Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pētījums: Nav saiknes starp olimpiskajām medaļām un sportistiem, kas lietojuši terapeitiskos līdzekļus

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) veiktais pētījums pierādījis, ka nav rodama saikne starp sportistiem, kuri lietojuši neatļautās vielas terapeitisko nolūkos, un viņu iegūtajām godalgotajām vietām Olimpiādēs.

Sportisti, kuriem nepieciešami preparāti ar aizliegto vielu klātbūtni, visbiežāk konsultējas ar vietējo antidopinga aģentūru. Gadījumā, ja valsts antidopinga organizācija un arī WADA lemj, ka sportistam traumas vai veselības likstu dēļ ir jālieto neatļautās vielas, viņi saņem Terapeitiskās lietošanas atļauju (TUE).

TUE savulaik saņēma ASV tenisa zvaigznes Serēna un Venusa Viljamsa, kā arī olimpiskā un pasaules čempione vingrošanā Simone Bailsa. Šāda informācija plašākas sabiedrības rokās nonāca 2016.gadā, kad WADA medicīnas datus publiskoja kāds hakeris.

Šī iemesla dēļ WADA uzsāka pētījumu, kurā apskatīja tos atlētus, kuriem iepriekš Olimpiāžu laikā izsniegtas TUE. Pētījumā tika iekļauti dati no visām Olimpiādēm, kas notikušas laika posmā no 2010. līdz 2018.gadam.

"Mūsu izvēlētajā periodā individuālajos sporta veido no kopējā dalībnieku skaita tikai 1% piedalījās ar spēkā esošu TUE," teica WADA medicīnas direktors Alans Vernecs.

"Pētījums pierāda, ka nav izteikta likumsakarība starp sportistiem ar TUE un iegūtām godalgām Olimpiādēs."

"Iegūtie rezultāti objektīvi atspēko visas iepriekš paustās bažas un baumas par TUE."

Bailsa jau 2016.gadā paziņoja, ka kopš bērnības lieto medikamentus, kas paredzēti cilvēkiem ar uzmanības trūkuma un hiperaktivitātes problēmām.

"TUE programma ir daļa no sporta, kas ļauj elites līmeņa sportistiem ar dažādiem veselības traucējumiem piedalīties augstākā līmeņa sacensībās," skaidroja Vernecs. "Šo programmu atbalsta WADA, atlēti un fizioterapeiti. Pastāv stingra procedūra, kas kontrolē, lai neviens šo programmu neizmantotu negodīgiem nolūkiem."

Pētnieki darba gaitā secināja, ka lielāku ietekmi uz iespējām iegūt godalgotu vietu atstāj sportista valstī pieejamie resursi, nevis iespēja izmantot TUE.

Pētījumā tika apskatīti 20 139 atlētu dati, no kuriem 181 bija izsniegta TUE. No 181 sportista vien 21 ieguva medaļas, kuru kopējais skaits sasniedza 2062, kas nozīmē, ka godalgotas vietas ieguva vien 0,9% no atlētiem. Iespēja izcīnīt uzvaru Olimpiādē ar TUE kabatā ir 1,13%.

Top komentāri

Raudonis Rubļevskis
R
Ta jau terapeitisko līdzekļu rīšanu vajag legalizēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi