotāju grupas divus gadus ilgo darbību Ventspils novadā un Kuldīgā. "Pēc sprieduma nolasīšanas apsūdzības uzturētāja, Kurzemes tiesas apgabala prokurore Jeļena Gavriļenko, Dienai teica: "Par meitenēm izvarošanas laikā ciniski ņirgājās trīs noziedznieki. Nupat, pasludinot viņiem neattaisnojami mīkstu spriedumu, morāli to pašu attiecībā pret cietušajām izdarīja tiesnesis Andrejs Grūbe. Grupveida izvarošana, kas 1994. gada 3. oktobra naktī notika Ventspils rajona Popes pagasta Meijās, pirtī, tikai brīnumainā kārtā nebeidzās ar divu nepilngadīgu meiteņu noslepkavošanu. Pēc nozieguma pastrādāšanas 1968. gadā dzimušais, agrāk trīsreiz sodītais Dzintars Cīrulis ierosināja viņas turpat noslīcināt, lai slēptu pēdas. Par laimi, četrus gadus jaunākie Rolans Maslobojevs un Jānis Melnbārdis, kaut arī tikpat piedzērušies, tam nepiekrita. Prātam neaptveramais un pretdabiskākais šajā lietā ir tas, ka viņi visi ir precējušies, visiem apgādībā mazgadīgi bērni, vienam sieva tieši tajā laikā bija mātes cerībās."

Diennakti pirms šā nozieguma Dzintars kopā ar sešreiz sodīto Agni Pūci un divreiz sodīto Sergeju Vasiļjevu bija apzaguši veikalu Ventspils rajonā, iegūstot preces, alkoholu un pārtiku gandrīz 500 latu vērtībā. Acīmredzot veiksmes atzīmēšanai Dzintars, šoreiz kopā ar minētajiem Rolanu un Jāni, ar automašīnu devies uz Kuldīgu "pie maukām". Tās nesastapuši, taču uz ielas Rolans ieraudzījis Ventspilī redzētu meiteni kopā ar draudzeni. Viņas piekritušas uzaicinājumam pavizināties. Tiesā viņas apgalvoja, ka sacījušas puišiem, starp kuriem pazinušas Rolanu kā "normālu cilvēku", ka viņas ir nepilngadīgas, tāpēc tālu no mājām nedrīkstot braukt. Taču bijis solījums abas nogādāt atpakaļ. Pabraukāšanās beigusies kaimiņu rajonā Meiju pirtī. Tēlojušas bezbailību, un, protams, neviena nav bildusi, ka abas vēl ir jaunavas.

Sprieduma sausajā valodā fiksēti tikai pierādīti fakti: "Cīrulis ievedis I. lāvas telpā, no kurienes ilgi atskanējuši viņas kliedzieni (..) I. no tās iznākusi ar asiņainu seju. Cīrulis, lietojot pret viņu vardarbību, sitot pa dažādām ķermeņa daļām un izsakot draudus, trīs reizes stājies ar viņu dzimumsakaros." Otra meitene, K., tiesā liecināja, ka Maslobojevs izteicis viņai priekšlikumu stāties dzimumsakaros, piebilstot, ka atteikšanās gadījumā būs tāpat kā I. Baiļu dēļ viņa pakļāvusies, un Rolans divas, bet Cīrulis vienu reizi stājies ar viņu dzimumsakaros. Vairākkārt to ar abām mēģinājis darīt Melnbārdis, taču nav bijis spējīgs." Rakstā citētajā spriedumā aprakstītas arī citas netiklas vardarbības, ko pavadījušas "necenzētas lamas un komentāri. Pazemojumu vainagojot, Cīrulis un Melnbārdis nokārtojuši dabiskās vajadzības uz I. galvas. Tad, laikam saprotot, ka pārkāptas visas prātam aptveramās cilvēciskuma robežas, un cerot padarīto noslēpt, Cīrulis ierosinājis abas noslīcināt kādā no pirtij blakus esošajiem dīķiem. Beidzot tomēr atjēgušies, pa Ventspils–Rīgas šoseju aizveduši abas līdz pagriezienam uz Valdemārpili un izmetuši no mašīnas, piedraudot, lai klusē.

Grūti noticēt, bet meitenes vēl atradušas spēku naktī sasistas un samocītas, slapjā apģērbā aiziet vairākus desmitus kilometru līdz Ventspilij. Tur pie pazīstamiem nedaudz atguvušās, bet kautrējušās naudu prasīt un braukt autobusā, tāpēc diennakts laikā nosoļojušas vēl pussimt kilometru līdz mājām, jo bijušas paniskas bailes sēsties jebkurā gadījuma mašīnā."

Var saprast tuvinieku un līdzcilvēku prasību pēc maksimāli barga soda, pēc tiesas Dienai teica Andrejs Grūbe. "Manuprāt, recidīvists Cīrulis tādu arī saņēma: brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un mantas konfiskāciju, sodu izciešot slēgta tipa cietumā. Bet viņa iespaidā nokļuvušie Maslobojevs un Melnbārdis, kam nebrīve piespriesta attiecīgi 3 gadus un 1 mēnesi un 2 gadus un 10 mēnešus, vēl, manuprāt, nav sabiedrībai pilnīgi zuduši." Izmeklējot noziegumu, izrādījās, ka Cīrulis ar vairākiem citiem vairākreiz sodītiem tipiem nodarbojies arī ar laupīšanu, ieskaitot kaujas automāta nolaupīšanu kādam zemessargam. Toreiz viņi slepkavošanas rēķinu nepaspēja atklāt, tika noķerti agrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas