Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 25. maijs
Junora, Anšlavs

ES iedzīvotāji par lielāko problēmu uzskata imigrāciju

Jautāti, kas viņus uztrauc visvairāk, iedzīvotāji tagad kā vissvarīgāko ES līmeņa jautājumu min imigrāciju. Ar 38 % (+14 punkti) imigrācija nu tiek uzskatīta par daudz lielāku problēmu nekā ekonomiskā situācija (27 %, -6 punkti), bezdarbs (24 %, -5 punkti) un dalībvalstu publiskās finanses (23 %, -2 punkti), secināts Eirobarometra 2015. gada pavasara standartaptaujā.

Visvairāk par imigrāciju uztraucas 20 dalībvalstu, it īpaši jau Maltas (65 %) un Vācijas (55 %), iedzīvotāji. Kopš 2014. gada novembra ir ievērojami pieaugušas (17 %, + 6 punkti) arī bažas par terorismu.

Latvijā savukārt satraukums par migrāciju ir ES līmenī - 38% to uztver kā galveno problēmu, kas ES jārisina. Otrā vietā ir ekonomiskā situācija 24% un trešajā bezdarbs 14% (par 10% mazāk kā vidēji Eiropā). 

Bet 35% procentu latviešu uzskata, ka Latvijas galvenā problēma ir bezdarbs, imigrāciju par galveno risināmo jautājumu uztver 10%.  

Attiecībā uz dalībvalstu ekonomiku Eiropas iedzīvotāju cerības ir diezgan nemainīgas. Vairāk nekā ceturtdaļa (26 %, + 4 punkti) ar optimismu raugās uz nākamajiem 12 mēnešiem, savukārt 48 % cer, ka situācija nemainīsies. Pesimisms strauji mazinās un ir sasniedzis 21 % (-7 punkti). Tagad nepārprotami daudz vairāk eiropiešu (48 %, +4 punkti) domā, ka krīze jau ir sasniegusi kritisko ietekmi uz nodarbinātību, nekā to, kuriem šķiet, ka grūtākais vēl tikai priekšā (42 %, -4 punkti).

Saglabājas pozitīvā attieksme pret eiro (57 % visā ES, 69 % eirozonā). 14 dalībvalstīs ir audzis atbalsts vienotajai valūtai, visvairāk Lietuvā (73 %, +10 punkti), kas eirozonai pievienojās 2015. gada 1. janvārī, un Grieķijā — 69 % (+6 punkti) grieķu atbalsta eiro.

Kopumā 39% Latvijas iedzīvotāju vārdi Eiropas Savienība izsauc drīzāk pozitīvas emocijas, liecina Eirobarometra dati.  

Eirobarometra 2015. gada pavasara standartaptauja ir otrā ES mēroga sabiedriskās domas aptauja, kopš 2014. gada 1. novembrī darbu sāka jaunais Komisijas sastāvs priekšsēdētāja Junkera vadībā.

Aptauja norisinājās klātienes interviju veidā 2015. gada 16.–27. maijā. Pavisam ES dalībvalstīs un kandidātvalstīs aptaujāja 31 868 cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits