Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Melno piparu akcents

Iesākt jūniju ar melnajiem pipariem – kāpēc ne? Pipari būs pašā laikā gan tad, ja turpināsies vēsas dienas ar lietavām, gan tad, ja laikapstākļi mainīsies uz saulaini silto pusi un varēs nodoties grilēšanas priekiem. Īsumā galvenais, kas par šo visiem pazīstamo garšvielu jāpasaka: lietojiet tikai svaigi maltus melnos piparus un maliet tos tieši pirms pievienošanas ēdieniem!

Cacio e pepe

Romā cēlusies viena no vienkāršākajām, bet garšas ziņā ģeniālākajām pastas receptēm cacio e pepe – tās sastāvdaļās ir tikai pasta jeb, kā mēs latviski mēdzam teikt, vienkārši makaroni, aitas siers pecorino (vēlams, D.O.P.) un svaigi malti melnie pipari. Pikants un samērā sāļš ēdiens, kuru baudot piemeklē savāda, valdzinoša atkarība. Īpaši iesaku ar glāzi vēsa baltvīna!

15minūšu / 2 porcijas / vienkārši  

Sastāvdaļas 

  • 230 g pastas (spageti vai līdzīga)
  • 100 g pecorino siera (cietais aitas siers)
  • svaigi malti melnie pipari ( apmēram 1 tējk. bez kaudzes)
  • mazliet ūdens, kurā vārījās pasta 

Gatavošana

1. Katlā ielej ūdeni mazliet mazāk nekā parasti, kad vāra pastu, – tas tāpēc, ka no makaroniem vārīšanās laikā izdalīsies ciete un vajag, lai tās ūdenī būtu vairāk. Kad ūdens sāk vārīties, pieber sāli un ieliek pastu.

2. Sarīvē sieru uz smalkas, asas rīves – sieram jābūt ļoti smalki sarīvētam, jo tas atvieglos ātro kausēšanas procesu vēlāk. Melnos piparus samaļ un apgrauzdē uz sausas pannas, līdz sāk smaržot. Tad tos iemaisa sarīvētajā sierā.

3. Kamēr pasta vārās, pasmeļ no katla mazliet verdošā ūdens, to ielej pie piparotā siera un samaisa tādu kā putriņu – arī tas atvieglos vēlāko kausēšanas procesu.

4. Kad pasta gatava, to nokāš un pa taisno liek uz sakarsētas pannas, kurā arī ielieta karote karsta pastas ūdens – tas palīdzēs pastai nesalipt un to kārtīgi uzkarsēt.

5. Pannu noņem no plīts, pastai pārber siera putriņu un, kamēr panna vēl karsta, maisot sieru izkausē, un apviļā tajā pastu. Svarīgi atcerēties, ka viss jādara ātri, kamēr panna saglabā karstumu.

Recepte ir it kā vienkārša, taču tai ir daudz nianšu, kas dažādos avotos turklāt atšķiras – katram jāatrod savs paņēmiens, kā šo ēdienu labāk pagatavot.


Brieža gaļa ar pipariem

Medījums ar pipariem ir kaut kas vienkārši labs – tīras, saskanīgas garšas, un mierīgi var iztikt bez piedevām. Šo recepti var gatavot gan uz plīts (labāk gāzes nekā elektriskās), gan laukā uz kārtīgi sakurināta grila vai ugunskura.

10 minūšu (ar visu cepšanu) 2 porcijas viegli, bet jābūt precīzam 

Sastāvdaļas 

  • 2 šķēles brieža gaļas mīkstuma (filejas, bet var arī šķiņķa)
  • eļļa cepšanai
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • laba, aromātiska olīveļļa pārliešanai
  • saujiņa veselu rozā piparu graudu un svaiga timiāna zariņi pasniegšanai 

Gatavošana

1. Sagriež gaļu – šķēlēm vēlams būt 1,5–2 cm biezām. Kārtīgi sakarsē pannu – tā, lai jau teju dūmo. Tad ielej eļļu, vēl kārtīgi sakarsē un liek cepties gaļu (ka nočūkst vien!). Ja karstums ir pienācīgs, pietiks ar 2,5 līdz trim minūtēm no vienas puses un tikpat ilgi no otras.

2. Tad ņem pannu nost no plīts, gaļas šķēles pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem, pārlaista ar labu, aromātisku olīveļļu, uzliek pannai vāku un ļauj pastāvēt vēl kādu minūti.

3. Liek uz šķīvjiem un pārlaista ar pannā palikušo šķidrumiņu, pārkaisa arī veselus rozā piparus un dekorē ar svaiga timiāna zariņiem.

Vajag dabūt kārtīgu karstumu! Ja mājās ir tāda elektriskā plīts, kurai grūti uzturēt maksimālo karstumu, jo tā ik pa brīdim automātiski izslēdzas, gaļas apcepšana var nesanākt gana labi – tad drošāk taisīt kādu citu recepti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata