Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ceļā uz otro finālturnīru

No 22. līdz 25. martam Zemgales olimpiskajā centrā Jelgavā notiks Eiropas U19 čempionāta telpu futbolā izšķirošā kvalifikācijas kārta. Latvijas jaunie sportisti, spēkojoties pret vienaudžiem no Beļģijas, Somijas un Gruzijas, centīsies otro reizi vēsturē iekļūt starp kontinenta astoņām labākajām izlasēm. Par gaidāmajām sacensībām stāsta Latvijas futbola federācijas (LFF) projektu vadītājs Viktors Sopirins.

Jauns attīstības virziens. Kad 2016. gadā par Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) prezidentu ievēlēja Aleksanderu Čeferinu, tika nolemts, ka nepieciešams vairāk attīstīt telpu futbolu. Izveidoja sieviešu Eiropas čempionātu un arī U19 jauniešu sacensības, bet, lai to sabalansētu, vīriešu meistarsacīkstes tagad tiek rīkotas reizi četros gados. Tiesības uzņemt pirmo Eiropas U19 čempionātu uzticēja Latvijai un to 2019. gadā aizvadījām Arēnā Rīga. Tas bija pirmais UEFA finālturnīrs, kas risinājies mūsu valstī.

Favorīti pēc ranga. Šis būs jau trešais Eiropas U19 čempionāts. Otrais ar gada nokavēšanos pērn notika Spānijā, atlasē uz to Latvijai izšķirošajā mačā ļoti dramatiskā cīņā piekāpjoties pirmo sacensību finālistei Horvātijai. Šoreiz mūsu sportistiem pretiniekos ielozētas Beļģija, Somija un Gruzija, finālturnīram kvalificēsies tikai grupas uzvarētāja. Grūti objektīvi novērtēt spēku samēru, bet, tā kā vienīgie jau esam spēlējuši finālturnīrā, pēc ranga atrodamies favorītu lomā. Tomēr arī visām pārējām izlasēm mērķis noteikti būs tikai viens.

Jau piesaka sevi starp vīriem. Latvijas U19 izlases kandidātu lokā ir spēlētāji, kuri jau gūst regulāru spēļu praksi Optibet telpu futbola Virslīgā, turklāt TFK Salaspils spēlētājs Daniils Fogels šosezon tur bija viens no rezultatīvākajiem. Tikmēr RFS Futsal vārtsargs Rainers Mūrnieks pat debitējis pieaugušo valstsvienībā. Ir arī citi daudzsološi spēlētāji, kandidātu lokā redzams ļoti plašs reģionu aptvērums.

Labākā trenera vadībā. Izlases galvenais treneris ir Artūrs Šketovs, kurš iepriekš ilgstoši vadīja nacionālo valstsvienību un jau trīs gadus pēc kārtas atzīts par Latvijas labāko telpu futbola sacensību treneri. Nacionālās izlases stūrēšana šobrīd uzticēta Melnkalnes speciālistam Vasko Vujovičam, bet Šketova zināšanas tiek saglabātas darbā ar jaunatni, viņš vada arī sieviešu izlasi. Pieredzējušajam trenerim ir prasme īsā laikā sagatavot konkurētspējīgu komandu, jo 2019. gadā viņš Latvijas U19 izlasi deviņos mēnešos izveidoja no nulles. Šketova palīgs ir darbā ar jauniešiem lielu pieredzi iekrājušais Vitālijs Voskāns.

Draudzība ar Jelgavu. Popularizējot telpu futbolu, spēles Zemgales Olimpiskajā centrā skatītājiem būs iespējams apmeklēt bez maksas. Jelgavas halle atbilst visām starptautiskajām telpu futbola prasībām un tai ir pretimnākoša vadība, tāpēc telpu futbols Jelgavu iecienījis – tajā ir ērti gan skatītājiem, gan sportistiem. 8. martā spēli tur aizvadīs arī Latvijas nacionālā izlase, 2024. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros sacenšoties ar Slovākiju.

Euro 2026. Organizējot Eiropas U19 čempionātu un Čempionu līgas finālspēli, ieguvām labu pieredzi, tāpēc LFF izrādījusi interesi rīkot 2026. gada Eiropas čempionāta finālturnīru telpu futbolā. Šobrīd pildām pieteikuma dokumentāciju, kā arī veicam pārrunas ar potenciālajiem sadarbības partneriem. Lielākais izaicinājums ir otrā spēļu arēna, kas Latvijā šobrīd faktiski nav, bet skatāmies dažādos virzienos, ceram uz topošo komandu sporta spēļu halli. Finālturnīra rīkotāji kļūs zināmi decembrī, Latvijas konkurentes ir Lietuva, Beļģija, Somija un Francija.

EIROPAS U19 ČEMPIONĀTS TELPU FUTBOLĀ

Kvalifikācijas pamatkārta Zemgales Olimpiskajā centrā

  • 22. marts 16.00 Beļģija – Gruzija, 19.00 Somija – Latvija
  • 23. marts 16.00 Somija – Beļģija, 19.00 Latvija – Gruzija
  • 25. marts 14.00 Gruzija – Somija, 17.00 Latvija – Beļģija
  • Finālturnīru sasniegs labākā no četrām izlasēm

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze marta numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā