Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jāieklausās klubu pārstāvjos

Viens no savas paaudzes spilgtākajiem Latvijas basketbolistiem Kristaps Janičenoks gadu pēc spēlētāja karjeras beigām sportista formu nomainījis pret uzvalku un iejuties funkcionāra lomā, uzsākot darbu Latvijas basketbola līgu direktora amatā. Viņš cer pašmāju turnīrus veidot kā produktus, kas ir interesanti visiem - no spēlētājiem līdz skatītājiem un komandu atbalstītājiem. "Vienmēr esmu uzsvēris, ka gribu strādāt basketbolā. Paldies LBS (Latvijas Basketbola savienība), kas man dod tādu iespēju," jaunam darba cēlienam piedurknes atrota Janičenoks.

Jau pirmajā darba nedēļā nenācās viegli tevi pārķert starp vairākām sanāksmēm. Esi aktīvā darba dunā?

Pagaidām pietiekami daudz laika paiet, lai labāk iepazītos ar kolēģiem un tuvākajiem darbiem. Lai saprastu, kā sistēma funkcionē. Sākot vadīt Latvijas līgas, vispirms jāiedziļinās visās lietās – kā lielās, tā mazās. Jāsaprot, kurās no tām vairāk jāiesaistās pašam, bet kuras labāk deleģēt citiem cilvēkiem. Melotu, ja apgalvotu, ka jau no pirmās dienas esmu no A līdz Z apguvis visu darba lauku, taču nekautrējos vaicāt pēc padoma saviem kolēģiem. Kopā tiksim galā!

Cik gluda veidojas pāreja no basketbolista uz funkcionāra lomu?

Vēl pagājušas tikai dažas dienas, taču, protams, ir lietas, kuras biju iedomājies mazliet citādāk. Ir pietiekami daudz jaunumu, bet tas ir laika jautājums, līdz visos iedziļināšos un sapratīšu, kā pareizāk pieiet to risināšanai. Tā ir jebkuram cilvēkam, kurš sāk jaunā darba vietā. Pat ja esmu no basketbola vides, tas nenozīmē, ka uzreiz visu pārzinu. Jāiet solīti pa solītim. Pirmie varbūt nebūs tik plati un ambiciozi, bet ar laiku ieskriešos.

Vai šobrīd galvenais fokuss ir uz Latvijas kausa sistēmas izveidošanu, ko uzsvēri savā pirmajā publiskajā uzrunā jaunajā amatā?

Tas ir tikai viens no uzdevumiem. Starp prioritātēm noteikti ir arī Latvijas–Igaunijas līgas projekta turpināšana. Vēl tik tikko mums bija tiešsaistes konference ar visu Latvijas vadošo klubu pārstāvjiem, kurā apspriedām gan kausa nolikumu, gan Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta izspēles kārtību. Neskaidrību vēl pietiekami daudz un visi šie projekti joprojām ir darba stadijā, lai 9. jūlijā tos varētu prezentēt LBS valdē. Oficiāla pieteikšanās turnīriem vēl nav bijusi, taču esam kontaktējušies ar visu klubu pārstāvjiem, kuri apliecinājuši interesi par savu dalību augstākajā līgā. Tādi šobrīd ir seši (VEF Rīga, BK Ogre, BK Ventspils, Valmiera Glass/ViA, Latvijas Universitāte un BK Liepāja – aut.). Tostarp jau šobrīd tiek veiktas pārrunas ar vēl vienu konkrētu klubu, kura nosaukumu gan pagaidām nebūtu korekti publiski atklāt, taču ceru, ka Latvijas pārstāvniecība čempionātā būs vismaz mazliet lielāka.

Kādas ir klubu pārstāvju atsauksmes par līdzšinējām sezonām kopā ar igauņiem un ko viņi vēlas nākamajā sezonā?

Līdz šim vairāk esam apsprieduši turnīru izspēles kārtību – kā viņi to redz, vai viņiem tas viss šķiet adekvāti un saprotami. Izrādās, tā klubiem ir pavisam jauna prakse, ka tiek uzklausīts arī viņu viedoklis un pēc apspriešanas nests tālāk uz LBS valdi izskatīšanai. Ideju netrūkst, taču vēl notiek darbs to apkopošanai. 

Dažkārt, runājot par pašreizējo sadarbību ar kaimiņiem, ir minēts, ka noderīga būtu arī lietuviešu dalība šādā projektā. Cik tas šobrīd ir aktuāli un iespējami?

Ja reiz turnīru saucam par Latvijas un Igaunijas līgu, redzams, ka ar lietuviešiem dialogs neveidojas. Protams, nevar izslēgt šādu iespēju tuvākā vai tālākā nākotnē, bet šobrīd tā nav aktualitāte. 

Zinot Latvijas klubu situāciju pašreizējā valsts nodokļu politikā un koronavīrusa veidotās krīzes apstākļos, cik ļoti LBS gatava paiet pretī potenciālajiem turnīra dalībniekiem?

Jau minētajā komunikācijā ar klubu pārstāvjiem izstrādāti vairāki varianti, lai mēs varētu spert nopietnus un loģiskus soļus, kas atvieglotu klubu finansiālo slogu. Par konkrētām lietām vēl runāt pāragri, taču saprotam, ka šajā situācijā mēs esam visi kopā.

Iepriekš basketbola sabiedrībā bieži lauzti šķēpi par Latvijas kausa nepieciešamību. Vai šobrīd, kad projekts jau iegūst konkrētas aprises, klubu vidū valda vienprātība par tā nepieciešamību?

Par to, ka Latvijas kausa izcīņa nepieciešama, ir vienotība visu klubu vidū. Diskusijas ir par formātu, izspēles kārtību un citām niansēm. Katra kluba pārstāvjiem ir savs redzējums un pietiekami loģiska argumentācija, bet domāju, ka nonāksim pie kopsaucēja. Īsi pirms LBS valdes sēdes vēlreiz sanāksim kopā, lai saliktu visus punktus uz i. Jūtama kopēja nostāja, ka Zvaigžņu spēles ideja, ko šis turnīrs zināmā mērā varētu aizstāt, sevi izsmēlusi. Arī man personīgi Zvaigžņu spēle nebija starp vairāk gaidītajiem sezonas notikumiem, un kausa formāts šķiet daudz simpātiskāks. 

Ja pareizi saprotu, iepriekš par kausa ideju nebija sajūsmā starptautiskos turnīros spēlējošo klubu pārstāvji. Vai, pārstāvot VEF Rīga un BK Ventspils rindas, kā basketbolists juti, ka vēl viens šāds turnīrs būtu lieks apgrūtinājums?

Pat grūti tā atbildēt. Ja jāatgriežas spēlētāja ādā, nevaru noliegt, ka dažkārt sezonas laikā spēļu ritms veidojās sarežģīts. Šo kausa izcīņu plānojam veidot tādu, ka vadošie klubi iesaistās vēlāk, tāpēc spēļu skaita pieaugums nebūs tik liels. Noteikti nebūs tā, ka paralēli vienam čempionātam tiks izspēlēta tikpat vērienīga un resursu ietilpīga kausa izcīņa. Formāts, kas šobrīd veidojas, man pašam šķiet ļoti interesants un aizraujošs gan vadošajām komandām, gan tām, kas nespēlē augstākajā līgā. 

Vai šobrīd turpini arī drīz pēc spēlētāja karjeras iesākto bērnu trenēšanu?

Jā, mans uzstādījums bija tāds, ka basketbola izaugsmes skolas Dominus darbību un, cerams, arī attīstību apvienošu ar darbu – Latvijas basketbola līgu vadīšanu.

Vairāki klubi šobrīd maina kursu uz jauno basketbolistu attīstību, un viņiem taču būs nepieciešams materiāls!

Tieši tā. (Smejas.) Ja ne rīt, tad pēc kāda laika noteikti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā