Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Francijā sākas prāva par rasismu pret baltajiem

Parīzes tiesa piektdien sāks izskatīt lietu par rasistiski motivētu uzbrukumu kādam baltādainam francūzim, kas zināmās aprindās varētu izraisīt arī pretrunīgu reakciju. Vīrietis, kam jāstājas tiesas priekšā, ir apsūdzēts par vardarbīgu uzbrukumu, kuru iedvesmojis "pret baltajiem vērsts rasisms".

Uzbrukums notika kādā 2010.gada vakarā Parīzes metro. Divi gados jauni vīrieši piegājuši pie kāda baltādaina francūža un prasījuši cigareti. Kad nākamais upuris atteicies viņiem cigareti dot, tie sākuši viņu apsaukāt, lietojot tādus izteicienus kā "netīrais baltais" un "netīrais francūzis". Pēc tam jaunieši uzbrukuši savam upurim ar sasistu pudeļu kakliņiem un to smagi ievainojuši.

Francijas prokuratūra atzinusi, ka uzbrucēju izsaucieni nav kvalificējami vienkārši kā upura pazemošana, bet gan kā pierādījums nozieguma rasistiskajiem motīviem. Tomēr pret baltajiem vērstā rasisma problēma Francijā ir delikāts jautājums, jo zināmas aprindas to cenšas noliegt. Piemēram, pagājušā gada oktobrī konservatīvās Tautas kustības savienības (UMP) ģenerālsekretārs Žans Fransuā Kopē izpelnījās bargu kritiku no savu politisko oponentu puses, paziņojot, ka "zināmās Francijas apkaimēs plaukst pret baltajiem vērsti noskaņojumi".

Tomēr šajā lietā prokuratūras nostāju atbalsta arī Starptautiskā līga pret rasismu un antisemītismu (LICRA). "Mēs rīkojamies tieši tāpat, kā rīkotos jebkurā rasisma gadījumā, vai tas būtu antisemītisms vai pret melnajiem vērsts [rasisms]," sarunā ar interneta laikrakstu The Local pirmdien norādījis LICRA viceprezidents Filips Šmits.

"Mēs nevaram vienkārši pārvilkt segu pār acīm, jo tā ir pret baltajiem vērsta rasisma lieta." "Ir acīmredzami, ka pret baltajiem vērsts rasisms ir mazāk izplatīts, taču tas nenozīmē, ka mēs to drīkstam ignorēt," uzsvēris Šmits. "Ir svarīgi to nepārvērst politiskā problēmā. Vienīgais mūsu princips ir to neignorēt. 21.gadsimta sākumā franču politiķi pieļāva kļūdu, ignorējot antisemītisma problēmu. Nedrīkst ignorēt nevienu rasisma paveidu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits