Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kristers Gudļevskis: Motivācijas man pietiks

Latvijas hokeja vārtsargu Kristeru Gudļevski pirms gada zināja tikai retais, bet šogad viņš licis par sevi runāt ar izcilo sniegumu olimpiādē Sočos un debiju NHL. Kristers rūpējas par Latvijas izlases vārtu drošību arī pasaules čempionātā Minskā.

Visas ripas ir notveramas — šī frāze visspilgtāk raksturo Gudļevski. Paškritisks, reizēm varbūt pat pārlieku, bet laikam jau tā ir labāk nekā vainu meklēt blakusapstākļos. Gandarījuma pazīmes Kristera sejas vaibstos nebija pamanāmas arī pēc viņa pagaidām labākās spēles —olimpiādē Sočos pret vareno Kanādu. Gudļevskis savu darbu padarīja godam, atvairot 55 no 57 metieniem, taču Latvija zaudēja ar 1:2. "Ja priecāsies pēc zaudējumiem, nekur tālu netiksi," savam vecumam neraksturīgi vēsu prātu Sočos saglabāja Kristers.

Pēc veiksmīgās debijas 2013.gada pasaules čempionātā Gudļevskis intervijā Dienai atklāja, ka viņam ir savi mērķi, bet nevēlas par tiem runāt, kamēr tos nav izpildījis. Ir pagājis gads. Kristera karjera pa šo laiku apmetusi pamatīgu kūleni, jo pagājušajā pavasarī viņš izslēgšanas spēles aizvadīja HK Rīga sastāvā Jaunatnes hokeja līgā (MHL), bet šai sezonai klubu līmenī punkts tika pielikts Stenlija kausa izcīņā Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandā Tampabejas Lightning. "Vispār jau savu mērķi vēl neesmu sasniedzis," nedaudz šokējoši sarunas sākumā paziņo Kristers, acumirklī gan piebilstot, ka sezonas mērķis bijis nostabilizēties Amerikas Hokeja līgā (AHL), un to ir izdevies izdarīt. Tā ir otra spēcīgākā līga Ziemeļamerikā pēc NHL.

Par NHL sapņo gandrīz visi hokejisti, procentuāli neliels skaits tur nokļūst, un daudziem tas prasa pacietīgu rāpšanos uz augšu no zemākajām līgām. Gudļevskis vienas sezonas laikā no Austrumkrasta Hokeja līgas (ECHL) pakāpās uz AHL un paguva aizvadīt vienu regulārās sezonas NHL spēli, divas — Stenlija kausa izcīņā. Tajā iekļūst 16 labākās no 30 NHL spēlējošajām komandām, kas cīnās par prestižāko balvu profesionālajā hokejā — Stenlija kausu.

"Neuzskatu, ka biju tik ļoti nopelnījis spēlēšanu NHL izslēgšanas spēlēs. Man sevi labāk jāpierāda AHL, lai varētu dabūt kārtīgu vietu NHL. Tā bija apstākļu sakritība, ka man pavērās iespēja spēlēt Stenlija kausa izcīņā, bet par to es, protams, nesūdzos. Viena aizvadītā regulārā čempionāta spēle man arī daudz ko nozīmē."

11.aprīlī, atvairīdams 36 no 38 metieniem, Gudļevskis debitēja NHL ar 3:2 uzvaru pār Kolumbusas Blue Jackets. Viņu atzina par spēles pirmo zvaigzni. 

Viena lieliska spēle NHL regulārajā čempionātā un apbrīnas vērts sniegums olimpiskajās spēlēs pret Kanādu, pēc Lightning vārtsargu trenera Franca Žana domām, vēl nedodot pilnīgu priekšstatu par Gudļevska varējumu. Nav tālredzīgi izdarīt tālejošus secinājumus pēc vienas labas spēles. Kristers tam piekrīt. "Tā jau arī ir. Žans man to teica, un es arī pats saprotu. Jebkurā līgā nepieciešamas vismaz desmit spēles, lai varētu sākt spriest par vārtsarga kvalifikāciju. Ja mēs olimpiādē būtu vinnējuši kanādiešus, vai tad jau varētu teikt, ka esmu labāks par Praisu (Kanādas izlases vārtsargs Korijs Praiss — aut.)? Desmit spēļu summā jau būtu pavisam citi skaitļi."

Izdarot izvēli par labu Amerikai, Kristers bijis pārliecināts, ka rīkojas pareizi. "Pirms tam biju spēlējis tikai Latvijas komandās. Ja neaizbrauktu uz Ameriku, iespējams, pēc tam visu dzīvi to nožēlotu. Ja par aizbraukšanu sāktu domāt vēl pēc trim gadiem, varbūt jau būtu par vēlu un es sev to nekad nevarētu piedot. Izvēlētais ceļš nebija viegls, bet sapratu, ka tā ir jārīkojas."

Pirmajā aizokeāna gadā Kristeram izdevies galvu reibinošs kāpums pa karjeras kāpnēm, taču galvenā cīņa par vietu NHL komandā viņam vēl priekšā. "Patlaban grūti spriest, ar ko vasarā būs jākonkurē par vietu Tampabejas komandā. Gan jau tiks parakstīti jauni vārtsargi, un konkurence pilnīgi noteikti būs ļoti nopietna." Līgums uz nākamo sezonu turpinās pamatvārtsargam Bišopam, savukārt par Lindbeku nav skaidrības, jo viņam līguma termiņš beidzas.

Kristers apzinās, ka sezonu, visticamāk, vajadzēs iesākt Amerikas Hokeja līgā. "Motivācija man būs. Mērķis, uz kuru tiekties, arī ir zināms. Galvenais — nedrīkstu padoties. Kā sanāks, to jau nekad nevar zināt. Vai tad es pirms gada, spēlējot HK Rīga, varēju iedomāties, ka tik drīz pavērsies iespēja spēlēt Stenlija kausa izcīņā?" atzīst Kristers.

Visu rakstu par Kristeru Gudļevski lasiet žurnāla Sestdiena 16.maija numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Ilgi gaidīts, vai labi nāk?

Pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās un iekšpolitiskiem konfliktiem ASV beidzot pieņēma likumu par jaunas militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai. Pirmās piegādes Kijivai sākās jau uzreiz pēc likuma ...

Putina teroristu valsts nostāja

Putina teroristu valsts neredzamās frontes kareivis: "Ļeņinam nepiedosim lielkrievu šovinisma atmaskošanu, bet viņa rīcības metodes gan mums der!"

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata