Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES iesaldē līdzekļus Ignalinas AES slēgšanas projektam

Eiropas Savienība (ES) iesaldējusi finansējuma piešķiršanu Lietuvas Ignalinas atomelektrostacijas (AES) darbības pārtraukšanai, lai palielinātu spiedienu uz pārrunu noslēgšanu šī projekta īstenošanā, piektdien paziņoja ES nodokļu komisārs Aļģirds Šemeta. "Lēmums pieņemts, lai pārtrauktu finansējumu," norādīja Šemeta. "Finansējuma piešķīrēji uzskata, ka līdzekļu iesaldēšana varētu palīdzēt kā stimuls, lai beidzot pabeigtu pārrunas."

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) pavēstīja, ka līdzekļu bloķēšana varētu tikt pārtraukta, līdzko Lietuva atrisinās nesaskaņas ar Vācijas kompāniju GNS un Nukem konsorciju, kam uzticēta reaktora slēgšanas projekta īstenošana. Oficiālo lēmumu atbalsta līdzekļu iesaldēšanā pieņēmusi Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), kas pārvalda šo finansējumu, norādīja EK.

ES kopumā atvēlējusi 1,37 miljardus eiro (962,8 miljonus latu), ko Lietuvai paredzēts piešķirt līdz 2013.gada beigām, lai finansētu Ignalinas AES slēgšanas projektu. Jaunākajos ierosinājumos bloka jaunajam budžetam, kas plānots 2014.gadam, ES Lietuvai piedāvājusi papildu 400 miljonus eiro (281,1 miljonu latu).

Lietuvas valdība atzinusi projekta īstenošanas kavēšanos, kas ietver glabātavu būvniecību izlietotās kodoldegvielas novietošanai. Taču Viļņa uzsver, ka galvenā atbildība šajā situācijā jāuzņemas lielākajam darba uzņēmējam Nukem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits