Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SpaceX palaiž kosmosā savu pirmo satelītu

Pēc diviem atliktiem startiem ASV kompānija SpaceX otrdien, 3.decembrī, veiksmīgi palaidusi savu pirmo komerciālo satelītu.100 miljonus dolāru vērtais satelīts ar nesējraķeti Falcon 9 startēja no kosmodroma Kanaveralas zemes ragā Floridā.Raķetes krava bija telekomunikāciju satelīts Luksemburgas kompānijai SES, kas līdz šim satelītu palaišanai izmantoja Eiropas raķetes Ariane vai Krievijas Proton.

SES-8 ir pirmais SpaceX ģeostacionārajā pārejas orbītā 80 000 kilometru attālumā no Zemes nogādātais satelīts, kas ir līdz šim sarežģītākā kompānijas misija.SpaceX cenšas ielauzties komerciālo satelītu tirgū, kura vērtība tiek lēsta uz 190 miljardiem dolāru gadā.2010.gada decembrī SpaceX ar savu bezpilota kosmosa kuģa Dragon lidojumu iegāja vēsturē kā pirmā privātā kompānija, kurai izdevies nosūtīt kosmosā un nogādāt atpakaļ uz Zemes komerciālu kosmosa kuģi.Pērnajā maijā Dragon veiksmīgi veica izmēģinājuma lidojumu uz SKS un atpakaļ.Savukārt oktobrī pirmo reizi piegādāja SKS kravu.SpaceX ir viena no kompānijām, kas konkurē par iespēju uz SKS nogādāt astronautus un kravas. Pēdējo gadu laikā šo uzdevumu spēj veikt tikai Krievijai piederošā Sojuz kapsula. Diemžēl lidojumos atpakaļ uz Zemi tajā nav vietas kravai.Līdz šim SpaceX veikusi tikai bezpilota lidojumus, bet tuvāko trīs četru gadu laikā kompānija plāno nosūtīt kosmosā arī cilvēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko