Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Zemākais punkts ASV un Krievijas attiecībās

Krievija uzskata, ka pēc ASV prezidenta Džo Baidena intervijas, kurā viņš Vladimiru Putinu nosauca par ''slepkavu'', abu lielvaru attiecības ir nonākušas strupceļā. Krievijas politiķi vaino Baidenu ''diplomātiskā cūcībā'' un apgalvo, ka ASV līderis sirgst ar vecuma izraisītu demenci.


Strupceļā

TV kanāla ABC intervijā, kas izsauca plašu ažiotāžu gan Krievijā, gan citviet pasaulē, Baidens paziņoja, ka Kremļa saimnieks ''samaksās'' par savām ļaunprātīgajām darbībām. Tāpat ASV līderis, atbildot uz žurnālista jautājumu, piekrita, ka Putins ir slepkava. 

Intervija pamatīgi saniknoja Krieviju, tās Ārlietu ministrija trešdien atsauca savu vēstnieku Vašingtonā Anatoliju Antonovu.

''Mums vissvarīgākais ir identificēt veidus, kā uzlabot Krievijas un ASV attiecības, kuras ir smagi cietušas, jo Vašingtona tās faktiski ir novedusi strupceļā,'' oficiālajā paziņojumā norādīja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Krievijas politiķi gan bijuši tiešāki. Federācijas padomes priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Turčaks paziņojis, ka Baidena paziņojumi ir ''ASV politiskā marasma triumfs un viņu līdera vecuma demence''. Viņaprāt, tas ir izaicinājums Krievijai. ''Tādi paziņojumi ir nepieļaujami, tie aizvaino Krievijas pilsoņus, kuri ir izdarījuši savu izvēli un atbalsta savu prezidentu,'' komentējis Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins. Līdzīgu viedokli pauduši vēl daudzi Krievijas politiķi.

Komunistiskās partijas līderis Genadijs Zjuganovs ASV rīcību nosaucis par ''diplomātisku cūcību'', kurai nav vēsturisku precedentu.

Dusmas pauduši arī Krievijas sociālo mediju lietotāji, vainojot amerikāņus naida kurināšanā un sakot, ka Baidenam ir iestājusies ''plānprātība''. Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs ceturtdien medijiem norādīja, ka nebūs ''runīgs'', komentējot ''ļoti sliktos ASV prezidenta izteikumus''. ''Viņš acīmredzami negrib uzlabot attiecības ar mūsu valsti. Turpmāk arī ņemsim vērā šo pieņēmumu,'' sacīja Perskovs. 

Arī pats Putins bijis lakonisks. ''Ko es varu viņam atbildēt? Es viņam varu teikt: ''Esiet vesels!'' Es viņam vēlu veselību,'' sacījis prezidents, iespējams, šādi atbalsojot izteikumus par ASV līdera kognitīvo veselību.

Domnīcas RAND Corporation eksperts Viljams Kortnijs, kurš ASV pārstāvējis sarunās ar PSRS, izdevumam Voice of America atzinis, ka ASV līderi tiešām reti citu lielvalstu vadītājus publiski nosauc par slepkavām. Vēsturnieks Sergejs Radčenko viedokļa rakstā portālā The Moscow Times pašlaik notiekošo salīdzina ar pagājušā gadsimta 70. gadu izskaņu, kad arī abu lielvaru attiecības bija nonākušas bīstamā saspīlējumā. Arī tagad eksperti uzskata, ka abu valstu attiecības ir sasniegušas ''zemāko punktu'' kops aukstā kara beigām. 


Gatavo sankcijas

''Viņš nebūs atturīgs tiešajā komunikācijā ar Krieviju. Un viņš nebūs atturīgs arī publiski,'' medijiem sacījusi Baltā nama preses pārstāve Džena Psaki, piebilstot, ka jaunā administrācija arī turpmāk būs ''tieša'' jautājumos, kuri tai rada bažas. Savukārt Valsts departaments norādījis, ka neplāno saraut visas saites ar Krieviju un turpinās sadarboties abām valstīm svarīgos jautājumos, kā kodolieroču kontrole un klimata pārmaiņu ierobežošana. Bloomberg ceturtdien vēstīja, ka abas valstis arī saglabājušas vienotu pozīciju Afganistānas miera jautājumā.

Jāmin, ka neilgi pirms Baidena komentāru izskanēšanas Baltais nams darīja zināmu izlūkdienestu ziņojumu par Krievijas centieniem kibertelpā izplatīt nomelnojošu informāciju par ASV līderi un viņa ģimeni.

Secināts, ka Kremlis, līdzīgi kā 2016. gadā, arī 2020. gadā centies iejaukties Amerikas prezidenta vēlēšanās, izplatot dezinformāciju.

Financial Times vēsta, ka ASV gatavo sankcijas, bet neplāno atsaukt savu vēstnieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits