Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Laimes lietus svētītie. Padomju Latvijā visbiežāk publicētā bilde aiz Ļeņina portreta

Padomju Latvijā fotogrāfija _Laimes lietus _bijusi otra biežāk publicētā bilde aiz Ļeņina portreta. Ir pagājuši gandrīz četrdesmit gadi, bet oskarotais attēls nav pagaisis nebūtībā. Šogad Valda Brauna slavenā bilde ievietota firmas Latio greznajā kalendārā Zeme, kur laimē diet, kas nominēts starp _Zelta ābeles _gada skaistākajiem fotoalbumiem. Un nekas jau nav mainījies: lai arī retāk, jaunie pāri Latvijā vēl arvien precas, joprojām līst lietus un meitenes, lai nesabojātu tērpu, lietus laikā mēdz pacelt uz augšu kleitas malu. 

Kas tad ir šis jaunais pāris, un kā viņiem šodien klājas? 

Gaida un Zigurds Zirņi ir laimīgi laulāti jau 39 gadus. Gaida aizgājusi priekšlaicīgā pensijā, bet Zigurds čakli strādā hokeja skolā Rīga. Pats smejas, ka tagad ejot dēla pēdās un meties uz hokeju, kaut gan jaunībā bijis labs peldētājs, saņēmis arī kādu kaudzīti medaļu. Viņu vienīgais dēls Kārlis dzīvo ASV, ir precējies un kopā ar sievu Mišelu audzina divus bērnus. Hokeju viņš vairs nespēlē, bet strādā par treneri. Starp citu, Kārlis ir arī Latvijas hokeja izlases trenera asistents, piedalījies Soču olimpiādē un gājis parādē aiz Latvijas karoga. Mišela gan bijusi Latvijā tikai kādas trīs reizes. Viņa ir ļoti aizņemta: strādā par dietoloģi skolu izglītības sistēmā, vada ap divsimt darbinieku.

"Vai Latvijā bez mums neviens cits vairs neprecas?" – tā iesaukusies Gaida, kad kārtējo reizi ieraudzījusi izstādītu fotoattēlu Laimes lietus. Atkal! Kaut patiesībā tā jau tikai tāda purpināšana pieklājības pēc. Viņiem ar Zigi tā bilde patīkot gluži labi.

Viņi iepazinās Vecpiebalgā, kad toreizējā Fizkultūras institūta studenti bija aizsūtīti kolhozam palīgā rakt kartupeļus. Tur bija daudz meiteņu no citiem kursiem, bet Zigurds ieraudzīja Gaidu un nezin kādēļ uzreiz nodomāja: "Viņa varētu būt mana sieva." Kad studijas tuvojās beigām, viss jau bija norunāts – būs kāzas! "Draudzējāmies veselus trīs gadus, viens otru iepazinām. Bet ne jau kā tagadējos laikos. Katrs dzīvojām savās mājās," Gaida tagad palepojas.

Kāzām gatavojās nopietni. Tur Zigurdam ar nākamo sievastēvu saskanēja – jāsvin ar vērienu! Jau pusgadu iepriekš Gaida sameklēja pazīšanos labākajā šūšanas ateljē Rīgas modes. Kleita bija iecerēta satriecoši skaista – ar volāniem gar apakšmalu un kuplām piedurknēm. Par mūziku apņēmās gādāt Zigurda bijušie skolas biedri no Rīgas 5. vidusskolas. Grupas dibinātājs bija tāds Arvīds Platpers, tagad profesors un slavens Dziesmu svētku virsdiriģents, jau tolaik pazīstams ne tikai savā skolā vien. Puiši prata spēlēt gan šlāgerus, gan bītlus un krīdensus – ko tad vairāk vajag! Par līgavas pušķi arī Zigurdam viss bija skaidrs: nekādas rozes vai neļķes! Viņa uzvārds bija Zirnis, pēc kāzām arī Gaida kļūs par Zirni, tātad jāgādā klēpis puķuzirņu! Gaidas tēvs, kaislīgs mednieks būdams, pieteicās nomedīt kādu alni. Arī vecātēva cūka šķīrās no dzīves. Tērvetē, Vecgaviļu mājās pie Gaidas vecātēva, bija sarunāts kāzu jampadracis. Saimnieces tur rosījās jau trīs dienas iepriekš. Pabarot 120 viesus, tas nav tik vienkārši!

Pēdējā brīdī notika neliela aizķeršanās fotogrāfa dēļ: aizrunātais Jānis Gailītis, izohēlija meistars un Zigurdam labs čoms, todien bija aizņemts un ierunāja savā vietā kādu citu. Saucot par Valdi Braunu. Esot jauns, bet traki talantīgs. Nu, jācer, būs labi...

1975. gada 26. jūlijā visā Latvijā lija. Gaida, Zigurds, vedēji, vecāki ik pa brīdim paskatījās mākoņos, vai nav gaidāms kāds saules stariņš. Ne viena vienīgā! "Te nu bija – skaistākā diena mūžā..."

Visu rakstu par Zirņu pāri un viņu laimes lietus svētīto dzīvi lasiet 17.- 24. aprīļa žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata