Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +1 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvietis mēģina ielauzties šautriņu metēju elitē

Šautriņu mešana daudziem vairāk saistās ar jautru izklaidi krodziņā, bet ir vīri, kam tas ir nopietns darbs un peļņas avots. Pasaules elitei apņēmīgi tuvojas arī latvietis Madars Razma (26), kurš jau sagādājis sensāciju pasaules čempionātā Lielbritānijā. Šis turnīrs turpinās līdz 11.janvārim un tiešraidē to iespējams vērot arī Eurosport kanālā.

Uzreiz gan jāpiebilst, ka šautriņu mešanā notiek divi dažādi pasaules čempionāti, ko rīko divas konkurējošas organizācijas — PDC (Professional Darts Corporation) un BDO (British Darts Organization). Lielāks balvu fonds un spēcīgāks dalībnieku sastāvs ir PDC čempionātā, bet arī BDO rīkotais turnīrs, kurā startēja Razma, ir ļoti prestižs. Turnīra uzvarētājs nopelnīs 100 000 mārciņu (ap 128 000 eiro). Par pirmās kārtas pārvarēšanu Razma nopelnīja 4500 mārciņu (vairāk nekā 5700 eiro).

Izloze jau pirmajā kārtā Madaram piespēlēja ļoti spēcīgu pretinieku — BDO ranga līderi velsieti Martinu Filipsu. Madars jau bija nopircis aviobiļeti atpakaļceļam uzreiz pēc mača ar Filipsu, bet drošības pēc to darīja ar iespēju biļeti samainīt. Un ne velti! Madars sarūpēja pirmās kārtas lielāko sensāciju, apspēlējot titulēto un pieredzējušo velsieti. Turklāt atstāja viņu sausā ar 3:0. Diemžēl nākamajā kārtā Madars sīvā cīņā ar 3:4 atzina brita Braiena Dousona pārākumu. Iekļūšana pasaules čempionāta astotdaļfinālā Razmam ir karjeras nozīmīgākais panākums, bet viņš ir gatavs vēl lielākiem sasniegumiem.

Zinot, ka šautriņu mešana visbiežāk asociējas ar vīru izklaidēm bāros, grūti iztēloties, ka latviešu puikam varētu būt bērnības sapnis kļūt par pasaules līmeņa šautriņu metēju, taču Razmas gadījumā sanācis tieši šādi. "Mēs ar ģimeni katru ceturtdienas vakaru vācu satelīttelevīzijas kanālā skatījāmies šautriņu mešanas profesionāļu sacensības. Tobrīd tas likās pilnīgs kosmoss. Tas, kā viņi meta... Nekad nedomātu, ka arī pats varu tur tikt. Mums jau nebija arī nekādas sapratnes par to, kā tur nokļūt. Bija tikai apbrīna. Bet par pašu šautriņu mešanu — mans tēvs bija sporta organizators Priekulē, un man vienīgajam mājās bija šautriņu mērķis. Pamazām tā lieta pielipa. Katru gadu mums notika pilsētas čempionāts; sākumā nebiju pat desmitniekā, ne tuvu tam," pirmos soļus šajā Latvijai netradicionālajā sporta veidā atceras Razma.

Skaidrs, ka šautriņu mešanā neapgrozās tik daudz naudas kā futbolā vai tenisā, taču pasaules labākie spēlētāji pelna labu naudu. Pat amatieru un pusprofesionāļu līmenī iespējams nopelnīt daudz lielāku naudu, nekā varētu iedomāties. "Nu labi, nerunāsim par pasaules čempiona titulu, par ko pienākas prēmija gandrīz 130 000 eiro. Tāpat iespējams nopelnīt papildu bonusus par perfektu deviņu šautriņu kombināciju: jaunas un glaunas mašīnas, pasaules čempionātā — 70 tūkstoši eiro, Nīderlandē pat parastā bārā, mazā turnīrā, par to saņemsi jaunu divriteni ne no lētākās klases... Parastos Open un Masters klases turnīros balvu fonds ir ap 30 tūkstošiem eiro, Latvijā, protams, mazāk. Ja BDO reitingā esi divdesmitnieka tuvumā, tad var nopelnīt. Vismaz, lai dzīvotu Latvijā jau nu noteikti. Holandiešiem varbūt ar to arī būtu par maz," skaidro Madars, un nav iemesla viņam neticēt, jo nekur citur pastāvīgā darbā viņš naudu nepelna, tikai brauc pa ārzemju turnīriem.

Madars ir viens no jaunākajiem šautriņu metējiem elites līmenī, bet viņš negriež ceļu arī daudz pieredzējušiem vīriem. "Mani respektē. Tas ir viens no maniem plusiem, ka esmu it kā tuvu augšgalam, lielu spiedienu neizjūtu, bet ar vieglu roku mani neviens nevinnēs," stāsta Razma. Krājot pieredzi turnīros Eiropā, Madars pēdējos gados iemācījies daudz jaunu knifiņu. Viens no tiem — simulēt satraukumu jeb blefot kā pie pokera galda. Tad pretinieks nopriecājas un sāk domāt, ka uzvara jau tikpat kā rokā, bet pats var salūzt. Šo triku savā arsenālā Madars ieguvis, pats uzkāpjot uz šī grābekļa.

Visu rakstu par Latvijas labāko šautriņu metēju Madaru Razmu lasiet žurnāla Sestdiena 9.janvāra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata