Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Vai šā gada Oskaru ceremonijā, kas notiks 27. februārī, gatavojas uzstādīt rekordus?

Dungosim: La, la, la...

Šo svētdien Losandželosā notiks 89. Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija – izturīgākie nakšņos līdzi, mēģinot izdzīvot balvu pasniegšanas dramaturģiju tiešajā ēterā, kur gan neiztikt bez satelītkanālu palīdzības. (Oskaru ceremonija tiks translēta 225 pasaules valstīs, pieejamākā versija – tiešraide vācu kanālā Pro7.) Kaut joprojām Oskaru ceremoniju ignorē lokālie TV kanāli, šī sacensība ir ārkārtīgi būtisks kinoindustrijas dzinulis gan īsajā laika posmā starp nomināciju pasludināšanu (janvārī) un pašu ceremoniju (februāra izskaņā), gan vēl intensīvāk – pirms nomināciju pasludināšanas.

Oskaru pasniegšanas ceremonijas kņada ar kleitām, jokiem un dziesmām nāks un aizies, savukārt balvas – saņemtie un nesaņemtie Oskari – tiks ierakstītas Amerikas kinovēsturē. Un, lai kā šova veidotāji rūpējas par populārām sejām un atraktīviem jokiem, sausais atlikums jau ir tikai un vienīgi Oskaru laureāti. Tālab ir vērts piefiksēt filmas un to autoru vārdus, kuri gozējas patlaban vēl tik cerīgajā Oskaru nomināciju listē. 

Ticiet, lai tur nokļūtu, šo filmu veidotāji ir darījuši mežonīgi daudz – un ne tikai filmas uzņemšanas laukumā, bet arī sarežģītajā tās popularizēšanas procesā. Šī gada Oskari jau ir radījuši rekordistu – tas ir mūzikls La La Land. Kalifornijas sapņi, kas ir nominēts 14 Oskariem.

Režisors Demjens Šazels, kuram ir tikai 32 gadi un kurš ir savas karjeras sākumā, šoka mirkli jau ir pārdzīvojis. Viņa filma Oskaru nomināciju skaita ziņā ir nostājusies līdzās absolūtai XX gs. klasikai – izcilajai drāmai par teātra vidi Viss par Ievu/All About Eve (1950) un katastrofu melodrāmai Titāniks/Titanic (1997). Nevienam citam visā Oskaru vēsturē tas nav izdevies! Protams, La La Land kontā ir arī nominācijas uz svarīgākajiem Oskariem – labākā filma, labākais režisors, labākais aktieris un aktrise un daudzas citas, turklāt, kā jau minēju, arī par divām dziesmām.

Var piekrist arī tiem, kuri uzskata, ka šoreiz Kinoakadēmijas biedri – un tie ir aptuveni 6000 kino profesionāļu – ir pārcentušies un ieslīguši nekritiskā sentimentālismā. Nenoliedzami, La La Land ir filma, kas ciena, pat dievina Holivudas mūzikla žanra kultūru un vēsturi – galu galā katra kinovēsturnieka vai vismaz klasiskas filmas redzējušā sirds salecas, kārtējo reizi filmā atpazīstot rotaļīgu, elegantu citātu, jauku stilizāciju no 30.–60. gadu ASV mūzikliem. Bet vai tiešām šī jauneklīgā muzikālā rotaļa ar Holivudas kinovēstures klišejām tuvojas absolūtam ideālam? La La Land kopš tās parādīšanās uz ekrāniem ir gan kvēli pielūdzēji, gan īgni noliedzēji – skeptiķi. Pārspīlē gan vieni, gan otri, un, protams, krietni pārspīlē arī ASV Kinoakadēmijas biedri, vienotā sajūsmā noliecot galvu šīs jauneklīgās, stilīgās muzikālās filmas priekšā.

Viena no šo Oskaru lielākajām intrigām noteikti būs, cik no 14 La La Land Oskara nominācijām pārtaps Oskaros? Piemēram, 14 jau piesauktās klasiskās drāmas Viss par Ievu nominācijas pārtapa sešos Oskaros. Titānika rezultāts bija brangāks: 14 Oskara nominācijas pārtapa 11 Oskaros un kļuva par rekordu – visā Oskaru vēsturē tas ir augstākais statuešu skaits, ko saņēmusi viena filma. (11 Oskaru līdz šim ir izdevies saņemt tikai trim filmām – Titāniks, Gredzenu pavēlnieks. Karaļa atgriešanās/The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) un klasiskai – Ben Hurs/Ben-Hur (1959).)

Ja jau Amerikas Kinoakadēmija ir atvēzējusies uz rekordiem un neprātīgi mīl La La Land. Kalifornijas sapņus – tai ir visas iespējas šogad uzstādīt jaunu rekordu un pasludināt La La Land par visu laiku oskarotāko filmu – pietiek tai saņemt "nieka" 12 Oskaru, un rekords būs gatavs!

Visu Ditas Rietumas rakstu par Oskariem nominētajām filmām lasiet žurnāla SestDiena 24. februāra - 2. marta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli