Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Draugiem grupa tuvākajā laikā vēlas kļūt par globālu kompāniju

"Draugiem grupas" mērķis noteikti būs strādāt pie tā, lai lielāka daļa apgrozījuma un ienākumu nekā patlaban būtu eksports, kā arī kļūt par globālu kompāniju, tā Jelgavas biznesa inkubatora jaunumu izdevumā stāsta grupas ideju inkubatora "IdeaBits" projektu vadītājs Dāvis Siksnāns.

Vaicāts, kur redz "Draugiem grupu" pēc pieciem gadiem, viņš vērtē, ka visi projekti ir parādījuši labas tendences, tie turpina augt. "Redzu, ka mums būs vairāk darbinieku ārpus Latvijas, jau šobrīd ir partneri, firmas, pērkam dažādus pakalpojumus ārzemēs, piemēram, grāmatvedību un sabiedriskās attiecības. Lai to darītu Kalifornijā, tur ir jāatrodas. Mums mārketingā pieaug vajadzība pēc cilvēkiem, kam svešvalodas ir dzimtā valoda, - šogad strādāsim šajā virzienā, tāpēc piecos gados redzu, ka attīstīsies mūsu nodaļa Kalifornijā," stāsta Siksnāns.

Pēc viņa norādītā, grupā patlaban ir 16 dažādi uzņēmumi, bet projektu un ideju ir vairāk. Daļa projektu veidoti globāli, bet citi mērķēti uz lokālo auditoriju.

"Mūsu pieredze projektos "Behappy" un "Startup Vitamins" ļoti atšķiras no "Pērkam kopā" un "Foto drukas", kur e-komercijas modelis ir adaptēts Latvijai. Latvijā izmanto, piemēram, tādu lietu kā "BankLink", lai cilvēki varētu samaksāt caur "Swedbank" kontu. Šāds modelis neeksistē Amerikā. Viņiem nav saprotams, kas tas ir, arī SMS maksājumus Amerikā nepazīst. Latvijā savukārt cilvēki neizmanto "PayPal" - mūsu starptautiskajiem pirkumiem "PayPal" tiek izmantots 30% gadījumu, bet Latvijā tas ir ļoti nenozīmīgs procents," skaidro "IdeaBits" pārstāvis.

Pēc viņa vērtējuma, patlaban ir labi, ka izstrādes komanda ir Latvijā, jo te izmaksas ir zemākas, bet Amerikā tiek pirkti pakalpojumi, kuros pašiem trūkst prasmju.

Programmētāju maiņa uzņēmumā neesot pārāk liela, lai gan mazajā Latvijā esot ļoti liela konkurence šajā jomā. Programmētāji esot ļoti pieprasīti darba tirgū, un neko nevar darīt, ja kāda Vācijas firma izlemj pieņemt viņus darbā par trīs reizes lielāku algu.

Siksnāns gan uzskata, ka "Draugiem grupā" ir ļoti labi resursi, laba vide, lai programmētāji paliktu un viņiem būtu interesanti. Grupā ir dažādi projekti un ir iespējama migrācija, līdz ar to ir lielas iespējas gūt sev jaunus izaicinājumus.
"Šeit ir ļoti liberāla vide - aicinām arī darbiniekus dalīties ar savām idejām. Viena no jaunākajām lietām, līdzīgi kā "Google", mums ir ieviestas "Ideju piektdienas", kurās jebkurš darbinieks, saskaņojot ar savu tiešo vadītāju, katru piektdienu laiku pēc pusdienām var veltīt savai idejai, savam projektam," stāsta "IdeaBits" projektu vadītājs.

Viņš atzīst, ka ir bijuši arī projekti, kas nav izdevušies. Piemēram, "SportSnaps". Ideja radusies, kad sociālā tīkla "Draugiem.lv" līdzdibinātājs Lauris Liberts piedalījies Losandželosas maratonā. Viņam pēc maratona beigām atsūtīts e-pasts ar piedāvājumu nopirkt fotogrāfijas, kurās viņš redzams skrienot. Bildes maksājušas 90 dolārus. Skrienot Liberts redzējis, ka ļoti daudzi cilvēki vienkārši fotografē ielu malās, tāpēc radusies ideja izveidot servisu, kur cilvēki var ielādēt savas bildes pēc pasākuma un saņemt par to komisiju, bet pārējie var bildes nopirkt. Tikuši pieņemti darbā cilvēki Losandželosā, bijuši pasākumi Lielbritānijā, Latvijā, Igaunijā, Amerikā, taču secināts, ka tas nebūs pietiekami izdevīgs bizness. Pie projekta strādāts aptuveni astoņus mēnešus.

Kā ziņots, SIA "Draugiem" pieder Agrim Tamanim (89,17%), Mārtiņam Pikšenam (5%), Laurim Libertam (4,72%) un Maltā reģistrētai kompānijai "Shiny Happy People Limited" (1,11%). Sociālais tīkls "Draugiem.lv" sāka darboties 2004.gadā, un SIA "Draugiem" reģistrēta 2005.gadā.

"Draugiem grupas" projektu vidū ir sociālais tīkls "Draugiem.lv", tirdzniecības automātu uzraudzības uzņēmums "Vendon", autoparka kontroles sistēma "MapOn", siltuma taupības rīks "Istabai", televīzija "Draugiem.tv", īsziņu sūtīšanas sistēma "Text2reach", kolektīvās iepirkšanās portāls "Pērkamkopā", sociālo mediju monitoringa un uzņēmumu sociālo tīklu kontu apkalpošanas risinājums "ProDesk", darbinieku produktivitātes mērītājs "DeskTime", tiešsaistes pārdošanas veicināšanas sistēma "Relead", draudzības aproču tirgotava "Friendly Bracelets", citātu krātuve "behappy.me", sludinājumu portāls "Zip.lv", iedvesmojošu plakātu bizness "StartupVitamins", kā arī foto drukas pakalpojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko