Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

22 slimnīcās meklēs Latvijas bērnu sirdsmāsiņas

Šodien Rīgas Centrālās bibliotēkas ārējā apkalpošanas punktā Saulaino dienu bibliotēka Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) akciju Meklējam sirdsmāsiņu atklāja tās patronese, Valsts prezidenta kundze Dace Seisuma. Akcijas laikā ar Rietumu Bankas labdarības fonda (RBLF) un laikraksta Diena atbalstu vairāku mēnešu garumā tiks noskaidrotas 22 Latvijas slimnīcu sirsnīgākās un atsaucīgākās bērnu māsas. Akcijas noslēgumā RBLF 30 bērnu māsas apbalvos ar naudas prēmijām. Šogad akcijā iesaistījies arī uzņēmums SIA Rimi Latvia, aicinot balsotājus būt aktīviem.

Akcija norisināsies no 12. septembra līdz 12.decembrim, un šajā laika posmā ikviens varēs nobalsot par savu sirdsmāsiņu 22 Latvijas slimnīcu nodaļās, kur izvietoti informatīvie plakāti, pieteikuma anketas un balsošanas kastītes. Nobalsot par savu sirdsmāsiņu var arī, aizpildot anketu portālā www.diena.lv/sirdsmasina, kur ievietoti bērnu māsiņu profili, kuras piedalās akcijā.

Akcijas noslēgumā 30 bērnu māsas tiks apbalvotas ar RBLF naudas prēmijām un saņems atzinības rakstus no akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patroneses - Valsts prezidenta kundzes Daces Seisumas.

''Katrs, kurš kādreiz uzturējies slimnīcā, zina, cik nenovērtējams ir medmāsas darbs, īpaši bērnu medmāsu darbs. Nav viegli ikdienā saskarties ar bērniem, kuriem sāp un kuriem ir vajadzīga palīdzība, un vienlaikus mierināt arī satrauktos vecākus. Mūsu mērķis, jau ceturto reizi organizējot šo akciju, ir ne tikai pievērst gan valsts pārvaldes, gan sabiedrības uzmanību šīs profesijas nozīmīgumam, bet vismaz nedaudz pateikties tiem simtiem bērnu māsiņu, kas katru dienu rūpējas par mūsu bērniem. Tādēļ arī šogad mēs ar prieku atsākam Sirdsmāsiņu akciju, lai izteiktu atzinību par rūpīgu, iejūtīgu, laipnu un izcilu darbu māsiņām, ar kurām varam lepoties,” atklāšanas pasākumā teica akcijas iniciatora, RBLF valdes priekšsēdētāja Inga Šīna.

Pasākuma mājasmātes lomā arī šoreiz bija BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša, kura atzina: ''Akcijas ietvaros ir būtiski aktualizēt māsas profesijas nozīmi šodien. Māsu profesijai attīstoties, tā ir izveidojusies par skaitliski nozīmīgu profesionāļu grupu veselības aprūpes nozarē. Tā ir atsevišķa profesija, kas aprūpes jomā darbojas neatkarīgi, kvalificēti un ir līdztiesīgs partneris ārstniecības komandā. Māsu profesionalitāte izpaužas galveno uzmanību koncentrējot uz pacientu/ģimeni vai sabiedrību, nodrošinot kvalitatīvu aprūpi, nepārtrauktu sevis un citu pilnveidošanu, kā arī uzturot un veicinot sadarbības garu praktiskajā jomā. Katra pacienta paldies ir māsu darba augstākais novērtējums, tādēļ Bērnu slimnīca iesaistās akcijā Meklējam sirdsmāsiņu.''

''Māsas profesija balstās uz entuziasmu, vēlēšanos palīdzēt, sirds un roku siltumu, lai ar savu pašaizliedzīgo darbu un atbalstu palīdzētu cilvēkiem viņu grūtajos brīžos. Bērnu māsiņas darbā ieliek lielu daļu no savas sirds, jo mazajiem pacientiem nepieciešamas īpašas rūpes, sirsnība un gādība, lai ikviens no viņiem ātrāk izveseļotos. Pateiksim paldies visām sirdsmāsiņām - labajām, iejūtīgajām un zinošajām,'' aicina veselības ministre Ingrīda Circene.

''Darbā ar bērniem iejūtība ir viena no būtiskākajām īpašībām. Sevišķi nozīmīgi tas ir bērnu māsiņām – slimnīcas darbiniekiem, kuriem veidojas viena no ciešākajām uzticības saiknēm ar mazajiem slimniekiem un viņu vecākiem. Ģimenes ar bērniem, kurām diemžēl nācies nonākt slimnīcā, visvairāk novērtē iejūtīgu, nesavtīgu un pašaizliedzīgu medicīnas māsu darbu un sirsnīgu attieksmi gan pret bērnu, gan arī tajā brīdī, iespējams, ļoti apjukušajiem un satrauktajiem vecākiem. Tādēļ vēlos teikt paldies visām Latvijas bērnu māsiņām par viņu mīļumu, iejūtību, pacietību, spēju uzklausīt un atbildēt, kā arī vienlaicīgi profesionāli veikt savus tiešos pienākumus,'' atzīst akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patronese Dace Seisuma.

Laikraksta Diena galvenais redaktors Gatis Madžiņš ir gandarīts, ka Diena jau ceturto reizi iesaistās akcijā Meklējam sirdsmāsiņu, lai informētu sabiedrību par bērnu māsu darbu. ''Mediju telpā jautājumos, kas saistīti ar veselības aprūpi, bieži vien priekšplānā izvirzās materiālas lietas, mazāk tiek izcelta pašaizliedzība, sirsnīgs rūpes, sirds darbs, bez kā nav iedomājams medicīnas darbinieku, un it īpaši bērnu māsiņu, ikdiena. Akcijā Meklējam sirdsmāsiņu mums ir prieks un gods, ka sabiedrības pateicību un atzinību bērnu māsas saņem arī ar Dienas starpniecību,'' saka G. Madžiņš.

Šogad akcijā iesaistījies arī uzņēmums Rimi Latvia, aizinot balsotājus būt aktīviem un paust atzinību bērnu māsiņām slimnīcās. ''Mēs vēlamies padarīt katru dienu mazliet vieglāku Latvijai, tās cilvēkiem. Bērni ir mūsu nākotne. Nav ilgtspējīgāka ieguldījuma par iespēju pasniegt roku mazajam ķiparam, lai viņš augtu liels, stiprs un iedvesmas pilns. Palīdzīgu roku mēs vakaram bērniem sniegt ikviens, taču situācijās, kad jāatrodas slimnīcā, vistuvākais cilvēks ir tieši bērnu māsiņas. Viņas katru mīļu brīdi rūpējas par bērnu labklājību un veiksmīgu atveseļošanos, kā arī uzmundrina, iepriecina un rada īstus prieka mirkļus mazajiem pacientiem. Atbalstot šo projektu Meklējam sirdsmāsiņu, mēs vēlamies uzsvērt māsiņu vārdos neaprakstāmo ieguldījumu pacientu atveseļošanās periodā – ne tikai viņu ikdienas darbs, bet arī smaids un labie vārdi, kas tik ļoti nepieciešami gan mazajiem ķipariem, gan viņu ģimenēm. Aicinām balsot par sirsnīgākajām un atsaucīgākajām sirdsmāsiņām, kas ikdienas rūpējas un brīžiem dara pat neiespējamo, lai mazais pacients justos labi un pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties savās mājās pie mīļajiem cilvēkiem,'' paskaidro Rimi Latvia vecākā sabiedriskā speciāliste Laura Podskočija.

Akcijas Meklējam sirdsmāsiņu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bērnu māsu darbam, celt bērnu māsas profesijas prestižu, uzsverot, ka no māsu darba ir atkarīga pacienta aprūpe un sekmīgs atveseļošanās process.

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu norisinās jau ceturto reizi, 2008. un 2012. gadā tika noteiktas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atsaucīgākās bērnu māsiņas, bet 2009. gadā – Latvijas reģionālo slimnīcu sirdsmāsiņas.

Akcijas iniciators un galvenais atbalstītājs ir Rietumu Bankas labdarības fonds, šogad akcijā iesaistījies arī SIA Rimi Latvia, kurš aicina būt aktīviem un balsot par bērnu māsiņām. Akcijas noslēgumā balsotājiem tiks izlozētas 20 īpašās Rimi balvas. Informatīvi akciju atbalsta laikraksts Diena.

Akcijā piedalās bērnu māsas no Alūksnes slimnīcas, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības, Bauskas slimnīcas, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS), Cēsu klīnikas, Daugavpils reģionālās slimnīcas, Dobeles un apkārtnes slimnīcas, Jelgavas pilsētas slimnīcas, Jēkabpils rajona centrālās slimnīcas, Jūrmalas slimnīcas, Kuldīgas slimnīcas, Liepājas reģionālās slimnīcas, Madonas slimnīcas, Nacionālā rehabilitācijas centra Vaivari, Ogres rajona slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas, Rēzeknes slimnīcas, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu dzirdes centra nodaļas, Rīgas Dzemdību nama, Tukuma slimnīcas, Vidzemes slimnīcas un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas.

Сегодня в выносном пункте обслуживания Рижской центральной библиотеки Библиотека солнечного дня в Детской клинической университетской больнице (BKUS) акцию Meklējam sirdsmāsiņu открыла её патронесса, супруга президента Латвии Даце Сейсума. В ходе акции, при поддержке Благотворительного фонда Rietumu Banka (RBLF) и газеты Diena в течение нескольких месяцев будут названы самые чуткие и отзывчивые детские медицинские сестрички 22 больниц Латвии. В завершение акции RBLF наградит 30 детских медсестер денежными премиями. В этом году к акции подключилось и предприятие SIA Rimi Latvia, призывая голосовать активнее.

Акция будет проходить с 12 сентября до 12 декабря, и за это время любой сможет проголосовать за свою добрую медсестричку в отделениях 22 латвийских больниц, где размещены информационные плакаты, имеются анкеты-заявки и ящички для голосования. Проголосовать за свою медсестричку можно и на портале www.diena.lv/sirdsmasina, там вы найдете профили детских медсестер, участвующих в акции.

В завершение акции 30 детских медсестер будут награждены денежными премиями от RBLF и грамотами от патронессы акции Meklējam sirdsmāsiņu – супруги президента Латвии Даце Сейсумы.

«Каждый, кто когда-либо бывал в больнице, знает, насколько неоценим труд медицинских сестер, особенно детских медсестер. Нелегко изо дня в день сталкиваться со страдающими детьми, которые нуждаются в помощи, – и одновременно успокаивать взволнованных родителей. Наша цель, а мы уже в четвертый раз организуем эту акцию, – не только обратить внимание и государственного управления, и общества, на важность этой профессии, но и хотя бы отчасти выразить благодарность тем сотням детских медсестер, которые каждый день заботятся о наших детях. Поэтому и в нынешнем году мы с радостью возобновляем акцию Meklējam sirdsmāsiņu, чтобы выразить медсестрам, которыми мы можем гордиться, признательность за полный заботы, чуткий, душевный и выдающийся труд», – сказала на открытии акции Инга Шина, председатель правления инициатора акции RBLF.

Роль хозяйки мероприятия на сей раз взяла на себя председатель правления BKUS Анда Чакша, она признала: «В рамках акции важно актуализировать значимость профессии медсестры сегодня. С развитием сестринской профессии она превратилась в численно важную группу профессионалов в отрасли здравоохранения. Это отдельная профессия, которая в сфере ухода за пациентами действует независимо, квалифицированно и как равноправный партнер в лечащей команде. Профессионализм медсестер проявляется в том, что основное внимание концентрируется на пациенте/семье или обществе, с обеспечением качественного ухода, в постоянном самосовершенствовании и совершенствовании других, в подержании духа сотрудничества в практической сфере. Каждое «спасибо» пациента – это высшая оценка труда медсестры, поэтому Детская больница включилась в акцию Meklējam sirdsmāsiņu».

«В основе профессии сестры – энтузиазм, желание помочь, тепло рук и сердца, чтобы своей самоотверженной работой и поддержкой помогать людям в тяжелые для них моменты. Детские медсестры вкладывают в работу большую часть души, потому что маленькие пациенты нуждаются в особой заботе, доброте и попечении, чтобы каждый из них быстрее поправлялся от болезни. Скажем спасибо всем добрым медсестричкам – ласковым, чутким и знающим», – призвала министр здравоохранения Ингрида Цирцене.

«В работе с детьми чуткость – одна из самых важных черт. Особенно важно это для детских медсестер – работников больниц, у которых возникает одна из самых тесных доверительных связей с маленькими больными и их родителями. Семьи с детьми, которым, к сожалению, пришлось попасть в больницу, больше всего ценят чуткий, бескорыстный и самоотверженный труд медицинских сестер и душевное отношение как к детям, так и, возможно, растерянным и встревоженным в этот момент родителям. Поэтому я хочу сказать спасибо всем детским медсестрам Латвии за их доброту, чуткость, терпение, умение выслушать и дать ответ, и в то же время профессионально выполнять свои прямые обязанности», – признает патронесса акции Meklējam sirdsmāsiņu Даце Сейсума.

Главный редактор газеты Diena Гатис Маджиньш доволен тем, что Diena уже в четвертый раз включается в акцию Meklējam sirdsmāsiņu, чтобы информировать общество и о работе детских медсестер. «В медийном пространстве по вопросам, касающимся здравоохранения, зачастую на первый план выдвигается материальное, меньше акцентируются самоотверженность, сердечная забота, работа души, без которых невозможно представить будни медицинских работников, и особенно – детских медсестер. Акция Meklējam sirdsmāsiņu – это честь и радость для нас, в том, что признательность общества детские медсестры получают также и посредством газеты Diena», – сказал Г.Маджиньш.

В этом году к акции подключилось и предприятие Rimi Latvia, призвав активнее голосовать и выражать признательность медсестричкам в больницах. «Мы хотим сделать каждый день хоть немного легче для Латвии и ее народа. Дети – наше будущее. Нет более устойчивого вложения, чем возможность протянуть руку малышу, чтобы он вырос большим, сильным, и полным идей. Руку помощи ребенку подаст каждый из нас, но в ситуации, когда малыш находится в больнице, самый близкий человек – именно детская медсестра. Она каждую минуту заботится о благополучии и успешном выздоровлении ребенка, она и подбодрит, и развеселит, и подарит маленькому пациенту мгновения настоящей радости. Поддерживая проект Meklējam sirdsmāsiņu, мы хотим подчеркнуть неподдающийся выражению словами вклад медсестер в период выздоровления пациента – не только их ежедневная работа, но и улыбка, и ласковые слова, которые так нужны и маленьким пациентам, и их семьям. Призываем голосовать за самых чутких и отзывчивых медсестричек, которые изо дня в день заботятся и порой делают даже невозможное, чтобы маленький пациент чувствовал себя хорошо и мог как можно скорее вернуться домой к своим любимым людям», – пояснила старший специалист по общественным отношениям Rimi Latvia Лаура Подскочия.

Цель этой акции – обратить внимание общества на работу детских медицинских сестер, повысить престиж профессии детской медсестры, еще раз подчеркнуть, что от них зависит уход за пациентом и успешное излечение ребенка.

Акция Meklējam sirdsmāsiņu проходит уже в четвертый раз, в 2008-м и 2012-м годах были названы самые чуткие детские медсестры Детской клинической университетской больницы (BKUS), а в 2009 году – «сирдсмасиняс» региональных больниц Латвии.

Инициатором акции стал и главной поддержкой акции стал Благотворительный фонд Rietumu Banka, в этом году в акцию включилось и SIA Rimi Latvia, призвавшее активнее голосовать за детских медсестричек. В завершение акции среди голосовавших будут разыграны 20 особых призов от Rimi. Информационная поддержка акции – газета Diena.

В акции участвуют детские медсестры из Алуксненской больницы, Объединения больниц Балви и Гулбене, из Больницы Бауски, Детской клинической университетской больницы (BKUS), Цесисской клиники, Даугавпилсской региональной больницы, Больницы Добеле и окрестностей, Елгавской городской больницы, Центральной больницы Екабпилсского района, Юрмальской больницы, Кулдигской больницы, Лиепайской региональной больницы, Мадонской больницы, Национального реабилитационного центра Vaivari, Районной больницы Огре, Клинической университетской больницы им.П.Страдиня, Резекненской больницы, Отделения Детского центра слуха Рижской восточной клинической университетской больницы, Рижского роддома, Тукумсской больницы, Видземской больницы и Северо-курземской региональной больницы.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli