Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
1991. gadā Diena iedziļinājās dzimuma maiņas problemātikā

Vēsture Dienā: Traktorinas lāsts

"Traktorina, bija taču tāds sievietes vārds PSRS, viens no skaistākajiem skaitījās tais gados, kad oficiālā ideoloģija slavēja dzimumatšķirību nivelēšanu un to, ka sievietes strādā vīriešu profesijās," – šādi sākās liels raksts Transsekss – dzimuma maiņa; ačgārnības lāsts ačgārnai sistēmai 1991. gada 14. decembra Dienas rubrikā Medicīna. Tobrīd Latvijā mediķiem bija zināmi 10 cilvēki, kuriem bija nepieciešama dzimuma maiņa dokumentos. Raksta pamatā bija pēc mediķu ierosmes notikusi sanāksme, kuras mērķis bija panākt, lai likumdevēji topošajā LR civilkodeksā un citos likumdošanas aktos paredzētu dzimuma maiņu dokumentos arī transseksuālisma gadījumos.

Transseksuālisms rakstā skaidrots kā gadījumi, kad cilvēki iekšēji – psihiski – sevi izjūt un neatvairāmi vēlas ģērbties un arī savu ārieni veidot identu pretējam fiziskajam dzimumam. "Daba cilvēkam ir devusi sievietes dzimumorgānus, bet viņš psihiski izjūt sevi par vīrieti, dzimumtieksme pret sievietēm viņu var novest līdz pašnāvībai. Transseksuālisms tātad ir autoidentifikācijas traucējumi: sava fiziskā dzimuma psihisks noliegums. Latvijas galvenais seksopatologs Eduards Aganovs speciālistu sanāksmē uzsvēra, ka vīriešu vidū transseksuālistu ir 2–4 reizes vairāk, sievietes šis posts piemeklē retāk. Parasti šie pacienti pie seksopatologa nokļūst 23–25 gadu vecumā, kad ir sasniegta pilnīga dzimumgatavība. Šo pacientu vidū mazākums ir kodoltransseksuālisti, kuri cenšas panākt oficiālu dzimuma maiņu par katru cenu (arī pašsakropļošanās). Šajā – vissmagākajā grupā – ir cilvēki, kurus neapmierinās dzimuma maiņa tikai dokumentos, viņi ir ar mieru iziet visu smago ķirurģisko operāciju ciklu, lai likvidētu disonansi starp psihi un ārieni, pārveidojot ķermeni atbilstoši psihei. Taču tie ir ārkārtēji gadījumi. (..) Vairākumam transseksuālistu ārstniecisko efektu arī pie mums izdotos panākt, mainot dzimumu tikai dokumentos, cilvēku nevajag obligāti graizīt, uzsvēra Aganovs. Pasaulē ir šāda pieredze.

– Arī Maskavā transseksuālistu neoperē, pirms nav mainīts viņa dzimums dokumentos, – akcentēja Traumatoloģijas un ortopēdijas institūta ķirurgs Ivars Ūpis. – Pēc pasaules pieredzes dzimumu dokumentos maina ar ārstu komisijas slēdzienu uz diagnozes pamata. Pēc dzimuma maiņas dokumentos būtu jācenšas kādu laiku atlikt operāciju arī kodoltransseksuālisma gadījumos un operēt tikai tad, ja citādā ziņā psihiski un fiziski veselu cilvēku joprojām moka uzmācīgā ideja mainīt savu ķermeni atbilstoši psihei.

– Tā nevar! – iesaucās Dzimtsarakstu departamenta pārstāve. – Kā tad tā: mēs rakstīsim dokumentos "sieviete" cilvēkam, kuram ir vīrieša dzimumorgāni? Vispirms ir jāoperē, tikai tad var mainīt dokumentus! 

Likumdošanā ir jāparedz dzimuma maiņa dokumentos uz ļoti kompetentas un atbildīgas ārstu komisijas slēdziena pamata (te iekļautos gan hermafrodītisma, gan transseksuālisma diagnozes, gan 5 alfa reduktāzes trūkums – pubertātē ieiet meitenīte, iziet vīrietis –, gan citas diagnozes, gan dzimuma kļūdaina noteikšana dzemdībās, kļūdaina reģistrācija un citi zināmie un arī vēl nezināmie gadījumi). Tātad būs likums, būs ārstu slēdziens, dzimtsarakstu biroji ievēros likumu un mainīs dzimumu dokumentos.

Problēmas būtība ir tā, ka šāds izsauciens un ačgārna prasība ("Vispirms operējiet, tad mainiet dokumentus!") var izskanēt no jebkuras mutes. Mūsu sabiedrībā ir izveidojusies stabila un ačgārna tradīcija: jebkurā gadījumā izteikt kategoriskus spriedumus par lietām un parādībām, kurās runātājs vispār nav iedziļinājies."

Tālāk rakstā tika izklāstīta ķirurga Viktora Kalnbērza pieredze, operāciju sērijā no 1970. gada līdz 1972. gadam veicot sievietes pārtapšanu vīrietī. Izteikts kodoltransseksuālisma gadījums, cilvēks vēlējās darīt laimīgu savu mīļoto sievieti kā vīrietis. "Notika viss mūsu ačgārnajai domāšanai atbilstoši: vispirms grieza, tad mainīja dokumentus. Visstingrākās un Kalnbērza sodīšanai iecerētās ārstu komisijas atzinīgi novērtēja operāciju cikla augsto tehnisko kvalitāti. Gribu sniegt lasītājiem operāciju cikla izklāstu, akcentējot tieši "asinis un strutas". Garīgās un fiziskās sāpes, kas kliedz no katra vārda pacienta vēstulēs un slimības vēsturēs. Lai tās izlasa katrs, kam pietiek spēka izlasīt, un tikai pēc tam veido savu attieksmi un viedokli: pakļaut šim Golgātas ceļam it visus cilvēkus, kuriem ir nepieciešama dzimuma maiņa dokumentos, vai tomēr ļaut vairākumam no viņiem novērst disonansi ar dokumentu maiņu un sabiedrības cilvēcīgu attieksmi."

Dienā toreiz publicēto "asiņu un strutu" aprakstus necitēsim, tikai piebildīsim, ka Kalnbērza operētā bija "30 gadu veca, izskatīga, tumšmataina sieviete ar augstāko izglītību, inženiere no Maskavas, trīs reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību" un ka Kalnbērzs tobrīd bija pirmais, kas PSRS veic šādas operācijas. Arī ārzemēs, kā teikts rakstā, bija notikušas tikai trīs šādu operāciju sērijas, taču tās nebija izdevies pabeigt, tika radīti tikai hermafrodīti. 

Top komentāri

Nejēga
N
LIKUMDOŠANĀ nekad neko neparedz! Nejauc LIKUMDOŠANU ar LIKUMU! Mācies, mācies. mācies, tad tad tavā galvā stulbuma vietas nebūs!
Sirakūzietis
S
Biju pārsteigts uzzināt, ka Kalnbērzs bija viens no pirmajiem, kas bija spējīgs veikt šādu operāciju jau septiņdesmitajos. Bez jokiem - Latvijai būtu jālepojas. Savukārt cilvēkiem būtu jābūt iecietīgākiem.
Jautājums
J
kāpēc diena nodarbojas ar slimo noviržnieku propagandu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas