Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SestDienas FOTO: Mākslas muzejs atgriežas mājās

Līdz ar restaurāciju Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ieguvis arī jaunumus – atskaņas no koka Rīgas bēniņos un jaunu izstāžu zāli pazemē.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) teju pēc trīs gadus ilgušās re­konstrukcijas un būvnie­cības savu pastāvīgo eks­pozīciju varēs bagātināt ar Latvijas mākslu piecu desmitgažu garumā – pa­pildus mums jau labi zināmajiem vecmeistaru darbiem tuvākajos mēnešos pie atjaunotā muzeja sienām vietu atradīs arī XX gadsimta otrajā pusē tapusī māksla. Pirms 110 gadiem būvētais muzejs (tolaik kā Rīgas pilsētas mākslas muzejs) ir pama­tīgi restaurēts un ieguvis divus nozīmīgus paplašinājumus – vienu zem LNMM ēkai piegulošā parka, otru – vēsturiskās ēkas bēniņos.

1. decembrī muzejs oficiāli nodots ekspluatācijā, bet apmeklētājiem tas dur­vis atkal vērs 2016. gada 4. maijā. Līdz tam jaunajās telpās jāatgriežas eksponātiem, darbiniekiem jāapgūst pārbūvētā un kriet­ni paplašinātā nama iespējas. Decembra vidū muzejā tiks rīkotas atvērto durvju dienas.

Vairāk kvadrātmetru un vēstures saglabāšana 

Dienu pirms rekonstrukcijas darbu oficiā­lās pabeigšanas LNMM ēkā rosās vairāki desmiti strādnieku: vēsturiskās muzeja ēkas augšējos stāvos jau tiek mazgātas grī­das un uz atjaunotā ozolkoka parketa drīkst kāpt tikai ar bahilām kājās, nedaudz zemāk – uz greznajām "pils" kāpnēm – tiek stiprināts sarkans paklājs, bet pirmajā stāvā strādnieki vēl pulē atjaunoto ak­mens masas grīdu. Ieeja muzeja pazemes jaunbūvē sākas ar uzkrītoši spožām, zelta krāsā veidotām kāpnēm vecās garderobes vietā, tad jāiet lejup pa platu un dīvainos leņķos izlauzītu betona pandusu, kas līk­locī ved gar muzeja eksponātu krātuvi. Ie­priecinoši, ka aptuveni 4000 aiz stikla sie­nām noglabāto darbu būs redzami arī ap­meklētājiem (vismaz daļa no tiem). Noeja beidzas Lielajā izstāžu zālē (583 kvadrāt­metri), kas ir lielākais muzeja guvums, rē­ķinot papildu kvadrātmetrus mākslas dar­bu izstādīšanai. Nelielas, bet ļoti dekoratī­vas telpas "atradušās" vēsturiskās muzeja ēkas augšstāvā – kupolā un sānu rizalītos, kur saglabātas vēsturiskās koka konstruk­cijas.

Lai gan pēc rekonstrukcijas un jaunā apakšzemes stāva izbūves muzeja kvadratūra gandrīz dubultojusies, pilnvērtīgai XX gadsimta Latvijas mākslas izstādīšanai pastāvīgajā ekspozīcijā vietas aizvien nepietiks, atzīst muzeja direktore Māra Lāce. Tātad jautājums par Laikmetīgās mākslas muzeju aktualitāti saglabā. Jāņem vērā, ka ne viss LNMM ēkas palielinājums ir izmantojams mākslas izstādīšanai – jaunajā būvē ir izveidota mākslas darbu glabātava, telpas gleznu restauratoriem, bet vēsturiskajā ēkā izbūvēta konferenču telpa, te būs arī restorāns.

"Ļoti liela kubatūra, bet maza kvadratūra," muzeju pirms rekonstrukcijas un pārveides raksturo arī darbu pasūtītājs – Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR). Kvadrātmetru skaita palielināšana un vēsturiskās ēkas saglabāšana, vienlaikus to pielāgojot mūsdienīga muzeja prasībām, ir bijuši virsuzdevumi, ar ko bija jātiek galā arhitektiem (RD konkursā 2010. gadā uzvarēja arhitekti no Lietuvas), restauratoriem un būvniekiem (abi – Re&Re – O. Z.).

Burovs uzsver, ka jautājums par muzeja rekonstrukciju bijis dienaskārtībā sen pirms būvniecības sākuma 2013. gadā, ta­ču lēmums vairākkārt atlikts politiskās gri­bas un naudas trūkuma dēļ.

Negaidīts kavēklis – no pazemes

"Ļoti sarežģīts projekts," par LNMM ēkas tapšanu visi kā viens saka projektā iesais­tītie – restauratori, būvnieki, projekta pa­sūtītājs, arī Lāce. "Jebkuru lietu var at­stāt pašplūsmā vai nedarīt, bet te bija jūta­ma vēlme izdarīt līdz galam," saka Lā­ce, uzslavējot RD Īpašuma departamenta paveikto projekta vadībā.

"Nekad nav nācies būvēt pazemes stāvu tik tuvu vēsturiskajam namam," saka Re&Re atbildīgais būvdarbu un re-staurācijas būvdarbu vadītājs Juris Grodņa. Ņemot vērā, ka plaisas muzeja grīdās un kupolos parādījās jau 25 gadus pēc tā uzbūvēšanas, būvniekiem rekonstrukcija un jaunbūve bija jāsāk ar vēstu­riskās ēkas pamatu nostiprināšanu. Pa­ralēli tika sākta muzeja logu restaurācija (vēsturiskajos koka rāmjos iestrādāta īpaši plāna stikla pakete), mēbeļu un parketa atjaunošana.

Visticamāk, LNMM projekts būtu noslēdzies jau krietni agrāk, ja vien pro­cesu nebūtu pamatīgi aizkavējuši... pa­zemes gruntsūdeņi. 2013. gada rudenī būvnieki saskārās ar pamatīgu problē­mu, kas padarīja projektu dārgāku un prasīja vairāk laika, – apakšzemes stāva būvniecības laikā pa pamatu pāļu urbu­miem augšup sāka celties spiedūdens, turklāt ap 25 kubikmetriem stundā. Pro­jektētāji šādu scenāriju nebija paredzē­juši kļūdainu hidroģeoloģisko datu dēļ. Lai problēmu novērstu, būvniekiem nā­cās gandrīz uz pusi palielināt betona pa­matplāksnes šķēli, kā arī palielināt en­kurpāļu skaitu.

Burovs atceras, ka šajā laikā darbi muzejā gandrīz tikuši apturēti – gan minē­to tehnoloģisko sarežģījumu, gan arī Zolitūdes traģēdijas dēļ: "Tas bija emocionāli ļoti smags brīdis, mēs bijām uz robežas, bet, paldies Dievam, visi izturēja."

Visi rakstu par atjaunoto Latvijas Nacionālās mākslas muzeju lasiet 4. decembra žurnālā SestDiena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata