Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Postpadomju valstīs tirāns Staļins joprojām populārs

Neskatoties uz diktatora Josifa Staļina valdīšanas laikā notikušajām zvērībām, Padomju Savienības bijušā vadītāja popularitāte Krievijā un citās postpadomju valstīs ir augsta, liecina nupat publiskota pētījuma rezultāti.

Pētījumu Kārnegī Starptautiskā miera fonda uzdevumā pagājušajā gadā veica Krievijas neatkarīgais pētījumu centrs Levada, kas aptaujāja cilvēkus četrās postpadomju zemēs - Krievijā, Gruzijā, Armēnijā un Azerbaidžānā.

Pētījuma autori secina, ka 13 Vladimira Putina valdīšanas gados Krievijā J. Staļina popularitāte ir palielinājusies. 1989. gadā tikai 12% Krievijas iedzīvotāju uzskatīja, ka J. Staļins ir nozīmīga vēsturiska personība, turpretim 2012. gadā jau 42% cilvēku domāja, ka padomju tirāns ir vēsturiski visietekmīgākais cilvēks.

47% respondentu Krievijā piekrita apgalvojumam, ka «Staļins bija vieds līderis, kas Padomju Savienību padarīja par varenu un labklājīgu valsti».

Tajā pašā laikā 65% aptaujāto J. Staļinu uzskata par «ļaunu, necilvēcīgu tirānu, kas ir atbildīgs par miljoniem nevainīgu cilvēku nāvi», bet tikai 18% krievu vēlētos dzīvot valstī, kuru pārvalda J. Staļina tipa līderis.

Autori uzskata, ka krietni satraucošākas tendences ir novērojamas J. Staļina dzimtajā Gruzijā, kur 45% aptaujāto bija pozitīva attieksme pret padomju tirānu, bet 68% uzskatīja, ka viņš bija «vieds» valstsvīrs.

Tomēr arī Gruzijā ir novērojama cilvēku dubultā domāšana attiecībā uz jautājumiem, kas saistīti ar J. Staļina valdīšanas laiku. 53% gruzīnu uzskata, ka J. Staļins bija tirāns, un tikai 17% ir pārliecināti, ka «valstij vienmēr būs nepieciešamība pēc tāda vadoņa kā J. Staļins, kurš nāks un atjaunos kārtību».

Savukārt Armēnijā 38% aptaujāto pauda nepieciešamību pēc valsts vadītāja, kas valdītu ar dzelzs dūri.

Visnegatīvākā attieksme pret J. Staļinu ir Azerbaidžānā, kur 22% (to vidū 39% jauniešu) nemaz nezina, kas viņš ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits