Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ķīnas akciju tirgus biedē pasauli

Straujš Ķīnas akciju tirgus kāpums sākās pagājušā gada nogalē, kad Ķīnas Tautas banka (valsts centrālā finanšu iestāde) pirmoreiz vairāk nekā divos gados samazināja bāzes procentu likmi. Tāpat pagājušā gada nogalē sāka darbu vienota Honkongas un Šanhajas biržu tirdzniecības platforma, sekmējot akciju tirdzniecības apjomu pieaugumu, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Bāzes procentu likmes pazemināšanas oficiālais iemesls bija nepieciešamība stimulēt ekonomiku ar kreditēšanas palīdzību aizvien lēnāko Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempu dēļ. Stimulēšana sākās jau pagājušā gada maijā, taču laikā no 2014. gada maija līdz decembrim Ķīnā ik mēnesi tika izsniegti kredīti vidēji 700 triljonu juaņu (110 miljardi ASV dolāru jeb 98,35 miljardi eiro) apmērā, bet pēc gada nogalē pieņemtajiem lēmumiem 2015. gada janvārī kredītu apjomi dubultojās, sasniedzot 1,4 triljonus juaņu. Tiesa, pēc tam sākot samazināties.

Ievērojama daļa kredītu nonāca nevis reālajā ekonomikā, bet biržās, turklāt Ķīnas varas iestādes necentās novērst šādu notikumu attīstību. Gluži pretēji - ar turpmāku bāzes likmju pazemināšanu un atbilstošiem lēmumiem sekmēja aizvien lielāka iedzīvotāju skaita iesaistīšanos akciju tirdzniecībā. (Kā uzskata finanšu kompānijas Nomura analītiķi, saikne starp ražošanu un patēriņu no vienas puses, kā arī akciju cenām no otras puses mazinājās jau kopš 2011. gada, bet 2014. gada beigās faktiski beidza pastāvēt.) Līdzekļu plūšana uz biržām mazināja tā dēvētā burbuļa plīšanas iespējas, piemēram, nekustamo īpašumu sektorā, kā arī bija izdevīga varas iestādēm, jo sekmēja valsts iekšzemes kopprodukta kāpumu par 0,5% šāgada pirmajos trijos mēnešos.

Turklāt laikraksts The Wall Street Journal šāgada maijā norādīja, ka akciju tirgus bums ir vairāk nekā dubultojis arī valstij piederošo uzņēmumu akciju vērtību un Ķīnas valdība atbalsta stratēģiju, ka pēc valsts uzņēmumu akciju vērtības kāpuma tās tiek pārdotas, bet iegūtie līdzekļi tiek izmantoti ievērojamo korporatīvo parādu samazināšanai vai pārņemšanas un apvienošanas darījumiem nepieciešamā papildu kapitāla ieguvei. Protams, tas atteicas ne tikai uz valsts, bet arī privātajiem uzņēmumiem. Laikraksts šādu taktiku nodēvēja par riskantu un nestandarta, vienlaikus piebilstot, ka panākumu gadījumā tā kļūs par ievērojamu Ķīnas ekonomiskās politikas sasniegumu, savukārt neveiksmes gadījumā sekas kā Ķīnas, tā pasaules ekonomikām var izrādīties šausmīgas.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 16.jūlija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits