Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vai labai augstskolai jābūt draudzīgai vai prasīgai?

Vaicāti par to, kas, viņuprāt, raksturo labu augstskolu, vairāk nekā 7000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 17 līdz 64 gadiem, tostarp esošie un topošie bakalaura un maģistra studenti, kā arī viņu vecāki, atzīst, ka tās ir trīs pamatīpašības - augstskolai jābūt mūsdienīgai, uzticamai un draudzīgai.

Savukārt augstskolas prasīgumu studenti sāk novērtēt tikai ar gadiem, kad studijās gūtās zināšanas jāsāk izmantot darba praksē. Pie šādiem secinājumiem kopīgi veiktā pētījumā nonākusi Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un pētījumu centrs SKDS.

Lai gan visu Latvijas iedzīvotāju vidū svarīgākā labas augstskolas īpašība ir mūsdienīgums (52%), esošie un topošie studenti tomēr par tādu visbiežāk uzskata uzticamību un stabilitāti (67%). Atšķirīgs ir arī augstskolas draudzīguma vērtējums. Tikai 18% vecāku uzskata, ka studijām ir jābūt atvērtām un draudzīgām, lai gan 45% topošo bakalaura studentu tieši tādu vēlētos redzēt labu augstskolu. Taču visās aptaujāto grupās parādās viedoklis, ka labai augstskolai jābūt arī inovatīvai un prestižai.

Atšķirības vērojamas arī augstskolas prasīguma vērtējumā. Topošie bakalaura studenti labprāt studētu augstskolā, kurā prasības pret studijām ir zemas (17%), lai gan topošie maģistri jau sliecas uzskatīt, ka laba augstskola bez prasīguma nav iedomājama (27%). Vēl vairāk prasīguma nozīmīgumu izceļ topošo un esošo studentu vecāki (40%) - acīmredzot spriežot pēc savas pieredzes darba tirgū.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi