Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Divi vienā - SkyDrive ar Hotmail, mākoņservisu lietotājiem - privātpersonām

Šobrīd viens no tiešsaistes pakalpojumu stūrakmeņiem tieši privāto patērētāju piesaistei mākoņpakalpojumiem, ir datu uzglabāšanas un koplietošanas serviss un visur pieejams e-pasts. SkyDrive piedāvā veselus 25 Gb lietotāja datu izvietošanai, salīdzinot ar vidēji 10 Gb, ko piedāvā citi pakalpojumu sniedzēji. Microsoft mērķis, attīstot SkyDrive, ir sniegt iespēju cilvēkiem koplietot un strādāt ar īstiem dokumentiem, piemēram, Word vai Excel failiem dažādās platformās. Uz to var raudzīties kā uz attālinātu disku gan failu izvietošanai, gan arī rezerves kopiju veidošanai.

Iespējams, svarīgākais ir tieši integrācijas jautājums. Nav noslēpums, ka lietotāji arvien vairāk sāk izvēlēties sev ekosistēmu, nevis atsevišķus, savstarpēji nesaistītus tiešsaistes servisus. Līdz šim SkyDrive ir bijis pieejams kā tiešsaistes serviss, kas pieejams tikai ar interneta pārlūka palīdzību, taču ne kā atsevišķs "disks", ko es redzu savā failu sistēmā. Man pat šķiet visai absurdi, ka ir pieejama pat SkyDrive iPhone aplikācija, bet faili nav pieejami Windows 7 datora failu sistēmā.

Kādēļ tā un kā privātpersonām orientētie servisi tiks attīstīti? Uz sarunu aicinu Tomašu Košku, Windows Live attīstītāju centrālajā un Austrumeiropā. Tomašs skaidro, ka šis jautājums tiek risināts un SkyDrive jaunu aplikāciju versijas un integrācija būs pieejama jau šī gada aprīlī. Tajā skaitā arī iPad un OSX Lion versijas Apple produktiem.

Servisā tiks ietverta arī URL saīsināšanas iespēja dokumentu koplietošanai. Iespēja izveidot publiski pieejamu saiti gan ir jau šobrīd, bet tā ir gara un nav ērta mobilajām ierīcēm. Arī "fetching" iespēja, kas aizvietos "Mesh" sinhronizācijas risinājumu, sniegs iespējas, piemēram, mājas datora failus padarīt pieejamus arī citos. Šī iespēja būs noderīga tiem, kas vēlēsies ar vienu darbību padarīt pieejamus lielu failu skaitu vienlaikus. Praktiski tas ir privātpersonas mākonis.

Savukārt jaunajā Windows 8, protams, būs gan īpaša metro dizaina aplikācija, kas noderēs arī planšetdatoriem ar Windows 8, būs sen gaidītā "desktop" versija datoram, sekojoši Windows Explorer varēs piekļūt gan SkyDrive, gan arī citos diskos redzēt, kuri no failiem vai mapēm tiek sinhronizēti ar SkyDrive. Risinājums tiks integrēts arī citās aplikācijās, piemēram, ja izvēlēsimies nosūtīt draugiem e-pasta vēstuli ar fotogrāfijām, kas izvietotas SkyDrive albumos, paši faili nemaz netiks nosūtīti, aiztaupot saņēmējam problēmas, kad serveris neņem pretī e-pasta vēstules ar daudzu megabaitu failu izmēru. Tā vietā tiks nosūtīti attēlu identifikatori-saites un e-pasta saņēmējs attēlus patiesībā lejupielādēs no SkyDrive.

Tomēr, kā norāda Tomašs, nākotne nav tajā, ka visi faili atrodas kaut kur mākonī un tu strādā ar attālinātiem failiem. Mērķis ir izveidot lietotājam netraucējošu neredzamu sinhrinozācijas ekosistēmu, kad lietotājam visi faili ir pieejami pat ja lietotājam nav pieejams interneta pieslēgums, bet tajā brīdī, kad internets parādās, serveri veic sinhronizāciju un lietotājam šie faili ir pieejami arī visās citās ierīcēs, ko tas lieto.

Attiecībā uz nākotnes plāniem, ir divi uzdevumi, kas vēl ir jāveic. Pirmais ir Skype integrācija ar SkyDrive risinājumu failu koplietošanai sarunu laikā, arī apvienojot pašu lietotāja ID, lai lietotāji var lietot Skype gan ar savu Skype vārdu, gan ar Live ID. Šis tiks prezentēts un piegādāts kopā ar Windows 8. Otrs uzdevums ir e-pasta un saistīto servisu attīstīšana, attīstot Live un Hotmail. Noderīga būs "Sweep" funkcija, kas ļauj pārvaldīt dažādu sūtītāju e-pasta vēstuļu dzīves ciklu. Piemēram, iespēja dzēst vēstules no sūtītāja X ar piedāvājumiem, bet atstāt tās, kas ir no X attiecībā uz manu konta vai profila informāciju. Sweep būs ļoti noderīga funkcija liela daudzuma e-pasta vēstuļu kontrolei.

Savukārt tiem, kas lieto Hotmail, piemēram, planšetdatorā, kurā nav instalētas Office programmas, e-pasta vēstuļu pielikumus var aplūkot tiešsaistē mājas lapā, bez failu lejuplādes.

Video ar SkyDrive jaunajā WIndows 8, varat aplūkot šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko