Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kadāfi režīms piespiests pie sienas

Pulkveža Muammara Kadāfi 41 gadu ilgušajai valdīšanai Ziemeļāfrikas valstī Lībijā drīzumā varētu tikt pielikts punkts, jo viņš ir nonācis izolācijā pēc tam, kad dumpinieku spēkiem šonedēļ izdevās pārņemt divas stratēģiski svarīgas pilsētas, kuras atrodas netālu no galvaspilsētas Tripoles, kuru kontrolē valdības karaspēks. Drīzumā M. Kadāfi nāksies izšķirties - pamest valsti vai cīnīties līdz galam, saprotot, ka, visticamāk, viņš būs šīs cīņas zaudētājs.

Kauja par rūpnīcu

Pēc smagām cīņām Lībijas opozīcijas spēki, kurus kopš marta ar gaisa uzlidojumiem atbalsta NATO spēki, gandrīz pilnībā ieguvuši kontroli valsts rietumu pilsētā Zāvijā un dienvidos esošajā Garjānā.

Zāvijā, kas atrodas aptuveni 50 kilometru no Tripoles, norisinās aktīva karadarbība, jo dumpinieki cīnās ar M. Kadāfi karavīriem, kuru rokās joprojām atrodas viena no lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām, kas ir vienīgā valsts rietumos un līdz šim nodrošināja ar degvielu valdības spēkus. Pilsētā spriedzi uztur arī M. Kadāfi spēku snaiperi, kuri ir izvietojušies augstceltnēs un apdraud gan opozīcijas kaujiniekus, gan miermīlīgos iedzīvotājus. Vietējā slimnīcā pirmdien nogādāti 20 mirušie.

Pēdējā pusgada laikā šī ir jau trešā reize, kad opozicionāri ieņem Zāviju. Par viņu atgriešanos ir priecīgi daudzi vietējie iedzīvotāji, kuri cer, ka M. Kadāfi spēki te vairs nekad nespers kāju. «M. Kadāfi mūs mēnešiem terorizēja. Viņa vīri ielauzās mājās, sita cilvēkus un nolaupīja viņiem visu vērtīgo,» vīrietis, vārdā Valīds, stāsta aģentūrai Reuters.

Caur Garjānu, kas atrodas 80 kilometru no Tripoles, stiepjas maģistrāle, kas savieno galvaspilsētu ar dziļi tuksnesī esošo Sebhas pilsētu, ko pārvalda M. Kadāfi lojālisti.

Līdz ar Zāvijas un Garjānas nokļūšanu dumpinieku rokās Tripole ir nonākusi aplenkumā, jo uz austrumiem esošā svarīgā Misrātas pilsēta jau vairākus mēnešus atrodas opozīcijas kontrolē, bet piekļuvi no Vidusjūras puses ir bloķējuši NATO karakuģi. Tas nozīmē, ka Lībijas galvaspilsēta tuvākajā laikā var palikt bez pārtikas un ieroču piegādēm.

Režīms izmisis

Notiekošais ir radījis trauksmi M. Kadāfi atbalstītāju rindās. Par to liecina arī ziņas, ka Lībijas valdības spēki pirmo reizi sešu mēnešu laikā, kopš notiek karadarbība, lietā likuši tālas darbības rādiusa ballistisko raķeti Scud. Raķete izšauta agrā svētdienas rītā no Sirtas pilsētas uz nemiernieku daļēji ieņemto Bregu, bet nokritusi tuksnesī apmēram 80 kilometru no mērķa, nenodarot nekādu postu.

Analītiķi uzskata, ka, izšaujot raķeti, kas savas plaši zināmās neprecizitātes dēļ nevar radīt lielus militāros draudus, M. Kadāfi režīms parāda savu izmisumu. «Ir acīmredzams, ka režīms ir piespiests pie sienas,» uzskata britu domnīcas RUSI līdzstrādnieks Šašanks Džoši.

Eksperti ir vienisprātis, ka notikumu attīstība signalizē par drīzu M. Kadāfi režīma galu, tomēr esot grūti prognozēt, kādā veidā tas pienāks. Viņuprāt, bīstamākais variants būtu opozicionāru un valdības spēku cīņas Tripolē, kas nozīmētu pamatīgu asinspirti. Savukārt kā maigākais variants būtu spiediena izdarīšana uz M. Kadāfi, turpinot Tripoles izolāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits